Saturday, March 10, 2012

Sepanjang ber'baby wearing'

bismIllah...



1st wrap: Moby wrap warna biru. Beli brand new... beli sebelum beranak lagi... Tapi pakai kejap je, masa Razin newborn je. Dah jual kat orang di Sabah.



Itu jela wrap yang aku pernah ada. Tak pernah beli wrap lain or cuba-cuba wrap lagi selepas tu sebab aku rasa macam panas gak le kalau pakai wrap. Plus, agak leceh sikit nak melilit-lilit. hehe... (tak pakar lagi)

But memang betul sangat sedap dan tak sakit badan kalau pakai wrap. Rasa betul-betul supported... tapi tu la, aku tak reti sangat and takde orang nak tunjuk-ajar supaya dapat memaksimumkan penggunaan wrap, so aku let go jela... dari tak pakai, baik jual je :p


Yang kedua, aku try Ring Sling.

Aku beli 2nd hand murah-murah je. Dalam RM50 je kot campur pos. Jenama Kasihku Sayangku. Boleh la... berjasa gak la benda alah ni walaupun aku tak berapa reti pakai sangat (main hentam je and usya youtube hihihi). Bergambar pakai ring sling pun tak banyak... Pakai time newborn gak le cos pastu kan aku beli benda lain plak. hehe...

Time masih dalam pantang.
Masa ni takde carseat lagi... so pakai ring sling je supaya aku tak terlepas baby kalau2 tertido dalam kereta (tu memang pe'el aku yer kawan-kawan :P)

Ring sling ni aku masih simpan dan pakai sekali sekala dalam rumah.
Sayang nak let go cos benda ni memang berguna.



Next, I bought Ergobaby carrier. Ni pun sebab dengar-dengar orang cakap best pakai Ergo etc... so aku pun beli la dari sorang akak ni yang kebetulan ade buat group buy and ade lebih seketul. Beli brand new so aku la first owner...beli tak sampai RM400 so ok la kan sebab lagi murah dari yang ada jual kat M'sia ni.


My first Ergo is Galaxy Grey...
and sejak pakai ni aku terus jatuh cinta ngan SSC (Soft structured carrier).
I found SSC adalah carrier yang senang dipakai berbanding wrap atau ring sling (RS).
Actually RS pun senang sebenarnye, tapi SSC lagi senang! hehe...



Next, I bought Beco Butterfly 2 carrier lak.

Saje nak try SSC brand lain plak.
Aku jual Ergo Galaxy Grey sebab nak beli Beco...

Tapi ni aku pakai sangatlah sekejap...

Cos aku rasa tak se'best' Ergo.
Kawan aku pun cakap, kalau dah biase pakai Ergo, maybe rasa Beco tak best.

I didn't like the shoulder buckle yang macam susah nak buckle on and off, and I think Beco is suitable for smaller babies. Time ni Razin dah 9 bulan kot and badan dia panjang, so macam tak berapa sedap sangat la aku pakai... Ntah. Depends pada orang jugak la kot.

Beco ni aku pakai sekali jer... pastu aku jual balik. Sayang nak jual sebab cun gile. hehehe... Tapi nak buat ape simpan kalau tak pakai?
Lagipun aku nak guna duit...

Sebab? Aku beli Ergo semula.
Tapi kali ni Ergo jenis Performance.
=p

Performance nampak lebih kemas sebab sleeping hoodnyer disimpan dalam pocket berzip.
So takde la hood tu terbuai-buai kena angin bile pakai...

I bought this preloved from a friend.
Preloved2 pun, RM300 lebih jugak le... huhu
Tapi memang dia pakai beberapa kali jer...
Sebab??
Masa mula-mula dapat, aku takleh pakai sangat cos sakit bahu.
Shoulder strap dia very slim and trim. Keras la jugak bagi aku... (macam baru... so kena belasah pakai selalu baru shoulder strap ni lembut sikit)
Laki aku pakai okey jer... so memang hubby jela pakai...

Nasib baik time kat Langkawi dah ok dah...
Aku pakai tak sakit dah hehehe...

Pakai Ergo Performance ni dalam 2 bulan jer... tapi merata dah bawak Razin dalam Performance ni.

Aku baru jer jual last month setelah beli Ergo (lagi!) warna purple plak.

By the way, masa beli Performance tu baru lah aku tau yang Ergo Galaxy Grey aku memula tu sebenarnya FAKE/TAK ORI.

COUNTERFEIT punyer... sabar jela...

That's why aku nak jugak beli Ergo jenis Original (standard design) yang BARU dan ORIGINAL/AUTHENTIC.

1st, sebab aku asyik beli PRELOVED je kan...
Nak la beli brand new. Insya Allah tak beli lain dah =p

2nd, sebab aku rasa Ergo jenis Original/standard ni jugak yang the best.
Sedap je pakai and takde masalah sakit bahu or pinggang.

3rd, I wanna choose my own favorite color which is PURPLE yang sangatlah lawa.
Hehehe

Maka, aku beli la new Ergo Original in Mystic Purple design!

We both love babywearing, kan Razin kan?
(pls abaikan muka aku yang pucat itu huehuehue)


Dear hubby wearing Razin in the Ergo.

Kebetulan sebelah tu ade sorang dad carry his child without carrier.
Haaa... mana lagi senang? Baby wearing, of course!
Tak sakit bahu, tak berat and sangat memudahkan.
Seriously Razin felt weightless in Ergo.
He's 10-11kg ok. Tak koser heh nak dukung without carrier. Berat!

So that is our current carrier at the moment.

Insya Allah tak jual kot...

Err...

Hehehehe...

p/s: Wanna know how to spot FAKE Ergo? Leh bace link INI. Aku takde masa la pulak nak up entry tentang ni... padahal gambar dah ade. TAPI, kat link tu untuk Ergo jenis Original je... kalau Performance, lain sikit kat buckle dia. Instead of STEALTH, it says 'ANTI-BREAK'. And yeah, the old Galaxy Grey dulu takde imprint pada buckles dan juga takde serial number. Padahal beli mahal jugak... :(



alhamdulIllah...

9 comments:

Anonymous said...

sy tgh cari bbywearing yg xsakit pinggang.xpenah pkai pn sblom ni..bby sy bru 2bln plus n berat 5kg..soklan sket.
(1)ergo sswai x?
(2)klu nk breastfeed kene kuakan dr ssc tu dulukan?klu ikot bacaan klu ringsling sng nk bf.tp skit bahu cz sapot sblh bahu je
(3)knpem ke ergo xsakit pinggang?

TQ so much!

Ryehanna said...

salam dear.. thanks cos tinggalkan komen (walaupun xde nama :D)

1) Ergo sesuai utk baby 3,4 bulan ke atas. Yang kepala dah keras sikit. Kalau nak pakai utk baby 2 bulan pun boleh, tp kena pakai infant insert. Takpun, kena letak tuala yang digulung kat bottom dia supaya dia xtenggelam cos baby 2 bulan tu kecik lagi.

2)Boleh breastfeed dalam Ergo! tak payah keluarkan dari ssc, just rendahkan sikit kedudukan dia (adjust kat strap)and there u go! boleh bf.. kena practice selalu la utk perfect kan skill

3) Depends pada org jugak tapi bagi saya mmg xsakit pinggang pun. And ramai gak yang kata x sakit. Berpeluh tu kekadang ya (tapi xpanas macam pakai Moby wrap) tapi still ok la bg saya

You're welcome!

I'm taking pre-order on Ergobaby carriers. Kalau berminat boleh usya kt FB page yer (banner kat tepi blog)

Anonymous said...

assalam..beli kat mana ergo preloved?hehehhe..klu agak2 smpai seru nk juai ergo awk tu tlg bgtau yer..trima kasih. email zethy_azuin@yahoo.com

Ryehanna said...

hai zety..

i beli preloved ergo dr kwn di fb. purple ergo ni mmg dlm perancangan nak jual tapi dah beratur dah org tunggu nk beli.. hihi...

nnt kalau any of them xjadi beli, i'll let u know. lgpn i kena beli dulu ssc lain utk ganti... only by may akan dapat :)

nadieya edan said...

Ai sis..mcmna u beli ngan kawan di fb? Yg 2ndhnd ker?ada jual?minat nk bli..mcm best..kt mna ada jual yer

Mama Panda said...

Hi Nadieya Edan,

Now I am a seller for baby carriers mcm Ergo n Boba.

Do email me at raihana@mamapanda.com

thanks

nadiah said...

assalamualaikum,

tengah search pasal ergo ssc dan terjumpa blog ni..nak tanya apa beza ergo original, ergo performance dan ergo galaxy grey..

Mama Panda said...

Ergo original = Ergo galaxy grey.

Galaxy grey tu jenis original. dia mahal ckit dari Purple Mystic cos retail price RM499, yang Purple Mystic or Black/camel retails at RM464. Corak jela yg buatkan mahal.

Ergo original ni standard ergo. body panel pendek berbanding Ergo Performance and Ergo PPB.

Ergo Performance mahal (retail RM599) cos ade lining dari mesh material, nak bagi kurang panas... and material dia pun berbeza... Ergo Performance made in India, whereas standard ergo is made in china.

faridah said...

salam..

sy tgh cari ergo baby carrier yg prelove..ada lg tak kwn2 yg jual? or yang sis punya ker..kot2 nk let go la kan..hihi..xder bajet nk beli yg mahai2..huhu