Friday, June 18, 2010

Cerita-cerita selepas kenduri kahwin

bismIllah...


Saje je up entry baru supaya entry sebelum ni takde orang komen dah. muahaha...

Anyway, nak citer pengalaman selepas berkahwin. Err... bunyi macam sangat dewasa la plak. But don't worry, ni bukan nak citer tentang pengalaman malam pertama (or in my case malam ke-4 ) . Or... nak aku citer? eh tak payah lah ye... nanti korang alami sendiri. mueheheh

Dulu, before kahwin, aku kata okey la dok asing-asing still... Suami di Lumut, aku di KL. Now, bila dah kahwin, serius rasa sangat tak best bila berjauhan. Bukan kes nak berkepit tau (tho ada la sikit-sikit. Nama pun baru kahwin!), tapi lebih kepada rasa helpless and tak berguna sangat-sangat bila tak dapat tolong suami uruskan diri dia dan rumah dia kami. Or dalam erti kata lain, buat tugas-tugas isteri la... masak, iron baju dia, kemas rumah, basuh baju dia etc. Yer, kekadang aku rasa macam seorang isteri yang tak berguna. Macam tak kahwin je.

Tapi alhamdulillah la suamiku memahami dan tak kisah pun kitorang macam ni. At least until end of 2010. After that, mungkin ada perubahan, mungkin takde... but kalau nak buat ape-ape changes pun, lepas berakhir tahun 2010 ni. Insya Allah.

Untuk menyedapkan hati seorang isteri yang rasa hampeh ni, well... nasibaik la suamiku sekarang dok kapal... Selalu berlayar. So katakan la kalau aku dok Lumut pun, takde mende aku leh tolong dia sangat cos dia takde di rumah. Haaa... rase ok la sikit kan. Nasib baik la dia takde berlayar lama-lama. Berlayar dekat-dekat sini je pun... So seminggu or 2,3 minggu sekali leh jumpa...

And then dapat lak berita yang dia MAYBE kena dok Langkawi sebulan. Hah, ape kes? Lagila susah nak jumpa... Hmmm.... mintak-mintak tak jadi. :P


Ape lagi nak citer ek...


Oh... ramai yang tanya berapa ribu hantaran suami bagi. Hoho... Tak banyak. Tak sampai 10K pun. Biase-biase je... mas kahwin untuk Perak patutnya RM101 kalau tak silap. Tapi Mamito mintak RM1001. Haa... tu jelah leh citer. ekeke..

Selingan jap; By the way, duit mas kahwin memang kena beli barang kemas ke? aku nak beli laptop!! Tapi Mak aku marah! :(

Bab harga hantaran ni benda sensitif sikit. Tapi bagi aku sendiri la, aku rasa nilai hantaran kena la berpatutan. Tak tinggi and tak murah sangat.

Aku ni pun orang biase... lulusan diploma je pun since degree sekerat jalan... benda-benda kerumahtanggaan pun takdela terer mana. Masak tak terer, menjahit tak terer... Sangat average (nak kata tak tau semua kang melampau la plak kan... dahle Mamito ajar Kemahiran Hidup ERT. kehkehkeh). So consider la. Sedar-sedar diri sikit. Kang wat malu je bila orang ngutuk hantaran mahal nak mampos tapi nak masak nasi goreng pun tak reti. Tak ke malu? huhu...

Untuk kawan-kawanku yang ada bercouple-couple dan merancang untuk kahwin, silalah kumpul duit. Nak kahwin memang banyak sangat sangat nak guna duit weh...

Duit kenduri,
duit pelamin,
duit mekap,
duit upah nikah,
duit mas kahwin,
duit nak beli barang-barang hantaran,
duit nak pergi honeymoon, duit upah berinai,
duit sewa baju,
duit upah fotografer,
duit nak bagi orang sword barrel duit sewa rumah untuk mempelai bertanggak,
duit upah orang tolong-tolong or duit makan,
duit nak beli kek,
Duit sewa khemah, sewa red karpet, sewa itu sewa ini bla bla bla...

Serius banyak sangat guna duit. Kalau dapat tajaan, untunglah. hehehe...

And please, kalau boleh elak dari buat pinjaman untuk berkahwin. Ntahla, macam tak best je pas kahwin nak bayar hutang... or bagi duit hantaran guna duit pinjaman. Kalau boleh elak, elak la... kalau kena jugak buat loan, nak wat camne kan...

Dulu aku pun ada gak terfikir nak suruh Mr CC buat loan (yela... risau la duit tak cukup... sikit-sikit nak duit...semua benda nak duit!), tapi nasib baik Mr CC berkeras tak nak. Betul jugak la keputusan dia tu. Asyik nak menambah hutang je tumpor le...

Lepas kahwin pun nak guna banyak duit gak untuk setup home.

Alhamdulillah in my case, suami dah beli rumah dan dah ada kereta sendiri (aku je yang takde kereta). Itu antara faktor kenapa duit hantaran aku takdela banyak sangat. Sian la kat dia kan... Dahla gaji kena potong bayar rumah and kereta, takkan nak mintak tinggi-tinggi...(kang tak kahwin-kahwin lak aku. haha)

Rumah kami masih takde grill. Sian kan? Rumah lain sumer dah pasang grill. Huahuahua... Aku la gedik cakap nak sponsor duit wat grill... nak grill bunga-bunga, taknak yang petak biase (Mr CC dah panggil orang untuk pasang grill dah aritu tp grill biasela... terus aku marah and orang nak pasang tu majuk)... hambik. Ntah bile nak pasang grillnye... duit tak cukup la plak. muahahah... katne murah ek di Lumut/Manjung/Sitiawan? :P

Pastu kalau dah kahwin mesti nak beli perabot kan? Duit lagi...

In my case, nasib baik la suami tentera. Leh belasah perabot tentera hak kerajaan... So, sumer bilik di rumah tu dah ada katil and wardrobe. Dining table pun ada etc... tapi standard army la... takdela decorative mane. Tak kisah la asal ada untuk masa ni...

Tapi bilik kami je katil takde lagi. oh ada... tapi katil bujang la. Single bed je mane leh! muahahaha... ntah bila nak shopping beli katil. Takpela, slow-slow... Aku taknah tido lagi rumah Lumut tu...

Duit... kalau pikir, sampai bila pun tak cukup...

Kesimpulannya, nak kahwin dan bina hidup baru bersama orang lain banyak menggunakan duit. Bersederhana lah ikut kemampuan. Tak payah la nak buat kenduri grand-grand kalau sampai kena meminjam duit or mengemis sponsor. Buat setakat termampu udah.

Di kesempatan ini aku nak mencatat ribuan terima kasih kepada mereka-mereka yang ada sponsor sikit-sikit untuk kenduri kahwin. tak kira la sponsor duit ke, sponsor tenaga ke... semuanya aku sangat-sangat hargai.

Terima kasih tak terhingga to my mom yang berjaya settlekan MOST of perkara-perkara berkaitan perkahwinan aku. Dahla dia sorang... suami takde... aku tau memang dia penat gile mengisahkan hal kenduri aku. Thanks Mamito! :')

Kepada ade orang yang terasa hati berkenaan kenduri kahwin aku, aku mintak maaf dari hujung rambut sampai hujung kaki.

Aku pohon jutaan maaf kalau tak cukup layanan masa kenduri ke... kalau terasa hati hanya dapat kad jemputan melalui pos je ke (sebab Mak tak sempat bagi sendiri by hand)... kalau terasa sebab dapat jemputan sms/call je and bukan kad (maybe tak sempat nak hantar or lupe!)... or kalau terasa left out ke... Please please bear in mind yang Mak aku sorang-sorang je ke hulu ke hilir uruskan hal kenduri. Seperti yang aku cerita sebelum ni, my parents are divorced. Bapak aku ada tolong untuk part pernikahan aku, that's all. Mak yang banyak settlekan benda-benda lain dengan pertolongan kawan-kawan dia. Aku mintak maaf untuk pihak-pihak yang ada terasa hati. Sebab aku tau memang ada... sampai tak datang kenduri aku...

Mungkin Mak tak perasan or rase benda tu takde mende, tapi orang terasa... mane tau kan. Biasela... kita semua ni manusia biase je... Aku lak jenis yang tak kisah.. lagi la hampeh. Mak buat la ape pun... Aku lepas kat Mak je...

So, again. I'm sorry kalau ada yang tak best mengenai wedding aku.

Sekian, terima kasih.


p/s: Gambar-gambar yang diupload dientry ni diambil dan diedit oleh Dawie. Aku letak frame and url blog je. Tq.


alhamdulIllah...

13 comments:

Brilliant Marjan@اداويه said...

salam..

setuju bila kawen, banyak guna duit..takut tengok..walaupun simple tetap keluarkan duit juga..

~saya pun panggil Mamito tau.. =)

pakeri said...

wuuu nak kawen.T___T
perh susah gak ek nak kawen.duit nak kena ready beriban2.nak bayar macam2.T__T nak2 lak klu dapat hantaran tinggi lagi la T___T.huhuh duit hantaran tu kau nak beli laptop?klu de lebih beli 2.aku 1.hahaha.pa pe pon selamat menjalani kehidupan sebagai isteri.jage laki tu baik2.kang tak pasal2 dapat madu. ;))

cik panadol said...

maybe sbb tu ramai anak luar nikah lahir...diorg dah gatal nk kawen tp tak cukup duit...belanja kawen bukan sikit2...tambah sakit kalo family pompuan mintak hantaran tinggi...

anyway, alhamdulillah majlis awk berjalan dgn sempurna..tahniah..

Selamat Pengantin Baru!

Tyra said...

Selamat Pengantin Baru...

btol tu..

biler fikir pasal kawin ni... dalam kepale otak asik fikir duit je. dah la haku ni boros. perbelanjaan melebihi pendapatan plak tuh. nk simpan duit liat nk mampus. huhu...

pastu asik berkira biler la aku nk kawin.. (hik hik gatal sudaa..)

Kujie said...

ramai yang pandang sudut yang salah mengenai membina rumahtangga... kadang2 buat sesuatu yang tidak sepatutnya...

hidup utk masa depan

Cybernetics Mind said...

mule2 nk komen cik panadol sket...buleh ker???? xceli most of them yg lahir ank luar nikah tu tkder intention utk sebarang komitmen or perkhwinan pon...just sekadar nk sedap2 jer...bkn psl perbelanjaan utk proses perkahwinan mahal...kalo org yg pikir halal haram dan komitmen biasanya bnyk sabarnya mcm ana & mr cc ni....he3

to ana - xceli marriage itself akn lebih mematangkan kita.....managing a wedding dah selesai skrg masanya utk managing a marriage...and i can see that u already make the first move :)

psl wedding reception ari tu rasanya everything goes well....makan sedap...takder sakit2 perot...persiapan nmpaknya ok....tapi bila nk balik ari tu baru perasan ada hidang laksa....rugi betoi tk kami melantak laksa...hahahaha

cm smpat jugak jmpa ngan "abg rashid"....tp cam biasa laa...dia tegur cm tanya sepatah dua, salam2 pastu dia belah....mcm tu laa dia yg cm kenal selama ni...dia jenis tk banyak mulut mcm anak dia...he3

just nak share skit...dulu masa mula2 kawin dulu ingt lagi...umah kosong jer bukan ada perabot sgt pon...[adakah krn aku bkn seorg tentera...he3] so...sapa2 pon jgn laa xpect bila baru2 kawin semuanya lengkap....plan2 kayuh laa... :)

deena awanis said...

betul cakap ko tu..hantaran biarlah berpatutan..ukur baju di badan sendiri & pasangan..

actually, aku ada satu entry terperap pasal isu hantaran ni..ntah bile nak abeskan..heheh

cahayachenta said...

owhh.. banyaknya tips.. thanks dear... hehe~~~

berguna ni untuk org2 bujang mcm aku... esok2 nak kawin dh boleh agak2 berapa duit nak guna...

Admin My J SSU said...

salam, ade juge yg sanggup buat loan bank utk tampung belanja kawin...

yashygsempoi said...

hu3
panda kini dah berpasangan!! tidak lagi keseorangan! yey! \:D/ ha3

slow2 la kowt pasal nak deco2 rumah nie.. mana yg perlu adakan, adakan dulu.. mcm abg2 aku kawen pun mcm tu aku dtg umh dorg kosong je x dek pape sgt kusi pown x dek duduk bawah sementara la kan.. ho3

cuma time keduri tu ada rasa terkilan sket sebab x dapat tgk panda ngn kapel jalan bawah pedang mesti cute! ekekkeke :P gurau.. penat sgt men air terjun smpai tertidur tu lambat jadi org terakhir smpai.. ha3

selamat menjalani hidup sebagai seorang isteri!! semoga bahagia smpai bila2 dunia & akhirat.. ^_^

Rjuna said...

Aku merajuk tak dapat goodie bag masa kenduri kah kah kah

tak kisah pon dapat, jumpa ko n cakap2 sikit sambil senyum pon dah ok, nak sumbang duit ituhari, tapi tak tau nak salam kat siapa? Nan?

nasib baik ada kawan aku si Danial, kalau tak segan aku, dah la datang sorang

Ryehanna said...

Yash, tu la... korang lambat beno.. aku ingatkan dapatla korang snap2 gambar aku masa lalu bwh pedang..huhu

Abg Juju, sori sesangat wehhh... aku xtau lak ko xdapek goodie bag!! tu la.. kalau kenduri,mcm ni la kelam-kabutnyer...

danial tu kwn sekolah ko ek? hehe

[DnaZz] said...

ana, kita alami kes yang sama laaa..we are in a same boat.kenduri umh i amik jurumekap pro, mmglah lawa.sekali umah lelaki, hubby i nak berjimat, dia hired akak kepada kakak ipar dia..knon nak save budget..klau la kita tawu mkp akak tu cam *&% baik suh kak ipar i yang mekapkan(fyi, my SIL mkpkan i masa bertunang hari tu..n dia dh byk kali jgk mkpkan org..recently dia amik kursus mkp)..mkp kenduri sblh lelaki watkan i malu nk upload gambaq.tpi dah leh nak kata apa dah bila mbr upload gambar kat fb & tag i.agak nak &*^$# jugaklah nak2 lagi bila ramai lak tu yg komen..mula2 determine giler xnak upload gmbar tu..last2..setelah 1000x pk, akhirnya upload jgk laa kat blog & fb skit2.tu pon setelah 100% ditapis.kekadg selalu jer ckp kat hubby, jom kita kwen lagi sekali(kat umh dia laa) n nak mekap lawa2 mcm at wedding umah i..hehe apa2 pon i dah redha..nk wat cner..if we can turn the time..huhu u pon akan redha 1 day..insyaAllah..