Saturday, July 17, 2010

Tentang kerja dan...

bismIllah...



Hari ni aku kerja... terjaga kul 2.30 pagi and takleh tido balik. Pas update blog ni maybe aku tido kejap kot. Arini kena kerja dari 8 am till 6.30 pm. Patutnye till 1.30 pm je, but since hujung bulan ni aku nak cuti Sabtu Ahad, kena swap shift ngan kawan... Weekend ni Aqram off, tp 31hb Julai nanti dia lak kena ganti aku kerja... Aku dah apply cuti dari 30hb till 1st August. Last trip berhoneymoon before puasa. hehehe...

Weekend ni tak dapat jumpa suami...

Weekend akan datang pun tak dapat jumpa jugak cos dia berlayar...

Takpela, nak buat camne... rezeki aku di sini, rezeki dia di sana...

Tapi syukur alhamdulillah... aku ada kerja tetap. Berapa ramai kawan aku yang masih lagi mencari-cari kerja... Even Nini pun nasib baik la aku carikan kerja dia di KL ni... duduk sekali... kalau tak, sampai bila asyik dok umah je... tapi kerja dia memang temporary la... she's not really happy...

Kerja aku ni walau langsung takde kaitan dengan apa yang aku pelajari di UiTM (kejuruteraan mekanikal), tapi I love my job!

Dari kerja aku ni, aku banyak belajar bersabar, dan kemahiran aku bertutur dalam bahasa Ingeris pun improve la... sikit-sikit. Yela, dari tak speaking langsung, ade la jugak...

Dan yang paling penting, I'm more confident now. In terms of being friendly lah... :P

I'll stay here for as long as it takes.

Plus, my boss gave me a good news a few days ago.

I will be handling a branch in Ipoh starting 1st September!! Alhamdulillah... that's what I've been waiting for... Yela, susah okey kalau dah kahwin tapi dok asing-asing... Dahla jauh, nak jumpa susah gile... (Dahle harga minyak naik lagi ni!! cisss! )

And my boss said that I could be 'floating about' starting on 15th August! Floating tu term yang digunakan untuk kata aku tak wajib ade di branch KL lagila... Cos during that period, aku mesti busy nak pindah-pindah barang and setup new branch. Plus, learning the rope to handle a new branch on my own! Damn. I can't believe it. There'll be new challenges and new knowledge! Looking forward to those two! :)

But there are downside too by the way...

1st, my salary will not be as high as I could get like in KL branch. Why? because Ipoh is not KL. Not as busy as KL. Plus, new branch some more... Business would be slow... So, I might not be doing lots of overtime then. Hence, the decline in my salary... But then, who cares?? As long as I can go back to Lumut or Beruas every weekend! haha...

2nd, I will no longer be under Central Region i.e Subang Skypark, KL and KLIA which are the babies of my lovely boss. I'll be under Northern Region and I will report to another boss (based in Penang)... Hmmm... But my lovely boss is now Head of West Malaysia (and still, we don't have any replacement for Head of Central Region... yet.).... so, I will report to her eventually.... So... takpelah.

3rd...

Well, I couldn't think of any. I guess that's just it.

I really am looking forward for August.

17 Ogos ni birthday aku....
Tarikh 17 Ogos 2009 pula adalah hari pertama aku bekerja di KL. So... it's almost a year now! *beams*---> refer this entry.
:pandaGeli_35::pandaGeli_27::pandaGeli_05:

I am happy.
I'm thankful that everything turns out alright.
It's not easy to be chosen to handle a new branch... Plus, I'm new! Baru setahun jagung... Insya-Allah.

Know what?
If I wasn't given this opportunity to transfer to Ipoh, I might quit my job starting January next year doing God-knows-what. That's in my plan. Cos I can't bear this long distance marriage. I hope nobody would go through it... especially newlyweds! It's depressing! :'(

I'm thankful for this opportunity...
It's a blessing...

Thank you Allah...

p/s: Bila tengok entry lame-lame, baru perasan dulu aku lebih kurus dari sekarang. I gained weight!! hampehhh...


alhamdulIllah...

4 comments:

Nurulhuda|Adlie said...

alhamdulillah, rye, all the best.. haha lepas ni ko semakin dekat dengan loved ones.. tell u what, kalau aku pun aku akan buat benda yg sama, in which tak dapat tukar aku akan berenti keje, cos aku rasa tak boleh stay as weekenders couple.. serious.. its different masa couple2 or tunang2 kan?

on salary and everything, u gain some u lose some, just think about the good things it brings you.. :)

Mr PenyuBiru said...

ko jadik manager branch ke? wow! hebat. kira rezeki tuk anak ko la tu.hihi..

Ryehanna said...

To Nurulhuda|Adlie: Yes, u gain some, u lose some. totally agree with that.

seriously, duduk asing2 tu sgtlah xbest. huhu... so i dun care if gaji ckit pn.. :P


To Penyubiru: Manager la sangat!!

aku pon xpasti ape jawatan aku... yang aku tau, aku la ketua, aku la kuli.. semua aku kena buat.

eh eh.. pepandai je rezeki anak...

deena awanis said...

weewit..jadi boss r pas neh kat new branch..i'm sure u'll learn a lot more after this..=)

paling penting dapat dekat ngan mak n suami kan..i do agree about long distance marriage weh..rasanya, kalo aku pun xtahan..hihi