Sunday, April 8, 2012

Facebook Groups you should join

bismIllah...



Just nak share a couple of FB groups that I joined and I think would be great to others if they join too...


1. Malaysian Babywearers - Sesape yang baru nak berjinak-jinak dengan 'babywearing' can join this group. Diorang selalu organize meetups or gathering.. Time tu la dapat try macam-macam jenis carrier (with owner's permission, of course) and you can decide what's best for you to try/buy. Review tentang certain carriers dan teknik-teknik untuk gendong baby cara 'wrap', guna ring sling, mei tai or ape2 jela berkaitan babywearing insya Allah akan dibantu oleh group members.

*Targeted members: New mommies, mommies with many children, parents who always travel, parents who always abandon strollers and end up carrying their child. hihi...


2. M'sia CD/CP/Baby Item FSOT (Personal new/used item) - Giler panjang nama group kan?? But nama pendek group ni ialah 'FSOT'. Ini lah group paling best aku suka lepak dan cuci mata serta jual barang preloved. hehehe... Kat sini banyak sangat barang-barang baby 2nd hand atau BARU yang dijual dengan harga yang affordable. Group paling best untuk preloved baby items bagi aku... maybe sebab mostly banyak jual preloved cd kot? haha.. tapi ade gak baju-baju baby, strollers, carseats, baby carriers.. eh macam-macam lagi! Ade banyak group preloved baby items lain, tapi ni aku suka sangat cos admins tak banyak songeh dan banyak barang-barang branded yang orang jual dengan murah kat sini. hehe...

*Targeted members: New mommies yang berminat nak cuba cloth diapers, frugal mommies who is looking for a good deal, parents with lots of baby items to sell



3. Let GO Barang2 2nd Hand & PRELOVED ITEMS - Beza dengan group yang sebelum ni, group preloved kali ni bukan khusus untuk BABY items sahaja. Meaning, you can find lots of other things too... I even found ads someone selling house in that group today! haha... That's a first! :p But sila bace disclaimer sebelum nak iklankan barang-barang korang kat dalam group tu cos kena daftar ngan admin and ade pulak format nak kena ikut time post barang tu...

*Targeted members: Women!! Sebab women suka je shopping! haha... u can find preloved shoes, handbags, clothes, and lots more here.



4. MALAYSIAN Barter Community - Yes, the keyword here is BARTER. No money involve. Let say, korang tengah cari kasut baby branded dengan harga murah/harga bundle. And korang boleh offer bagi botol susu ke, toys ke, ape-ape jela... just iklan kat situ sape nak barter barang2 XXX dengan korang and ape yang korang cari. It's fun! hahaha... seronok cos tak kuar duit. Actually kalau berminat dengan barang yang di'offer' untuk barter tapi korang takde ape yang orang tu nak, leh la offer nak beli guna duit. :)

*Targeted members: Semua orang pun boleh jer join


5. Mobile Phones & Gadgets Shop 1 Malaysia - Haaa... sesape yang nak jual atau beli ape-ape gadget silalah join group ni. Add kengkawan masuk group ni. Ade orang let go Ipad la, Galaxy Tab, Ipong, Blekberry and macam-macam lagi kat sini. Tips: Kena pandai-pandai nego dan silalah berkenalan dengan penjual sebelum membeli yer... Selalu jugak lepak group ni cos bace komen-komen orang tentang sesuatu gadget. Saje tambah ilmu... beli nyer idak. hehe... eh, aku pernah beli BB Bold 2nd hand dari one of the member from group ni tau. Tapi arini dapat dari poslaju, malam dah takleh pakai cos masa caj bateri, terus takleh on dah. hahaha... Nasib baik la mamat tu pulangkan semua duit lepas aku pos balik BB tu kat dia. Sekarang terus jadi kawan kt FB and BBM pulak...
:D

Targeted members: MEN! Who else yang giler gadgets kan? And of course sesape yang suke cuci-cuci mata or looking to find preloved/2nd hands handphone/smartphone etc. Sila join!



5. Mama Panda Store - Yaaaaaa... ini diaaa!! hahaha... silalah join group ini untuk dapat lebih banyak update tentang barangan yang dijual oleh Mama Panda. Nak join kutu strollers? Nak join pre-order? haaaa semuanya di sini. Plus, kalau korang ade ape-ape kemusykilan tentang barang-barang, leh terus tanya di FB group itu. Memang tak rugi join... So meh la join and ajak kengkawan baru kawin or expecting a child join group ni... hehehehehe...


Tu jer nak citer. Ade banyak lagi group lain, aku sendiri ade join 52 groups dalam FB (baru kira, banyak jugak rupanya! hahaha) tapi kalau semua aku review sampai esok pun tak abis. Nanti-nanti kalau free ku citer lagi...

P/s: Join jangan tak join.

Salam...



alhamdulIllah...

6 comments:

ღ cik faye ღ said...

good info! mamapanda tu bila saya dah ada baby nnt blhla join hihi :-)

Ryehanna said...

hehehe...

bole bole... no problem :D

Nic said...

Salam sis group FSOT tu wujud lagi ke? nape saya tekan link tu takde ye. huhu -silent reader nan setia

Mama Panda said...

Masih wujud, Nic. but i dont know why the admins changed the group settings to 'Secret'. so u cant search and cant see it kalau bkn members.

Anonymous said...

Group FSOT tu macam mana nak join ye? Admin dia sapa kalau nak PM minta add kan kita ye ..thanks
mrs.amat86@gmail.com

Mama Panda said...

Hi Anon,

Kak Tie is one of the admin. Go Pm her to add u. here's the link to her FB: www.facebook.com/artikahnubaillah.noor