Monday, April 16, 2012

The talk between us during breakfast

bismIllah...


We're back in Lumut last night. Pagi tadi before hubby pergi masuk base untuk meeting ke ape tah, kitorang pergi breakfast jap kat Nasi Kandar d'era dekat Billion. Memang port feveret kalau nak makan roti canai.

Sembang-sembang about our house in Lumut and our plan to purchase another house... tapi sebab budget tu belum ada, angan-angan jela dulu... We talked about the sky rocketing price of houses in Manjung mostly. And we're considering a house in Sri Iskandar. We think it'll be a good investment as the price there belum mahal lagi... berangan tak kena duit kan. ;p

Then sembang bab anak.

Razin seems happier when we got back in Beruas. Ramai orang nak melayan dia... he only came to me when he's sleepy... crying or when he just want to breastfeed. He seems very active and so different. In a good way.

Me and hubby were contemplating on whether we should go back to Johor together. I know hubby was reluctant to leave us, but... of all the trouble we went through to pack all my stuff and brought it here, takkan nak balik Johor semula dengan barang-barang tu unpack? HAHA...

Tapi tadi tersentap jugak i uols...

Hubby said, "Abang kesian kat Razin kalau kat Johor"
"Kenape? Sebab takde kawan?"
"Yela... pastu Ayang asyik marah-marah dia... sian dia. Bukan dia tau ape pun"

Terkedu aku.

"Abis... orang penat. Pastu dia asyik nak berkepit je 24 jam. Letih la... nak buat kerja pun susah" I said, defending myself.

"Ala...kerja malam-malam boleh buat" jawab suamiku.

"Memang selama ni Ana online malam-malam kan... pastu kang kalau asyik tido lambat, ade lak orang tu komplen tido takde orang teman plak. Bluekkk" I replied, sticking out my tongue at him.

And hubby laughed. Tau pun terkena balik. It's not easy to maintain an online business. Lagi-lagi plak I'm still new. Small biz je pun... But, aku tak nak la hangat-hangat tahi ayam... benda kena ade sacrifice at the beginning, then only you can enjoy the sweet taste of fruitful result later. Ececeh... beria je aku bermadah-madah...


 These are the pictures (yang sempat snap) of my clingy son.
He wants only Mommy, not Daddy.
huhu...




 
 Ini la gayanya kalau aku baru nak ngadap laptop buat kerja...
Camana nak buat kerja?
Sebab tu Mak tensen uols... hehehe




Anyway, we talked about Razin's development and how he's adapting to things around him.

Masa kat Johor, asyik terperuk dalam rumah je. We do not go out. I do not go out without hubby. Walaupun kat kawasan rumah tu ade la jugak playground, but we stayed in the house. Nak bagi Razin lepas pun aku tak berani and tak larat nak monitor. So dok dalam rumah jela... Bila hubby balik kerja baru la kuar pergi beli barang ke... dinner kat luar ke ape ke...

But the bad thing is, we went out at night la kan... since hubby balik kerja pun petang. Malam je baru kuar. Bagi aku la, budak2 ni tak elok diajar keluar malam. Aku seboleh-bolehnya nak elak bawak Razin kuar malam-malam... tapi apakan daya, bawak la jugak cos nak tinggal kat sape lak kan? Aku pun borink jugak asyik dok umah je... mesti la nak kuar walaupun hanya ke Kipmart Masai. huhu...

Bila kat kampung (yakni di Beruas), of course la takde kuar-kuar malam ni. Siang leh kuar... ade halaman rumah. Berlari lah dikau wahai anakku... tarik-tarik rumput... main kereta sorong etc.
Malam je dok umah jela... nak kuar ke mana pun?? hahaha...

Persekitaran kampung tu lebih baik dari dok pekan... great place to raise kids. Oh tetiba teringat zaman aku kecik-kecik dulu... Lepas zohor je hilang... main pondok-pondok, nyorok-nyorok, polis sentri, tuju kasut... kat pekan mana la nak buat camtu. Nyorok-nyorok kang ko kena culik! Nauzubillah...

And so we decided that I better stay/stationed in Beruas jela sampai hubby came back this May. Good for both of us. Razin will be happy, and Mommy will be happier. hehehe...

Lagipun, dah tak seronok nak balik Lumut cos the house is occupied by strangers. Tak best...

Can't wait to be back in Lumut for good. I have so many things to do the house... starting with my own SOHO. =)

Till then...

Wassalam.

Written By Ryehana
alhamdulIllah...

4 comments:

Mommy_Cha said...

dapat hero cenggitu lah yer...hehehehe. salam dari mommy cha!

Ryehanna said...

hehehe.. salam kenal to u too mommy cha ;)

beba said...

heheh..cam lebih kurang with my life gak ni..malam2 jek baru keluar..pas en.laki balik..tu pon kompom just keluar ke mall2 ni jek laa..kalau keluar siang pon time weekend..

kalau balik kampung (my family's house) my son siap dok tido ngan maksu dia terus..tak kesah dah mak dia ni..hehehe..ramai pakcik makcik tukang layan..mak pon hepi la..la~la~la~~

Ryehanna said...

hahha same jer kan!
mmg kuar wktu malam.. and kalau siang pn weekend jela...

skrg dok kampung i senang la sikit cos ramai nk melayan :p