Monday, April 9, 2012

Stork Snuggbaby review

bismIllah...


Last week I rented Stork baby carrier by Snuggbaby to try. Saje nak try... untuk tambah ilmu dan boleh jadikan rujukan kalau orang tanya. Hehehe...

Aku sewa carrier di bawah ni.


Argyle on brown derby nama dia...
Gambar cilok dari Snuggbaby.


Below is the real picture of the carrier once I have it.
Inner view



Outer view.


It has detachable sleeping hood.
So kalau tak nak pakai boleh cabut.
Aku dapat-dapat je terus cabut and simpan cos malas nak pakai.
Lagipun tak nak nampak hood tu terbuai-buai kalau pakai since takde pocket untuk stuff the hood pada carrier (tak macam Ergo)


Dual adjustable chest strap.
I love how it easily slides... senang nak adjust.
Ergo also has adjustable chest strap.
Tapi Ergo macam susah sikit nak adjust.



Ini pulak namanya 'Carrier Sleeve'.

Mula-mula aku rasa macam benda ni mengacau jer dan buat baby panas cos ada extra layer of cloth pulak kan... but I found it really convenient! Nanti aku tunjuk ape fungsi benda alah ni yer... hehehe...


This is us yesterday...
Razin was sleeping in the car, sambung tido dalam carrier.
He's 11-12 kg at 1 year old.


Sleepy Razin.


Back carry.
Stork ni sedap pakai back carry.



Happy lil Razin.



This is what the carrier sleeve is for.
Untuk bungkus carrier jadi kecik and store if not in use.
Senang!



You're folding it right if you can find this holder when u're finished.
Yeay...


All in all, here's my verdict:

Pros
- Soft padded carrier, so it's really comfortable
- The carrier sleeve is one of a kind! Ease of storage and great for traveling
- Dual adjustable straps
- Snug. (that's why its from Snuggbaby?) Fits me and hubby perfectly.
- Good from newborn because you can cinch the carrier to make it slimmer for newborn
- Cheaper than Ergobaby carrier. The Stork is priced at RM314


Cons
- I don't know how to use the sleeping hood.. ade hood strings... but I have no idea how to use. haha... kena google or tgk kat youtube, I guess...
- The buckle positioned at the underaarms is difficult to adjust. Kalau aku nak ketatkan strap (for high back carry), I have to take off the carrier first. Then adjust. Tak boleh nak adjust semasa sedang pakai (beza dengan Ergo, I could tightened the buckles while wearing it)
- Since I'm used to the buckles on Ergo, aku rasa macam buckle pada Stork tak berapa sedap nak guna cos posisinya di tengah-tengah. As for Ergo, aku buckle waist strap dari tepi je. :)
- A bit warmer because of the longer body panel.
- The seat is not wide enough for my baby to sit. Kaki Razin macam dangling sikit kat bahagian paha... (maybe I should try the toddler version! eh ade ke Stork for toddler eh)



Sekian, review dariku.

p/s: Review ini tak berbayar and I gain nothing from it.

p/p/s: Sewa dari Malaysian Babywearer group di FB. Kena bayar RM300 up front. Then bila dah abis pakai, return it with the same condition. Then only you will get the balance. The charges is RM50 for 2 weeks. But bayaran poslaju semua kita yang kena tanggung.


alhamdulIllah...

14 comments:

Zantie Azizan said...

hmmm. mcm menarik...hehe [^_^]

Ryehanna said...

bolehla kalau nak try...
boleh pakai dr baby kecik.. :)

♥ balkidz_hunny ♥ said...

salam kenal :)
i pun macam nak try lah. boleh rent yer? nanti lah i pegi jenguk group tue :)

Ryehanna said...

yup boleh rent. sila lah jenguk hihi

cikgu hani said...

Tq for the review..mmg nk try n cr review..tqqq

Ryehanna said...

u're welcome cikgu hani...glad to help ;)

zureen said...

agak2 for my i month old bby, sesuai x?

Mama Panda said...

for 1 month old mcm too big je... for newborn better use wrap or ring sling...

or Boba 3G that has infant support :)

momsloveheart said...

salam dear. nak tanya mana lagi best between stork n boba? tgh confuse nk beli mana satu. huhu. tenx

momsloveheart said...

salam dear. nak tanya mana lagi best between stork n boba? tgh confuse nk beli mana satu. huhu. tenx

Mama Panda said...

Both is good carrier..

And dua2 unik.

Stork ade carrier sleeve, Boba ade foot straps and handbag holder kt bahu..

But Stork is cheaper than Boba :)

Asha said...

Macam mana prosedur nak rent tu..nak test dulu sebelum beli..

Sumaiyah Abd Ghani said...

thanks for the review! tengah pening between boba, ergo, tula and snugg. tula boasts on its leg room for the todler carrier (kaki tak terjuntai), boba ada tempat letak handbag, snugg nampak selesa dan murahhh. help! hehehe

anyways, jemput baca blog saya juga. cerita pasal my breastfeeding journey and health :)

Anonymous said...

Hi. U mean snugg nye material is warmer than ergo standard ke?