Wednesday, February 16, 2011

Fear of chilbirth?

bismIllah...


Amaran: Entry berbaur kedewasaan dan tidak sesuai dibace oleh orang yang tak kahwin lagi. hik hik


Dah dekat nak bersalin ni (sekarang dah 35 minggu), kepala asyik fikir tentang beranak beranak dan beranak.

Tak sabar nak beranak.

Tapi takut pun yer juga... Mau nyer tak. Ni first baby. Takde pengalaman and tak tau apa nak di'expect'.

Last checkup, aku tanya la something yang aku asyik dengar tentang beranak. Biase la, ibu-ibu yang berpengalaman suka benor menyakat and menakutkan bakal-bakal ibu nih.

Nak tau aku tanya ape?

Well... aku tanya, betulke kalau first child ni memang kena gunting time beranak?

Or dalam istilah medical nyer 'episiotomy'. Sila google sendiri yer. Segan teman nak letak link. :P

And nurse tu cakap, ya. Memang kena gunting.

Arghhh... tak dapat nak bayangkan.

And then she added, "Ala, time beranak tu tak rasa pun masa kena gunting... Sakit beranak tu lagi kuat dari sakit digunting... Kalau terasa pun mungkin masa nak jahit balik. Tapi ada bius... bukan takde... kena penerajang le nurse kalau tak bius before jahit"

Haih...

This is my side of the bed. Aku tukar side since pregnant cos I don't want to give husband my back... (elok tidur mengiring belah kiri kalo pregnant kan)

Buku wajib bace! walaupun dah khatam, tapi aku mesti akan rujuk balik...
this book helps a lot!



Ntah le...

Aku dengar camtu pun dah seriau. Yer, aku memang penakut. Kalau kena cucuk untuk amik darah, memang aku tak tengok pun jarum tu masuk dalam badan. *shudders*

But then, ramai je orang beranak ok je kan...

I guess I'm just too nervous. Uhuk uhuk...

And oh... aku jugak ah check, kepala baby dah turun ke bawah. Tapi nurse kata ade possibilities dia akan pusing-pusing lagi. Dalam minggu ke-36 baru la selalunya baby akan berposisi kepala di bawah dan tak gerak-gerak dah.

Tapi ada je kes time dah nak beranak pun baby still pusing-pusing and kepala kat atas. Or sesetengah wanita tu banyak air ketuban. Banyak space untuk baby gerak. Kalau kepala ke atas, tu yang kena operate tu.

Ok. Tu satu kes yang aku risau... (episiotomy)

The other one would be... aku risau aku akan memalukan diriku sendiri time beranak. Beranak sambil terberak-berak ke... huhuhuhu... malu oh...

Ingat lagi citer The Backup Plan yang aku tonton dengan Nini. Ada part pompuan ni beranak dalam air (water birth) and then time dia teran tu taik dia pun kuar and terapung... Datang sorang rakan tolong kaut buang guna penyauk yang orang tangkap ikan tu (versi kecil la)

Oh tidak! Huahuahua...

Ni lagi satu benda yang tak dapat ku bayangkan kalau berlaku padaku.

Well, seorang kakak iparku pernah je alami benda ni (heh.. dah mula interview pengalaman beranak orang lain). Katanya, "Biaselah tu... Ingat beranak ni senang ke. Bertarung nyawa.. Bukan setakat berak je... terkencing-kencing pun normal la cos kita meneran"

Erm...

Dah ada 2 benda yang aku list kan di sini. Episiotomy and embarrassing myself.

Thirdly, well....

I better not type it down.

Ah, darn it.

Let's just hope everything will turn out fine and great, shall we?

Insya Allah.

Pray for me!

Salam...


alhamdulIllah...

23 comments:

ChuyRy said...

insyaallah dipermudahkan :) aminn

Anarm said...

selamat beranak.. hehe.. bende2 yang merunsingkan kepala otak semua tu jgn dok pikir sangat.. papehal, beranak je dulu.. :P

insyaAllah semua berjalan lancar dan selamat..

*macam pelik je rasa bg komen kt entri ni*

pakeri said...

haish,aku yg dengar ni lak takut T___T.harap2 kau selamat la lahirkan anak k T___T.jgn nebes sgt

yashygsempoi said...

doakan ko dipermudakan segalanya insyaAllah.. cool oke! T_T aku baca aku plak cuak.. uhuk! nanti kang aku pon kene beranak gak waaaaa! T_T semoga semuanya selamat.. aminn.. puan panda bolehhh!!

Fatehah A. said...

baca sampai part soalan tu je, then terus stop sebab takut aku pulak yg rasa ngilu. wakaka

semoga selamat semuanya. Amin..

HoneY said...

hahaha.. kalo ana nak tahu sampai sekarang hani masih ada lagi perasaan takut untuk bersalin normal .. and rasa bila nak bersalin untuk kali ke 2 ni nak c sec lagi,.. mase mula2 nak bersalin tu, hani dengan lagaknye nak bersalin normal.. nak rasa laa sakit mcm mn. bila dh tunggu lama sangat kat labour room.. tak buka2 juga, and dengar orang menjerit2 kesakitan, kebanyakan india n cina jerit sakit2 tu. terus rasa nak c sec je.. hehehe.. tp kalo dapat bersalin normal tu ok la.. ana jangan pikir sangat.. nnnt tu yang menganggu kita masa nak push.. huhuh... selamat meng'push'. heheh

Mummy `Aish said...

Ryehana..mane2 cara bersalin mmg saket..tipu la kalau ade yg ckp tak saket..tp 1 je..once kite da set kat mind yg saket bersalin tu saket yg terlampau..sampai saat saket tu dtg la mind akan mkin lama mkin pk -ve..bg sy saket bersalin tu like period pain + sakit perut memulas..mmg la saket kan..tp jgn melampau2 sgt pk..nnti bertambah2 la saket tu..bile saket tu dtg jgn la sesekali kite baring coz mkin2 la saket..klu larat..berjalan2 la ckt..tak lrt sgt..duduk dgn kaki melunjur ke depan..yes..mmg time tu pinggang akan rse menyengal..coz saket di perut di combine kan sekali dgn saket pinggang..tp sy tau Ryehana kuat utk thn semua tu..jgn pk sgt saket bersalin tu..pahala yer bersar sgt kalau kite thn saket tu..time bersalin lak..awk tak kan pk pape da..psl jhit ke ape ke..yg awk tau awk kene teran like awk yak sembelit..cmtu je..takde la sesusah mne pun sebenarnya..tp lain org lain cara..tp kalau mind da set susah..susah la ia..pape pun saket bersalin adalah 1 momen plg best..nak2 1st baby..percayalah..

amal said...

errkkk.. rasa ngilu2 jugak dah bila membaca entry ni n komen2 huhu.. takpe2, dont think too much. kalo lagi pk, lg takut kan. sy doakan yg baik2 aje insyaallah! :)

Mawar_berduri said...

Semoga semuanya selamat...tak pe jangan risau sgt k...tengok mak mak kita tu dah beranak 5 6 orang insyaallah tak de pape ......

bardboo said...

aku paling takut bab episiotomy tu..haish, xdpt dibayangkan bwh tu kena ptong..huhu..
smlm dah termimpi2 dah nak lahirkan baby..

p/s: xpenah plak tahu meneran nak bersalin tu boleh smp terberak eh..huhu

rAtu saLju™ said...

kih3..boleh x aku gelak dulu..
lawak plak bace n3 ko ni..tapi sal kerisauan ko yg ke 2 tu mmg aku penah pk if aku bersalin t..hihi..

tapi doa doa la bnyk2 n solat hajat bagi mudah ko bersalin n dapat doc yg ok..

nads said...

dear, sakit bersalin adelah berbeza2 bagi setiap orang...tp percayalah, kena sentiasa pk +ve (hehe..akak pun dulu darah naik tiba2 atas sebab yang xdapat diceritakan) heee...tp kan, bab yang 'membuang'tuh insyallah xkan berlaku kot...coz sebelum masuk laour room mesti nurse kasik masuk ubt untuk 'membuang' awal2...akak pun takut jugak bab tu dulu...bab gunting tuh, memanglah xdapat dielakkan...cuma satu pesanan dari akak...jgn angkat punggung mase meneran, biar luka digunting dari luka koyak sendiri...pushlah kuat mane sekalipun, tp jangan angkat punggung yer dik...gud luck dear...nanti dah nampak muka anak...hilang sume sakit...percayalah:))

deena awanis said...

biasa lahh takut nak bersalin tuh..
pasal episiotomy x semestinye kena..kalau x betul cara teran,or baby x ley nak kuar and almost lemas, then only kena episiotomy..

cemane nak teran, jgn tanya i eyk..x tahu..i x sempat teran, dah kena ceaser..hukhuk..

pasal ter"Poopoo" tu, nanti dilation dh byk, kalo x silap 5cm kot, doc bg ubat makan kasik poo poo..so xde laa kuar masa meneran nanti..

good luck dear!!

Mr PenyuBiru said...

memang ngeri kalau dengar citer-citer org yg dah melaluinya kan.tapi apa boleh buat,nak tak nak kena lalui juga. tapi bak kena gunting tu,mmg betul tak sakit sebab masa tu sakit bersalin lagi sakit.dan masa tu jugak dah tak kisah apa nak jadi jadilah kan.

skang ni kalau kita bayangkan kena gunting mmg seriau,so baik jgn bayangkan.hehe..

pepehal harap semuanya berjalan dgn lancar.yg penting teknik penafasan tu kena betul.

Ryehanna said...

Huhu... thanks for your comments!

Dear mommies, your experiences and comments mean a lot!

Eh tak sangka Mr Penyubiru pun komen jugak. hehehehe

myaini said...

kan...mcm2 kena pk...risau memang la risau..tp ok kot rasanya..dah ramai melaluinya...hope semuanya dipermudahkan...yela masa tu kita mesti tak hengat apa2 dah...hope husband yang jadi peneman n pemberi semangat dalam labour room tu nnt....

Ryehanna said...

mmg macam2 nk kena pk...

tp too bad my hubby xdpt temankan time bersalin... beranak kat hosp angkatan tentera hubby xleh msk labor room :(

Puan nadxoxo said...

Siapa yang berani nak beranak? Hehe. Kalau dah pernah lalui pun sure takut jugak. Hehe. Jgn risau sgt. Tawakkal je. Semoga dipermudahkan :)

♥FaTinFazLan♥ said...

masih nak mengomen biarpun belum berkahwin & bersalin..hatta mengandung pun tak pernah...hihihihihi


mengikut pengalaman di labour room..ececeh.. ibu2 yg bersalin kena "epi"..koyakkan 2 mmg cantik berbanding yg req tanak "Epi"

bius akn di bagi before atau after epi..bergantung pd keadaan..kadang2 baby dah "crowning" tak sempat nak bius. jadi bius di bagi b4 jahit.

n nasihat dari penaja..
dah masuk 36minggu 2..ibu2 di galakkn utk bersama suami..kerana hormon prostaglandin dlm air -tut- boleh mngalakkn kontraksi uterus dn memmudahkn proses bersalin!

gd luck sis~

Ryehanna said...

To Nadxoxo: Thanks Nad... moga2 dipermudahkan la...:)


To Fatin Fazlan: Wah wah... ini sudah bagus... dpt komen dr cik misi kita... heheheh...
Ooo.. dh msk 36 minggu leh bersama lg ke? ingtkan time tu yg kena stop. :P

♥FaTinFazLan♥ said...

a'ah la sis!even ibu yg dtng ke hospt.1-2cm pembukaan os servik pun kena suh balik rumah dulu n bersama suami terutama yg 1st baby..hihihihihi..

majinn said...

semua org doakan untuk ko na..

ok..:)

Ryehanna said...

Thanks all... :)