Sunday, February 20, 2011

Cik City accident.

bismIllah...


Dugaan betul la bila kereta accident.

Yang ralat tu, bukan aku or pemilik kereta yang bagi eksiden. Sebaliknya Nini. Orang yang dah lama bawa kereta and lebih cekap bawak kereta dari aku. Tapi tu la... benda nak jadi... Boleh plak dia langgar orang naik motor masa nak kuar simpang... Kesian makcik yang membonceng motor tu sampai berjahit kakinya... motor orang tu pun teruk. Cik City pun teruk jugak. Haihhhh...

Nasib baik la boleh bawak lagi kereta tu. So, walaupun cover engine tu macam nak roboh, hubby ikat dengan tali and bawak balik Beruas. Yela... mak buat kenduri doa selamat hari ni... So, walau camne pun kena balik gak... (kejadian ni berlaku semalam iaitu Sabtu btw.. kenduri lak arini, Ahad)

Nini... yang aku tau, dia mengobak (menangis) masa bagitau mak yang dia eksiden. Panik cos dengar makcik yang dilanggarnya tu mengerang sakit. Aku tau dia dah serabut gile cos bawak kete orang (hubby's)... then langgar orang lak tu. Memang salah dia la cos dia yang nak kuar simpang tak tengok betul-betul. Sebelum ni pun dia penah gak meng'eksiden'kan kereta Tapa... reverse and langgar dinding... Tapi dulu tu tak teruk sangat rosaknye. Hubby touch up sikit and terus ok. Hmm....

Cian Cik City... (nasib baik leh drive lagi!)
Dah 3 kali eksiden and sumer bukan salah pemiliknya.
1st, bontot Cik City disodok dari belakang di Ampang.
2nd, bontotnya disodok lagi di hi-way PJ.
3rd, Nini eksiden.

Nak kena tukar baru ke??
Hmm... tunggu abis bayar la yer... dalam 5 tahun lagi...
uhuk uhuk


Tadi, time on the way balik dari Beruas, baru la aku sedar yang 'susah le takde kereta!'.

Yela, dalam minggu ni nak hantar repair... hubby claim insurans ler... then, entah berapa lama baru siap. Haaa... camne kalau ada emergency ke ape ke? Tak ke tumpo?? Jenuh weh kalau takde kereta... Mula la kepala aku serabut. Kereta kompeni, ada memang ada tapi banyak cantik muka kau nak rembat keta kompeni? Dahle bisnes tengah ok... Kereta pun takde cos abis orang sewa (yeay!). Pakai kejap-kejap leh la... haishhh

So, kena la suh Nini bawak Kancil dari Beruas untuk aku pakai di sini. Sangat tak best cos Kancil tu memang dah agak teruk.huhu... bukan gedik, tapi... ala, paham-paham jela...

Time-time camni mula la berangan... Bila la aku leh pakai Beetle warna kuning macam ni... PANGGG! *sila sedar diri*

Selain dari kurang praktikal cos kecik dan hanya 2 pintu, harganya mahal ler... Tapi nama lagi idaman kan? Ini top of the list la... macam susah je nak capai cos better beli SUV or MPV kan...

Beetle tu Mak kata, keta orang kedekut. Cos 2 pintu je. Well, keta idaman suamiku keta orang pemurah la kot?

Nak tau Lt Rostafar minat kereta apa?

Well...

It's a Toyota HILUX!
Memang pemurah kan, cos ada 4 pintu...
and kalau tak muat, leh dok kat belakang tu. HAHA

Hmm.. laki aku suke jenis-jenis kereta pickup camni...
Triton ke, Prado ke... dia suka la...
Tapi Hilux ni feveret dia... nape tah...
That's why dia suka je bawak Ford Ranger bile KL branch bagi kereta tu untuk ditransfer.

Aku tak minat.
-___-"

Hmm...
Apa lagi nak citer...

Oh ye, selesai sudah kenduri doa selamat yang Mak buat sempena aku nak bersalin nanti.
Sekeping gambar pun aku tak amik cos henpon takde bateri. Mood pun tak berapa nak ada cos insiden semalam... so, takde gambar!

Yang penting, perut kenyang and dapat tapau makanan balik. Masak nasik je la untuk malam ni and esok. hehe...

By the way, rumahku masih tunggang-langgang.. aku dah serabut gile tengok habuk-habuk dan dapur yang serabut. Rase tension gilaaaaa...

However, dalam tension-tension tu aku dah siapkan bakul untuk dibawa ke hospital. Barang baby dah settle. Barang aku je tak cukup.

Baby's stuff:
- Nail clipper and cotton buds. Checked.
- Lampin putih. Standby 3 helai cos leh buat bedung baby gak. Checked.
- Baju baby 3 helai (sume barang baby aku prepare 3 helai... spare kalau tak cukup). Checked.
- Selimut untuk bedung baby. Checked
- Baby wipes. Checked
- Disposable diapers. 6 keping pampers Drypers. Checked. (tak cukup kalu, suh laki aku amik kat umah)
- Mittens and booties. Checked.
- Baby shower gel, bedak, minyak yuyi and lotion. Checked.
- Tuala baby. Baru basuh. Dah kering nanti aku masukkan dalam bakul.


My stuff:
- Satu roll toilet paper. MESTI kena ada. hehe... Checked!
- Maternity pad. Aku beli jenama Kotex. Checked.
- Kain batik 2 helai. Tak cukup suh laki amik kat umah. Checked.
- Nursing bra. Checked.
- Breast pads. Checked.
- Disposable panties. Tak beli lagi
- Front button blouse. Tak pack lagi.
- Stokin. 3 helai crocodile's socks (my fave). Checked.
- Toiletries (toothbrush, sabun, pencuci muka). Belum pack lagi.
- Tuala. Pun tak pack lagi...

Aaa barang-barang aku banyak tak pack lagi cos aku masih blur ape nak dibawak, ape yang tak payah.

Lagipun mood nak packing dah hancur berkecai bila Cik City eksiden. Nak standby dalam kereta ape kejadahnye kalau kereta nak dihantar ke workshop???

Takpelah. Pasrah jelah. Adala sebab nye semua ni terjadi...

Well, that's all for now.

:pandaGeli_01::pandaGeli_01::pandaGeli_01:

Salam.


alhamdulIllah...

9 comments:

Roi_Zam said...

Biasala kene accident. Kete MAV ku tue, dh bnyak kali gak, tp ttp maintainnnn... nk uat camner, wlupun bkn kita yg bawak.... anyway, beli kete kebal jer, siapa pun xnak langgar...hahha

amal said...

haha alamak sama la plak minat kete ur husband ngn bf sy.kalo p lumut slalu la teman dia g kedai kete second hand tu, tgk prado.. tgk hilux.. tgk kete2 4 wheels ni..

erm ada sebab la kot tu accident. yg pnting xdela teruk sgt kan..

Aen said...

kate org cina kalo kereta da slalu eksiden ni baik tukar jerk....feng shui x baik katenye...

Ryehanna said...

To Roi: Hoho... ni first time dpt komen dr ko kat blog.. haha...
btw, yela.. nk wat cmne, dh nk eksiden... tp ralat tul rasenya... huhu

To Amal: yup. nasibaik la xberlaku kemalangan jiwa... alhamdulillah...

To Aen: Aii.. kalo nk ikutkan fengshui tu, bengkrap ler... kalo byk duit xpela aen oi... toksah kata sebab eksiden, kalo scratch sikit je teman dh tkr keta... ni sbb fulusnya enggak ada...huhu

ala, selagi leh pakai, pakai jela... bukan elok percaya kepercayaan org cina ni... ;)

nads said...

sabar dik...ade hikmah sume nih terjadi...ade rezeki baru nak dapat kot;)
enjoy2 waktu sebelum bergelar ibu ni betul2tau...nanti dah start kena OT waktu malam plak..hee

deena awanis said...

i x pakai pun disposable underwear..pakai underwear biasa jer..x selesa lahh pakai dispo tuh..

Ryehanna said...

To Nads: Tgh bersabar la ni kak nad.. heheh... errr, bab OT malam tu biar bapak dia jela OT. :P

To Deena Awanis: Memang xselesa kan? hmm tp org kata senang... buang je terus pas pakai... (dasar pemalas). Tgk le camne.. hehe

Mr PenyuBiru said...

takpelah..dah benda nak jadi kan. kalau kita berhati² camne pun,kalu dah nak jadi takleh nak buat ape.tak kita langgar orang, orang langgar kita.

Ryehanna said...

Tu la.. malang mmg btl la xberbau.. huhu