Saturday, February 12, 2011

Questions...

bismIllah...


Nak mintak pendapat mommy-to-be(s) and hot mommies out there. Please bagi cadangan dan pendapat. Huhu...

Ini ada persoalan yang ku fikir-fikirkan lately and tak tau nak buat decision.


1. Perlu atau tidak untuk membeli barang-barang di bawah ni sebelum melahirkan anak? Or should I wait after given birth baru beli?

a) Baby cot

b) Stroller

c) Breastpump <--- ini aku paling blur...

I got my eyes on Spectra 3.


But then, I stumbled on Spectra DEW 300 plak.


Spectra DEW ni lebih mahal sikit dari Spectra 3.

Which one is better?

And, PERLU ke beli before beranak?
Time pas beranak kan leh direct bf? Especially time berpantang...
So, perlu ke nak pam-pam bagai?
Tu yang aku paling nak tau...

Or should I just buy it time dah nak abis berpantang nanti?

help pls!


d) Cloth pad <--- better pakai pad biase (I use Kotex) or beli cloth pad? Maternity pad tu camne ek? Hmmm... comments please...

Aku taknah tau kewujudan 'cloth pads' ni before pregnant.
Rupanya ada.
Memang jimat kos beli pad... Tapi rajin ke nak mencuci dan mensidai ek...

Kalau pad biase, cuci (of cos) and then buang je. Hehehe...

Well, what do you guys think?


e) Breast pad <--- Perlu ke beli? Errr...



Benda-benda di C, D dan E tu yang teman paling blur...

Bab stroller and baby cot tu... ermmm... rasenya pas beranak baru beli kot. Lagipun aku plan nak beli buaian. Mak aku memang confirm nak belikan buaian time aku duk kampung masa berpantang nanti... Siap cakap, "Kome taknak ajar anak tidur buaian takpela. Aku nak beli jugak buaian letak kat sini (Beruas). Biarla dia tidur buaian. Banyak tidur, senang nak buat kerja!!"

(-___-")


Since kami dulu-dulu pun memang jenis tidur buaian (sepupu-sepupu aku pun), so... buaian pun buaian la... heheheh

Then, still perlu ke baby cot nih? Hmmm...

Bab tidur anak ni biar la dulu. Stroller pun sama... Time berpantang, tak perlu stroller lagi kot... Lagipun kami bukan kuat merayap. So rilek dulu.

Ok tu je.

Menanti feedbacks dari ibu-ibu+bakal ibu di luar sana. Kalau readers yang single tapi ada pengalaman jaga anak saudara or baby sape-sape jelah, you're welcome to give your suggestions too!

Thanks in advance!

Salam...


alhamdulIllah...

17 comments:

nuruljannah sukhri said...

bagus soalan.saya tumpang tunggu jawapan jgk..

myaini said...

to me kalo stroller tu lepas bpantang pun sempat lagi nak beli...tapi dah boleh survey2 jenis n harga yang menjadi pujaan hati=D..

untuk breastpump ni depends pada org..ada yg beli elecric sbb senang katanya...tapi saya beli medela manual je dulu...sbb dok baca testimonial macam ok je medela manual tu..kal production susu banyak baru nak up sket beli yang dual pump mcam mdela freestyle ke...

Breast pad kena gak beli takut susu leakage..kalo saya, beli yg disposible sng cikit...

Pad pulak beli yg pureen tu...tupun beli masa ada warehouse sales.nak pakai yg cloth macam leceh je nk basuh bagai....

baby cot tu depends gak..saya pun mula2 mmg nak bli..tp tak beli2 lagi.tkgla lepas pantang nt cne...sbb pantang nnt kat kampung..takkan nak bwk balik kot..

hehe, tu je yg dpt bgtu sikit...

Ryehanna said...

To Nuruljannah: Hehe... tp arini cuti... ibu2 xramai online. kita tgg je ek...

To Myaini: Thanks for ur comment! Hmm.. dah beli breastpump ek? Ala.. ingatkan ade geng yang tak beli lg smpai baby kuar. ekekeke...tp ana ingt xmo manual, nak terus electric cos xmo nk beli byk2 kali. Medela free style? mmg xbeli kot. mahal bebeno... :P

well, thanks cos share! :D

Anonymous said...

salam....

pengalaman sy..
bby cot beli ms dpt anak 2 sbb risau ank sulung buat terjun tiruk kt adik dia..lgpun ms ank sulung mmg xterasa perlu pun..

stroller blh je beli skang..mn tau kot nk pki ms dlm pantang..nnti xyah kelam kabut nk pi beli ms dh ada bby..puas hati utk sesi belek membelek..beli yg blh guna smpi bsr...jimat.

rsnya breastpump baik beli sblm bsalin...mmg bf tp time dia bengkak kena pam jgk..ank sulung dulu smpi demam sbb bengkak susu...sy guna brand cokia je..hihi..tp rmi mmber2 suggest both that brand..

cloth pad....rsnya xkoser nk pki..dsr pemalas..muahaha..pki kotex je..lembut..tmpt jahit xsakit..hehe..

breast pad pki bila start keje je...tu pun tgk kalu mmg susu over byk...kdg xpki pun..

buaian mmg penting...very agree with ur mom.

cikgu A lagi...

.:Mrs. Engineer:. said...

babycot n stroller bley bli after pantang.sy bli awal coz jmpe murah utk stroller tu.tu yg tros rembat.he3

breastpump sy bli avent manual dlu.tkt bengkak susu.mmg kte direct,tp susu still produced even x direct bf.tkt bengkak susu.nnt nk start keje.,insyaALLAH sy nk bli medela freestyle.

breast pad sy bli disposable.bli brand mothercare.

pad plak,sy bli brand mothercare gk.disposable.x rajin nk bsh n sidai.uhu

buaian sy x bli.xnk ajaar anak.uhu

deena awanis said...

ana, pasal stroller u r absolutely rite!!beli lepas bersalin pun xpe sbb byk lg mende lain lebih penting..takat sampai baby umur 2 bulan, xde hal nak dokong kalo gi jalan pun..hihihi..

cot >> i personally think x payah..sbb rafique tido ngn deena..senang nak bf time tido, x yah susah2 angkat dr cot..=)

breast pump >> beli before bersalin.sangat penting..esp kalau breast bengkak or baby x nak direct feeding masa awal2 bersalin..ohhh..comel nyer spectra DEW tu..xde pun jumpa before this..=(

cloth pad >> depends kalau rajin..i pakai pad biasa jer..x pakai maternity pad pun..

breast pad >> beli sikit..washable punyer sbb deena jarang biar breast x pump for more than 3 hours..so, xde masalah leakage ni..

hope this responds helpful..=D

Puan nadxoxo said...

Salam Anna,

a) Baby cot Nad tak sure sebab Zahin tak tdo dalam baby cot. Nad belikan dia tilam kekabu baby je yg mcm Nad cerita kat blog tu :D

b) Stroller, kalau kurang merayap, takyah beli dulu kot. Lagipun better try ngan baby nanti.

c) Breastpump, elok jugak kalau beli siap2. Bleh membantu penghasilan susu. Dan in case baby tak pandai hisap. Nad pakai yang manual je since Nad tak keje so tak pakai sgt. Pakai time perlu jela sikit2. Banyak direct feed.

d) Cloth pad, Nad br tahu kewujudannya! Haha. Nad pakai pad biasa je. Sebab darah keluar sikit2. Tak tau la org lain sama ke tak. Rasanya maternity pad tu lg tebal dan panjang.

e) Breast pad, perlu! Sebab kadang tak menyusu pun susu leh keluar if susu banyak. Dan bila baby hisap sebelah, sebelah lagi akan keluar jugak masa let-down reflex hehe

Hope this helps :)

cuna said...

a) baby cot - cm sy mmg plan xnk beli baby cot. sbb nnt igt nak ltak baby tdo sebelah je sng nk bf :)

b) stroller - plan nk beli lepas pntg tp xjd sbb dh ade org bg. 2nd hand punye ;) tp no hal je nk bli time lps pantang nnt. still sempat :)

c) breastpump - plan nk beli lps pantang nnt. bli online je kot. time g antenatal class nurse ada recommend beli spectra 3

d) cloth pad - beli maternity pad lg sng kot. tmbh2 kalo time drh kua byk tu. sng pakai n buang je. kotex pn ada maternity pad.

e) breast pad - yg ni maybe penting time nk start keje nnt kot. kdg2 susu kua byk blh bsh2 baju. tu ape yg org cite la kan :P

so far sy beli brg yg basic2 je. mende2 mhl cm stroller, breast pump tu sy kiv dulu smpai lepas deliver or pantang nnt. mak sy pn psn better tggu baby kuar dulu then blh la complete kn mana yg krg. sbb tkt excited sgt nnt kalo jd pape frust. bkn nk doakn yg xelok. just for precaution. tu opinion sy je :)

Ina said...

My comment:

a) Baby Coat - Priority kurang tp kalau ada lg bagus. boleh beli playpen yg plastik tu jer.lg murah.

b) Stroller - priority kurang juga. saya punya pakai sekali jer. gi jalan lebih mudah pakai baby carrier. senang xperlu usung stroller tu.

c)Breastpump - penting beli before bersalin tapi xperlu terlalu awal. Sebab selain baby xreti hisap tu, ada juga masalah baby terpaksa ditinggalkan di hospital or dirumah kalau baby or ibu ada masalah kesihatan. n masalah bengkak susu tu.

Pasal Spectra tu, Spectra Dew tu baru je keluar. Specs dia lebih baik dari spectra 3 dari segi suction dia lebih kuat.
Spectra 3 pun ok n bentuk dia lebih mudah sumbat dlm beg compared to Spectra Dew.n digalakkan beli double pam. Boleh refer http://fxonlineshop.blogspot.com for details.

d) Cloth Pad - Up to you. Ini pun ok, dispo pun ok. tp kalau pk dr segi jimat + mesra alam cloth based la lg bagus kan. Sama kes macam CLoth Diapers untuk baby. cuma beza cloth diapers tu lg banyak jimat sbb lg banyak pakai. 2-3years tu.

e) Breast Pad - perlu. Awal2 biasanya susu banyak. nyusu sebelah, sebelah lg pun meleleh. basah, malu kalau xpakai. n kalau duk umah je pun baju cepat bau masam dek susu yg meleleh tu. Kalau saya lebih suka pakai reusable punya. lebih selesa compared tu disposabel.

Harap dapat membantu..

Ryehanna said...

wah... thanks a lot to those who commented!

banyak ilmu dapat dr komen2 ni...

br tau yg breast pads tu perlu... xtau lak kalo menyusu baby, breast lg sebelah pun kuar susu gak. huhu..

well, let's see whether ade lg org nk komen...

i love to read ur experiences and plans! :D

aeshcame said...

baby cot x perlu kot cuz bby cpt outgrow so x bleh pkai lama..ada pendapat yg d confined space in the cot x bgs buat si bayi...stroller later pun xpe ble bby dh too heavy to b carried..breast pumps I've no clue since i pun x try pkai..pads, mbe yg pkai buang is way more convenient..breast pad..heh x pnah try jgk tp yes mmg masa breastfeeding bocor lg sebelah..i just used tissues..hehe

ViNN said...

segan plak aku nak menempek kat entry ko ni..nampak cam pelik plak..hahha..

tapi takpe na..yg penting ko bersedia awal kan..aku tak saba nk menimang anak ko ni..cepat sket..hhaha

Ryehanna said...

To Aeshcame: Oo pakai tisu je ek? tp ssh le kalau time kerja susu kuar... sgt leceh kalo xde breast pads. mmm...

To Majinn: Takpe majin.. aku tau ko mmg excited benda2 cenggini (wakakaka) so tempek la lagi walaupn komen ko xde input langsung (wakakakaka lg)

bardboo said...

alamak..naper x prsn entri nie..huhu

nak komen gak even dh t'lmbt..

aku x beli kot stroller n baby cot..sbb mgkin nnt akan berhijrah, so xmau bl brg2 besar..lgpn mybe nak amalkan baby wearing..huhu..

breastpump: nak beli spectra3 gak..tp bila tgok spectra DEW tu, rasa teruja plak..haish..

pad: dh tny kat my sister..dia kita pas bersalin org pakai pad gantung..entah mcm manalah rupanya kan? huhu..

Ryehanna said...

pad gantung? ape tu? xnah dgr lak... heheheh...

Aen said...

Hye Ryehanna!!wahhh...x sangke byk kene wat preparation..bagus!!walaupon x kawen lg tp info menarik...utk mase depan..hikhik!!

Ryehanna said...

hihihi... bgsla... nnt dah kahwin n pregnant, leh la rujuk entry ni... :D