Friday, February 11, 2011

Rumah oh rumah

bismIllah...


Amaran: Entry ni aku nak citer hal rumah. Panjang gile ok. Kalau tak minat hal rumah, better stop bace. Saya tulis ni untuk catatan yer (and maybe rujukan untuk golongan yang rasa entry ni berinformasi).



Semalam, balik je kerja, tengok motor hubby takde kat umah. Kipas pasang... heran aku... So sms ler...

"Abang gi mane?"
"Kat umah Danial... Danial pun nak pasang kabinet. Nak suruh Ah Seng buat"
"Bukan nak gitau... Tak ajak pun"
"Meh la datang"

So aku pun vrooom ke umah Danial. Ala, yang kat entry INI...

Dah pasang grill... so next week, giliran umah kitorang lak pasang grill... akhirnye.

And btw, kitorang dah upah orang iaitu Mr Ah Seng untuk pasang kabinet dapur. Senang nanti bila baby dah kuar, rumah takde la tunggang-langgang and baru nak tambah itu ini... Paham-paham jela bila dah ada baby nanti, leceh le nak supervise renovation ngan anak kecik. huhu...

So, since Danial (kawan hubby) pun nak guna khidmat Ah Seng untuk buat kabinet dapur and wardrobe umah dia, laki aku pun menyebok dan bodek-bodek Ah Seng... Dapatle kepala paip sinki free... :P



Danial pilih design grill camni.
Simple tapi ok! aku suka gak...
Err... grill umah aku design agak serabut sikit.
Hmm... risau la plak jadi macamane nanti.
Ahh lantak la...

By the way, kos pemasangan grill di rumah Danial ni dalam RM2.7K kalau xsilap.



Kipas ngan lampu dah pasang... lawa je...
rumah aku nyer lampu just lampu kalimantang biase tu je.
Kipas pun biase.
Jimat! (takde bajet sebenarnye.. uhuk uhuk)


Semalam dah bagi duit pendahuluan kat Ah Seng sebanyak RM2K untuk buat kabinet dapur. Total yang dia caj almost RM6K tak campur dapur(stove) dan hud. Bagi kami, harga ni memang mempokaikan kami... tapi sebab dia je kontraktor yang leh bagi rate murah dengan permintaan-permintaan kami, so kami pun pasrah jelah. Kitorang pun banyak songeh gak... nak itu ini kan... so amik ko... (Ah Seng was recommended by Ms Wong... my Mom's bestfriend who teaches English in Sitiawan)

Ini dapur kami... (gambar diambil dari post-post sebelum ni... lupe nak snap baru)

Kat tepi sinki tu la kami memasak.
Semak kan bawah sinki tu? Sakit mata aku!


Ruang tempat kami makan.
Tapi ruang ni nak diubahsuai jadi tempat memasak.



Nak ubah tempat makan ke bahagian yang bertanda bulatan merah tu.
Lagipun area tu kosong... TV dan drawers tu dah alih tempat lain...


Sebelum decide untuk hire Ah Seng, kami dah tengok renovation rumah jiran kami...
Kos renovate dalam RM3K (tak campur stove and hood).
Kontraktornyer Ah Seng gak (kalau tak silap).
Rumahnye corner lot, so here's what he did.

Gambar 1



Gambar 2


Gambar 3

Beza design dia ngan kitorang adalah:

1. Kami nak masak kat area tingkap pada gambar no. 2
Cos kami takde tingkap, just dinding je kat situ (umah di atas adalah corner lot)

2. Kat tempat dia masak tu, kami nak letak sinki 2 unit di situ (sinki yang kembar dua tu). So kena tarik air la kat situ)

3. Design tabletop di atas (Gambar 2) adalah dari material kayu. As for our preference plak, kami nak Ah Seng ni buat tabletop nyer mozek. Berjubin. So kena la bersimen dan berbata bagai.

Yang kabinet-kabinet tu still same la lebih kurang... Guna kayu biase...

And yes, bawah sinki yang menyemakkan mata tu pun nak ditutup jugak la kan...(rujuk gambar yang ada suamiku berdiri di sinki tu)

So, dalam RM6K. What do you think?

Mahal ke tak?

Aku dah malas nak pikio... aku rasa ok. Hubby ku yang kedekut tu pun rasa dah ok. Tu pun lepas kurang tau. First estimation yang Ah Seng ni bagi is around RM7.5K. Mahal dowh... so lepas potong sana, alter sini... lastly around 6K.

Duit pun dah bayar 2K so hopefully semuanya berjalan lancar jelah.

Harga quoted tu tak campur stove and hud yer... So semalam aku, hubby dan Danial dok pergi survey stove+hood kat Tesco, Giant dan kedai-kedai biase. Beli yang biase-biase je... Stove RM258 (Tesco) and hood harga RM239 (Giant). Dua-dua jenama Elba. Settle. Tunggu Ah Seng pasang jelah nanti.

Then hubby beli rak nak letak TV sekali di Tesco. Rabak dalam RM190. Almaklum, dah ada tv 2 bijik la katakan.

Citernya begini... (bukan saja2 nak pakai sampai 2 bijik tv oke).
Mulanya TV kami rosak, takleh ON. Try banyak-banyak kali still takleh ON. Menggelupur la laki aku cos dah 3,4 kali TV tu direpair. Sakit hati la bila rosak balik. Dia taknak hantar repair dah cos ngabih duit je so beli terus ler tv baru)

TV lame letak kat bilik bawah. Ntah camne, dua tiga hari lepas suamiku sesaje la ON TV tu.. BOLEH PLAK ON!! Cam hampeh kan... So, kitorang pun decide nak angkut TV lame tu bawak ke bilik kami. Tapi pasang aerial je lah. Takde makna nak 2nd decoder Astro lak. huhuh

Duit elaun transfer aku sebanyak RM1.5K yang aku dapat ngan gaji bulan Januari dah licin. Hutang kad kredit pun ada dalam RM1K. Tapi untuk bulan ni dah bayar. Lagi 2 minggu baru gaji. Wawawawa...

Grill nak kena bayar lagi RM3100 dan kabinet dalam RM4K. So RM7K la...

Grill bukan Ah Seng buat yer... Tapi kami upah orang dari Lekir buatkan.

Duit yang hubby kuarkan untuk kabinet dapur dan grill memang cukup-cukup je. As for barang-barang baby, insya Allah semua yang penting dah ada. Stroller dan baby cot tu nanti-nanti la yer... Time abis pantang baru beli... Tu tak kisah sangat cos takde la costly macam nak renovate dapur kan...

Ape-ape pun aku lega...
Yang penting sekali, takde hutang.

Nasib baik la laki aku tak bagi aku buat personal loan ke ape ke (giler tempted nak mampus oke!). Dia kuarkan duit savings dia je... takpela, pasni simpan la balik. Hehe.. Ala, lagipun untuk rumah sendiri kan... Bukan rumah sewa. So takpelah (sedapkan hati)

Esok hubby berlayar seminggu. Did I tell you yang dia still kena berlayar?
Nasib baik seminggu je.

Kenduri doa selamat pun postpone ke next weekend.

So yes Nyda, do come next weekend k!!

Esok pas kerja nak ke Beruas amik Diyana teman aku tidur di Lumut. Takleh nak tidur di Beruas cos hari Ahad still kena kerja... Ada delivery ke Lumut's Yacht Club (kat mane ek?)

That's all for now.



Updates**

If you want Ah Seng's number (cos tetiba cam ramai plak mintak no fon dia), kindly leave your email in the comment section. I'll email his number... Tak nak ah aku publish no fon dia kat internet. Har har har




Salam.


alhamdulIllah...

20 comments:

cuna said...

sonoknye tgk deco2 umah baru. kitorang dok menyewa lg. tak saba jgk nk ade umah sndiri mcm korg ;)umah kat kl nih mhl btl. telan air liur je tgk rege

bardboo said...

besar gak umah ko ni..so kalao nak ubah2 mmg la byk kos nye..huhu...

Jom Lawat: Blog Bardboo
Make Your Own Personalized Gifts Here

Ryehanna said...

To Cuna: Hmm umah kat KL memang mahal gile... kalo dok sana, mampu beli rumah apartmen je kot. Tu pun mahal jugak. Nasibaik le dok Lumut ni hrga rumah takdela tinggi sgt...
Takpela... slow2... nanti ada rezeki leh la beli...


To Bardboo: Memang kos nyer banyak... tapi takpela.. nak wat camne... alhamdulillah ada rezeki lebih sikit so leh la nak ubahsuai sikit

andeliana said...

kak..ah seng punya kedai kt mane?

Ryehanna said...

Dulu kat area Kg Koh. Sekarang dia dh pindah Lumut. Tapi dia ni xde kedai pn.. kerja dr umah actually...

direkemen oleh cikgu Sitiawan kawan mak kite... :)

liana said...

haa..nk cntct no leh x?sbb nk wt kabinet bilik la..rs cm murah gak la ah seng ni..

Anonymous said...

blh tak bg cntct number ah seng nie???sy pun nak buat kabinet jgk...

Ina said...

hi..saya masuk sini dari twitter..besar rumah...happy decorating ek..
http://inanazir.blogspot.com

Ryehanna said...

To Anonymous: Leh tinggalkan emel address? nnt sy bg no fon ah seng mcm saya bg no fon dia kat liana (thru email)

To Ina: Thanks cos menyinggah.. :)

Anonymous said...

shikinayeob78@gmail.com
thanks

Anonymous said...

nk no ah seng jgk!!amirul.ghani@gmail.com. tqvm :)

Ryehanna said...

Dear Anons:

Dah emel :)

FizaD.AFIQ said...

nak no ah seng leh... tq
fiza.izad@gmail.com

Anonymous said...

salam..bole bg no kontrktor tu x??
suehaz_rulida@yahoo.com

Anonymous said...

salam...sis nak mintk no ah seng tu...nk pindah umh nie..cdng nk bt gril n kabinet...tgh serve2 nie....nk pindh kat bukit permata

Anonymous said...

ni email say..lupa plak nak bg asiahabdkarim@yahoo.com

Anonymous said...

assalam saya pun nak no tel ah seng utk buat kabinet dapur tq

Anonymous said...

lupe lak ni email saye zuani_mohd@yahoo.com

Anonymous said...

salah email mekcek@yahoo.com sori

ild htb said...

Salam..nk mita no ah seng yer.. fahana_hadi@yahoo.com..tq =)