Sunday, March 20, 2011

Bila berpantang di kampung...

bismIllah...


Aku bersyukur sangat Razin dilahirkan pada Jumaat (11 March) lepas. Elok-elok jer time nak cuti sekolah selama seminggu... Lega la Mak aku cos tak payah amik cuti untuk jaga cucu dan uruskan aku nak berpantang... :)

Setakat ni aku memang tak makan apa-apa makanan yang panas. Lada hitam? Halia? That's a big NO NO since my baby kena jaundice the other day. Untuk ibu yang dalam pantang memang elok la makan benda-benda bagi panas kan... But since aku ni breastfeed baby, takleh la nak makan camtu cos risau kuning Razin naik balik. Oh tidak... Lebih baik berjaga-jaga dulu... Mak Cik Timah yang datang ngurut hari tu pun nasihatkan jangan makan... Dah 2 minggu lebih camtu baru leh makan.

Menu berpantang aku setakat ni ok jer... Mostly makan ikan merah dan sayur sawi. Ikan merah sama ada mak goreng biase, masak bersos or masak kicap yang bodo. Sawi standard la... tumis. Ok la jugak. Takde la macam sesetengah orang aku tengok makan ikan bilis je kerjanya. huhu...

Yang aku fedup bab makan ni adalah bila part aku takleh makan durian. Bengangnyer rasa... keliling rumah buah durian banyak gugur! Meleleh air liur aku tengok orang makan deroyan! Hampeh.

Gambar buah durian bergayutan di pohonan...
Gambar dari kamera Nan...


Since duduk berpantang di rumah ni, tak henti-henti orang datang melawat untuk tengok baby... Alhamdulillah... Hari ni Nyda (my bestfriend dan juga pengapit aku masa kahwin dulu) datang dengan kawan dia melawat aku. Sebelum tu, pagi tadi, Eti (my cousin) datang dengan suaminya, Dafi. Terima kasih sebab melawat... I really appreciate it. Murah rezeki Razin... =)


Thanks Auntie Nyda cos datang melawat Razin...
Thanks jugak cos belikan hadiah kat Razin... =)


Gambar Razin dengan Mak Yang Eti takde cos Razin tidur jer waktu diorang datang... hehehe

Hari ni Razin kena timbang dan dicheck kuningnya oleh nurse yang datang melawat. Alhamdulillah takde ape-ape... Berat lak baru naik sikit. Dari 2.70 kg masa lahir aritu, sekarang dah 2.80 kg. 100 gram je... Takpela, slow-slow k...

Another thing about Razin is, dia macam perlu puting/pacifier/soother... I'm not so sure tapi nampaknya macam dia perlukan soother. Sebab utama adalah, dia dah kenyang ngan susu, pampers tak basah/kotor and dipeluk tapi still mulutnye macam nak menetek. Padahal dah nyusu sampai kenyang and muak-muak...

As a new mom, I'm quite confused. Ada pendapat dari mommies out there? Please advise! huhu

Alamak, Razin dah bangun.. Nak nyusu lagi la ni...

That's all for now.

Salam...

p/s: Nanti sambung lagi...

10 comments:

yashygsempoi said...

amboi mak nie, ada razin pun sempat update blog lagi.. ekekeke pantang elok2 yee..

Muhammad Burn said...

waa... pntg pun update. dasat. hehe... ni btl2 tdo blog, mkn blog...

Ryehanna said...

To Yash: weh.. xkan ada anak dah takleh blogging kot? bosan le kalau anak tido.. so baik aku update blog. hehehehe

To Muhammad Burn: Tau xpe! hehehe.. pantang tu pantang gak tapi blog update jgk (kalau xbusy laa)

fawwaznuha said...

wah doyan..byknye...teringin jugak..time preggy pon xleh mkn sgt apatah lagi pantang...tunggu lama lagilah nt..baca2 kat sini sbgai persediaan bersalin ^^

deena awanis said...

not sure sangat about puting ni..rafique up to now x kasik pun..cuma, it is normal for newborn baby to nurse "continuously"..macam rafique dulu, dia akan minum susu sampai sejam or more, pastu stop 15-20 minutes, pastu nak susu lagi..

if u really want to bf him, my advice jgn introduce to any artificial nipple sehingga he aged 50days..itu dari apa yang i baca dulu lah..sbb heran gak masa tu rafique asyek nak gayut jer like 24 hours..anyway, lg lama baby bergayut, lg banyak susu will be produced..konsep breastfeeding kan??=)

selamat berpantang k..

nads said...

alhamdulillah...comel jer razin tdo yer...dah poo2 senyum puas ok...heheh...pasal soothers tu akak xpasti plak, hazim dulu mase dalam pantang xhisap puting rasenyer....dah abis pantang baru dia nak hisap laa....tp mungkin mula2 jer kot...lame2 ok...tp ok jer puting kalo dia xkembung perut....

Mummy `Aish said...

Ryehanna..sama kes cam 'Aish dlu time pantang..niat mmg tak mau bg pacifier tu..tp Mama suh beli coz tgk mulut 'Aish mcm baby mtk susu walhal da kenyang segala..seminggu je dia pakai..then tak guna langsung sampai sekarang..tp seeloknya di elak kan la..tp kalau terpaksa nak uat cmner kan..

Rosie Rose said...

selamat berpantang, dear! and congrats ofcoz... alalala, musti la busy kan dah ada baby. lagi2 baby boy, rajin nyusu kan? hiks! me lak excited tak sabar tunggu bb keluar! ^___^

Ryehanna said...

To Fawwaznuha: memang byk deroyan! time awal2 preggy mmg xmkn..tp masa dah nak hujung2 (9bln), ana bedal je.. heheheh.. thanks for dropping by!

To Deena: Tu la.. i know u xbg Rafique puting pn...well, i guess baby boy mmg kuat nyusu kot? tgh pk nak pam susu ler nnt...

To Nads: Mmm awal sgt ek kalau nak bagi puting time masih berpantang ni?? actually xmo bg pn... tgk la cmne.. huhu...

To Mummy Aish: Setakat ni ana xbg lg... cos xsure... selagi larat bagi dia nyusu, bagi jelah... nk tgg bapak dia balik utk bincang ttg bagi puting ni dl..

To Rosie Rose: Memang busy skit la berbanding dulu.. ni pn nasibaik berpantang kat umah mak, ada adik2 tolong kalau baby meragam or berak. hehehe...
well sabar la.. nnt ur turn will come too! nnt tau laaa... ;)

Rosie Rose said...

ngaaaaa.... 'nanti tahu laaaa' ye... hehehehe! ngeri la plak!