Friday, March 18, 2011

Of 1 week old Razin, his mom and dad

bismIllah...

Olololo... tomeynya dia senyum... ^___^



Hello! Today is Friday... so maknanya Razin dah cukup seminggu hari ni. Alhamdulillah... since dah kuar wad kelmarin, nurse yang datang ke rumah melawat takde pun bagitau Razin punyer kuning tinggi or tak... So insya Allah, Razin sihat je... Ramai orang datang ke rumah melawat Razin. Moga-moga ramai yang mendoakan Razin sentiasa sihat juga yer...

Tali pusat Razin dah lama jatuh... actually, masa malam kedua di hospital aritu. Which means, masa Razin berumur less than 5 days old. Cepat kan? Ramai yang komen cepat... Well, I guess ianya disebabkan Razin dijemur bawah lampu biru tu... Kulit dia kering... Tali pusat pun kering, so jatuh la... Aku ada simpan tali pusat dia cos ada sorang nurse veteran suh simpan. Katanya, nanti kalau Razin ada adik-adik lagi, simpan tali pusat mereka sekali. Kumpulkan so that nanti dah besar hubungan adik-beradik rapat... Tak bergaduh... Itu kata nurse tu la.

Kawan aku lak kata kalau simpan tali pusat tu dalam almari baju Mak baby, baby akan rapat mak... begitu juga kalau disimpan dekat ngan baju bapak baby... baby akan rapat ngan bapak...

Macam-macam kan petua orang tua-tua?? Kita memang kaya betul dengan benda-benda camni... hihi... (nak ikut boleh tapi toksah la percaya sgt)

:pandaGeli_12::pandaGeli_12::pandaGeli_12:


Ok. Tu bab tali pusat.

Ni bab tahi lak. Sekarang Razin dah abis berak hitam+hijau (mekonium) tu... dah abis jugak phase berak hijau... sekarang dia asyik berak kuning... cirit more so. But itu memang normal cos dia minum susu ibu je.

Selalunya muka Razin macam ni la bila nak berak...



Ni plak aku sempat snap gambar dia tersenyum lepas berak.
Kelakar je... :)


And I found it real funny bila dia berak. Bunyi kentut sekali ngan kuar berak. Bunyi tu kelakar gila! Aku mesti tergelak-gelak kalau dengar. huahuahua

:pandaGeli_31::pandaGeli_31::pandaGeli_31:

Lagi ape nak update...

Oh ye, Razin semakin kuat menyusu. And I am suffering from sore nipples. Tapi takde la serius sangat. Bila lama dia nyusu, takde la sore dah. Masa mula-mula dia start je. huhu...

My milk production? Alhamdulillah... banyak... sampai meleleh-leleh kalau lepas mandi and lepas nyusu. Nasib baik ada beli breast pads. Washable ada, disposable pun ada.

Hopefully leh la continue breastfeeding Razin sampai dia 2 tahun. Paling koman pun 6 bulan ke... insya Allah... aku ni bukan ape, risau malas je... Paham-paham jela bila dah start kerja nanti... huhuhu...

Ok. Enuff about Razin.

Mommy updates plak.

Aku baru start berurut semalam... Hari ni berurut gak. Siap Mak Cik Timah tu mandikan aku lagi. huahuahua... Esok last Mak Cik Timah datang untuk urut. Aku ingat lepas pantang nanti nak suruh dia urut lagi la before kembali bekerja. Baru sedap sikit.

Arini nurse datang melawat cam biase. And she said rahimku dah mengecut... dia nak ukur pun takleh dah cos dah tak dapat nak rasa. Alhamdulillah...bagus le kan...

Sekarang ni tak sabo nak tunggu luka baik. Cepat le... rimas tol nak jalan terkepit-kepit... and tahan sakit. huhu... tak best!

Aku mandi sekali je sehari. (Malas nak mandi 2x. Time Maghrib aku just cuci badan ngan wipes je sikit-sikit. HAHA) Mandi air rebusan daun yang berbau... agak tak best. Tapi arini aku mandi air panas biase je cos aku rimas. Hehehe... errr esok kena gak mandi air daun cos Mak Cik Timah tu disapprove ler kalau mandi air panas biase... aishh... (bau busuk, tu yang tak best)


Sekarang nak citer hal Abah Razin plak.

Esok hubby dah nak ke Kuantan!!!

Warghhhhh... hatiku sangat sedih oke... Cuti seminggu je... Esok dia kena ke Kuantan cos kapal dia ada kat sana. So, dia kena naik dari sana.

Patutnya kan dia sailing hari Isnin lepas (time Razin kena warded) tapi dapat cuti cos bini beranak hari Jumaat. So ni kena la naik dari Kuantan. Tadi baru beli tiket. Tiket hari Ahad dah abis so terpaksa la naik bas petang esok. Sedih... T___T

Rasa sekejap sangat masa bermanja... Dah la 2 malam tak dapat tidur sama-sama cos aku kena tidur hospital ngan Razin...Rugi dah 2 malam. huhu...

Yer, gedik benonya bunyinya kan?

But I want hubby by my side! Baru seminggu... tak cukup! Ngan sapa aku nak ber'pillow talks' malam-malam... (kepala hotak aku ni byk fikir macam-macam.. kena luahkan kat hubby baru okey...huhuhu...)

Malam ni Razin tidur ngan Opah dia la...

Mak nak peluk Abah Razin puas-puas malam ni... Nangis nak susu baru Opah hantar kat Mak ek... :'(

Haihh... serius hati tak seronok bila dapat tau hubby kena ke Kuantan esok. Ingatkan leh la pergi ke Kuantan hari Ahad (Isnin baru start sailing dari Kuantan) tapi tiket lak takde. Hmmm...

Tu jelah nak update.

Takde mood tetiba.

Salam....

alhamdulIllah...

5 comments:

DiEYaNa said...

Baby Razin!!!!!...
cumillnye kamu....
pinjam jap leh x? :P
akekeke...
muahmuahmuahhhh....

amal said...

muka lepas berak = muka lega gile hahaha.. so comel!!!! love the first pic too :D

cheer up dear! seminggu sekejap je!

~LeeyanaRadhi~ said...

sabar ek mommy razin...kite pun klu hubby xde disisi rase xlengkap je hidup..klu keje rase nk blk2 cecepat je bile kepala serabut..sbb nk bt sesi luahan perasaan..hih

owh baby razin sgt comel hokeh...semoga membesar sihat dan kuat bagai bintang..tiihiih

Ryehanna said...

To Dieyana: Thanksss... Nak pinjam?? bolehhhh... pinjam waktu Razin berak and takde sape nak tukarkan pampers ek. Hahahaha...

To Amal: Tu la pasal.. muka lega semcm... kelakar jer.. nasib baik sempat snap. itu 1st pic yg muka Razin senyum... :)

To LeeyanaRadhi: Thanks.. sesi luahan perasaan mmg sangat penting! kalau tak dapat nk luahkan segala masalah, rasa bengang je kepala... huhu...

Mummy `Aish said...

MIL Mar yg kat Bota tu..dia buat kan tunku baby dalam tu dia letak tali pusat 'Aish then letak kekabu..so lepas mandi je..dia akan tuam tunku kat iron then tuam kat badan 'Aish..Mar mmg tak pernah tgk..tp kakak ipar Mar ckp..orang2 Perak mmg selalu buat cmtu..smpai skg ade lg tunku tu..nnti utk adik2 'Aish..MIL suh letak dalam tu gak..supaya tak hilang..hehe