Thursday, March 31, 2011

Hari ke-20 berpantang...

bismIllah...


Kalau ikut nurse, hari baby lahir tu dah dikira berumur sehari. Sebab tu nurse datang timbang berat baby semalam (30hb), bukan hari ni (Baby ditimbang setiap 10 hari since birth for 3 times i guess). Aku lak kira hari keesokannye (after 24 hours) baru aku kata baby umur sehari... kalau tak, umur beberapa jam... err.. ape-ape jelah labu...

Arini genap 20 hari berpantang... Razin pun berumur 20 hari dah. Berat 3.20 kilo. Well, he still looks so small to me... Tapi Opah dan Mak kata badannya dah panjang... Ye la kot? Lagipun orang kata anak lelaki ni berat kat tulang... walaupun badannye tak chubby, still berat gak. huhu

Haaa... hari ni aku kuar pergi balik rumah Lumut kejap. And then singgah kedai-kedai baby masa on the way balik Beruas. Since Razin dah ada botol susu, aku pun pam dulu susu badanku before ke Lumut. Kang kalau dia bangun nak susu, bagi jela susu yang dah dipam tu... Maleh nak bawak baby cos kuar kejap je...

Patutnya, kalau belum abis pantang mane leh kuar sangat kan, tapi... err, aku ada barang-barang yang nak diambil di rumahku. Hubby lak memang lagi suka la kalau aku teman cos aku tau dia boring jalan sorang-sorang... hehehe...

- Hubby nak ambil baju dan juga bagi ikan dalam akuarium makan...

- Aku lak nak ambil Moby wrap yang tertinggal. Nasib baik dah beli before beranak... benda alah ni perlu cos baby suke berdukung! huhu...

- Aku jugak balik cos nak tengok rumahku yang dah siap bergrill!! (finally)

Jom layan gambar... lame tak tempek gambar sendiri kat blog kan? heheheh

Hepi cos dapat kuar dating berdua.. hahaha..

Serius aku nampak macam makcik-makcik bila pakai tudung ekspres tu.
Muka aku memang tak sesuai!!
Aku rembat tudung mak aku btw.
Nak cepat punyer pasal... :P



Ni masa kat pekan Ayer Tawar otw ke Lumut.
Mulanya hubby nak beli makanan ikan, sekali masuk kereta, beli ikan plak!
Tapi murah la kedai tu jual... besar tu and warna cantik camtu RM7 je.
Kalau kat Manjung, apek tu nak RM15! Sebab tu la hubby terus beli...

Hubby memang suka bela ikan... he loves animal!
Cos nak bela kucing tak dapat... aku tak bagi cos dah ada baby kan... nak buat ape bela kucing lagi! Jadi kerja lak aku nak mencuci taik dan kencing kucing nanti... no way man!
Tunggu anak dah besar baru boleh bela... (insya Allah)
:)


Dah sampai rumah...
Rumah dah siap bergrill!! ^__^

(simple jer design grill umah aku)



Ni bahagian belakang rumah...
Dah letak awning (bumbung) dan bergrill.
Sukanya! hehehe


Tak kurus lagi... bila nak kurus tah!
T___T


So mesin basuh dan tempat jemur kain leh letak kat luar rumah dah...
=)


Gambar dari dalam umah.
Sinki ni bakal jadi tempat mandikan baby jer.. ahaks


Well... tu jer la nak update.

Aku tak sabar nak balik rumah actually... (lagi-lagi bila grill dah siap pasang dan dapur lama tak berasap). Boring dah dok Beruas cos esok Nini dah start kerja... So, bertambah-tambah bosan la dia takde.

Tapi takleh balik Lumut lagi... baru 20 hari! ermmm... sekarang ni pun makan dah tak berjaga... bertungku pun dah skip-skip cos Mak penat kerja... Nak harap aku buat sendiri memang tak la... Malas dan takde masa. Penat pun yer jugak cos Razin asyik nak bergayut even time tak lapar. Nini dan Diyana?? Mmm malas la aku nak suruh-suruh orang ni...

Isnin ni hubby dah mula kerja. Selasa dia akan sailing lagi for a week. Aku ingat dia balik sailing nanti nak dok Lumut ler... ermmmm tengok la camne... Sebab utama adalah bosan. tu je... (mampos kena lecture ngan Mak aku nanti.. huhu)

ahh lupakan hal tu.

Jom tengok Moby wrap aku...

Warna biru.
Hubby asyik komen, "Barang-barang baby banyak warna biru..."
Abis, nama lagi anak laki... Takkan nak warna pink kot?
Tak kuasa i... :P

Tak sabar nak try pakai esok...
:D

That's all for now.
Salam...

p/s: Hari ni aku dikejutkan dengan sesuatu yang tak dijangka. Hubby update blog Baby Razin! Terkejut aku bila nampak dia update lepas aku bangun tidur petang tadi. Dah berzaman ok dia tak berblogging! Tapi yang tak bestnya, dia pergi upload gambar aku yang huduh+free hair. Sabau jela... Kena aku blurkan pic tu. Anyway... LOVE U TOO, Hubby! :*



alhamdulIllah...

7 comments:

rAtu saLju™ said...

salam ana..

1. jgn angkat sgt bby kerap,ni petua umi i..dia kata nnti bby x mo dduk bila dia besar sket..dia akan merap je[means dia nk rapat ngn kita n nk dukung je]

2. jgn skip tungku taw..jg badan betul2..bi pon petua umi i..dia kata nnti suami mkin syg...heheh

happy berpantang ea...

Farzlyna Mustafar said...

hi ana.. da kurus la tu... pantang betul2 nanti kurus balikla

amal said...

hehe ada gak can nak berdua2 ngan hubby kan.. a'ah dah nampak kurus sikit compared masa pregnant. cayok2! :D

Ryehanna said...

To Ratu Salju: err setakat ni mmg xde dukung dia sgt.. tp kalau dah bab menangis tak renti2, xsampai hati jgk nk biar. huhu...
btw, moby wrap tu penting utk travel... cos xyah pakai stroller pn ok (sementara dia ringan lg) :D

bab bertungku tu, sbb xde masa... mak busy smpai lupe.. adik2 beradik buat hal sendiri jer... hmmm insya Allah akan try at least sekali sehari mesti bertungku gak. huhu


To Farzlyna Mustafar: Kurus ke? bontot dan dada mcm sukar mengecil jer.. perut pn sama.. huhu...

To Amal: Yeke kurus... tgk same je chubby. :(

deena awanis said...

wawawawa..ur hubby excited jadi papa lah tu..

bardboo said...

eh jgn skip2 tungku..penting tu...

rasanya nnk kurus balik mmg amek masa, kan? tp xpe, pelan2 la kot..

moby wrap tu mcm menarik je..mahal x?

ok nk terjah blog razin plak..hehe..


Jom Lawat: Blog Bardboo
Hadiah Menarik Untuk Yang Tersayang

Ryehanna said...

To Deena: Itu la... nampak cam rilek jer, rupanya excited jgk. hehe

To Bardboo: Bab tungku tu bkn ape, xde sape nk uruskan... nama je dok ngan mak tp mak pun xlarat nk ngisahkan.. ni nk merajuk je ni

moby wrap beli kt Fb, dalam rm96 sekali pos. kalo ikut harga ori, mmg seratus lebih...