Thursday, March 10, 2011

Warded. (the first night)



bismIllah...


Seperti yang telah ku catatkan di blog ini semalam, aku mengalami turun darah sejak semalam. Berlanjutan sampai malam tadi... then subuh tadi.

Dan aku masih tidak merasa sakit ataupun apa-apa kontraksi. The occasional pain tu biase le... macam sebelum-sebelum ni... tapi sakit yang kuat macam nak beranak tu takde...

Aku malas nak ke hospital cos... mengikut pengalaman orang, mesti aku admitted punyer. Camne kalau belum nak beranak lagi? Berapa lama nak dok hospital?

But then, Miss V still bleeding... still kuar lendir berdarah tu... so risau la jugak. Apatah lagi ni my first baby kan... Then hubby pun suggest aku pergi jugak check kat klinik kerajaan. Aku pun setuju cos frankly, I was worried too.

Around 9ish am, hubby bawak ke Klinik A10 walaupun aku dah suruh dia pergi hospital je terus... Takpela, ikut jela. Then sampai klinik di A10 tu aku gitau la aku dah turun darah. Nurse terus suruh pergi HAT (Hosp. Angkatan Tentera). So, smirking to my hubby, we went to HAT.

Terus pergi kat bahagian kecemasan. Then, dibawak ke wad bersalin terus. Terus kena admit macam yang ku agak cos aku dah 38 minggu. Diberi baju hospital yang berwarna purple untuk dipakai.

Kena bagi sampel air kencing and my blood pressure diambil. CTG pun dibuat... basically CTG tu untuk tengok heartbeat baby... lame jugak dok tunggu... and aku jugak di'seluk' for the first time untuk check jalan. Sakit gilebabi kena seluk... nak menangis rasanya. It was worst than 'my first time' with hubby. T___T

Bukaan rahim baru 2 cm. Lambat lagi le kan? Orang beranak selalu 8-10 cm kan? But the nurse yang seluk tu commented yang aku punyer serviks(?) ke ape tah nipis je, tak tebal. Bagus katanya. Tak tau kenapa cos aku bukan belajar perbidanan. Kalau bagus, lega jela aku dengar...


Anyway... baby's heartbeat was fine. The nurse even said the graph was beautiful. And I recovered from the 'seluk-menyeluk' after several minutes...

So dalam kul 11 lebih camtu aku dah dok kat katil di wad.

Sampai ke malam ni, still takde ape-ape tanda sakit or nak bersalin.

Doctor siap dah gitau kalau sakit ke ape ke, cepat-cepat bagitau... diorang taknak le seluk je kerjanya cos buat benda tu kan sakit (to me)... and taknak jugak risk infection. Well, lega la aku. Cos yang aku takut sangat bila admitted ni adalah Miss V akan diseluk je kerjanya. Kalau tak kena seluk, aku ok jelah.. so here I am... In a ward... waiting for the impending pain.

Jiran sebelah katil baru kuar OT. Comel baby boy dia... alahai, tak sabar dah aku ni... Aku rasa, aku dah ready nak beranak. Chayok chayok...

Tapi, aku jugak rasa yang macam lambat lagi je nak beranak... sebab tak sakit. Tu yang aku agak pelik... but why the bleeding eh? Merisaukan betul...

Mungkinkah aku akan beranak macam Kourtney Kardashian? Masa dia lahirkan baby Mason, giler rilek jer... Korang tengok tak show tu? Well... Mak aku pun heran kenapa Kourtney rilek je... air ketuban dah kuar pun dia langsung tak tunjuk dia sakit. Siap time beranak dia lak yang TARIK baby dia kuar dari vagina. Gile x? haha... maybe kena cucuk epidural ke ape kot? cos macam pelik je tengok dia tak sakit.

Oh anyway...

I'm missing my husband. Tidur sorang di hospital malam ni. Tak best tol... Tetiba teringat perbualan tadi...

"Abang, ana mintak maaf yer..."
"Yer..."
"Abang maafkan semua dosa-dosa Ana kat abang tak?"
"Yer sayang..."
"Dosa-dosa yang abang tau dan abang tak tau sekali?"
"Ape yang abang tak tau?"
"Ade ar... Redha ke tak?"
"Yer sayang..."

I love you hubby...

Time-time macam ni mula rasa menyesal admitted awal sangat kat hospital. At least kalau masih di rumah, ada orang peluk time tido. Haihhh...

Rindu pada suami. :'(



alhamdulIllah...

14 comments:

yashygsempoi said...

alololooo tian dia sengsorang... sabar yee!! aku doa ko cepat2 bersalin selamat semuanya... go go chaiyok!! gila excited nieee nak tgk beby!! heeeeee

liyana said...

moga segala nyer berjalan dengan lancar & kalian selamat ^_^

aTiKa aTeRkaH said...

gud luck....
bersalin cepat cepat...nanti dapat peluk suami cepat cepat..haha...tak sabar nak tgk baby...

Liyana Lunia. said...

warghhhh ! cepatnyaaa aku rasa baru semalam tanya kat kakak sorg ni cmne nak dapat BE wkaka T___T siannya tido corg2 eh tapee, baby ada dia teman.

insyaallah semuanya baik2 :D tak sabar nak tengok baby ko weeee !

~LeeyanaRadhi~ said...

huhuh...ciannye tido sorg die..huhu xpela..it safe u b there now..:)..smg kamu selamat melahirkan bby yg comey..ameen

myaini said...

good luck...xsbr nak tgk ur baby...chaiyok2

myaini said...
This comment has been removed by the author.
Mummy `Aish said...

Rai..da ade jalan da tu..insyaAllah akan dipermudahkan..kebetulan Mar nk blk Bota..hehe..leh ziarah..leh tak..?

Rosie Rose said...

alahaiii... sweetnya! tapi tu lar kan, dah nak2 bersalin, lagi la kena byk mitna maaf ngan suami. mudah2an semuanya berjalan lancar dan dipermudahkan. anytime gak tu nak deliver, kan? be safe, k! besnya dha nak jumpa si kecik... :)

rAtu saLju™ said...

syahdu la bce ko nye post kali ni..x sabar den nak ngandung..huhu

deena awanis said...

selamat bersalin..=)

DiEYaNa said...

slmt bersalin!!!
smga smuanya dipermudahkan..aminnn :D

bardboo said...

bab kata seluk2 yg lemah ni...nnt bila btol2 sakit la br gerak g hospital..huhu..

[DnaZz] said...

bestnya trun drh still xrasa skit..
skit kan kena seluk,..hehe
gudluck dear..ingt Tuhan byk2 eh.