Tuesday, March 22, 2011

Listing down what's on my mind...

bismIllah...


1. Hubby is currently in Pulau Tioman. He called half an hour ago. I miss him so much! Terasa lebih feeling-feeling since dah ada anak bersama-sama ni. Serius... huhu... Beliau dok bising kata Tioman takde ape.. well, I wouldn't know cos I've never been there. Tapi aku tetap pesan, kalau jumpa fridge magnet Pulau Tioman jangan lupe beli! We're collecting those things... nak tiru cam Mr Penyubiru yang kumpul fridge magnets of places he's been. :)


2. Aku masih belum timbang berat badanku since bersalin. Main reason adalah takut berat tak berubah. Huahuahua... Tapi dari segi fizikal, macam tak banyak berubah je. Perut still buncit. But then, Mak kata awal lagi... Tak sampai 2 minggu pun. Hmm... mintak-mintak laaaa leh kurus balik!


3. Semakin tak selera nak makan lately. Tapi perut sentiasa lapar. Aku makan sebab perut aku sakit... dan juga sebab nak bagi buang air besar. I'm lucky cos baru 2 hari bersalin dah leh buang air besar (bersalin hari Jumaat, membuang hari Isnin). Ada orang sampai seminggu lebih tak berak-berak (aku jumpa masa kat hospital manjung aritu). Uiii giler... Aku ni 2 hari xberak pun dah tak senang duduk... camne ler kalau seminggu tak berak?? Naya!! Aku memang takleh kalau tak membuang setiap hari...


4. I'm thinking of pumping my milk. I think I have too much milk. It's good, right? Tapi leceh gile bila time tidur pun basah baju aku cos susu still keluar eventho tak nyusukan anak. Kalau pam and then bagi Razin EBM thru bottles at this early time, takpe ke?? Eventually still kena ajar dia minum guna botol gak kan? Nipple confusion ni tak berlaku kat semua babies kan.. but of cos, lebih baik mencegah dari menyesal... tapi... hmmm... eh entahlah! konfius...


5. Botol susu jenis ape sesuai untuk baby yang aku nak breastfeed dan jugak bottle-feed at the same time?


6. Ok. Takyah beli pacifier... but... macam kena beli botol susu jer... errr...


7. Hubby berlayar seminggu... which means seminggu jugak la ikan-ikan dalam akuarium kat rumah di Lumut tak makan. Mintak-mintak diorang tak mati laaa... huhuhu


8. Aku kena buat checklist barang yang kena beli laaa... gaji akan dapat hujung minggu ni tapi benda yang nak dibayar cam banyak je... Mintak-mintak la duit cukup!!


9. Aku rasa macam kena buat satu lagi blog special untuk blogging tentang Razin. Tapi cam maleh pun ada... tengok la, kalau rajin aku buat. Bukan ape, aku tak nak 'menjadi orang lain'... a different person that who I used to be. Asyik blog pasal anak jer... well, aku memang nak blog pasal anak, but maybe not here in this blog. Ahh korang tak paham kot, tapi... that's me. Bukanla aku tak nak update langsung pasal Razin kat sini, tapi... another blog is a good idea for me to record his progress and my motherhood experience, no? Tengok laaaa (kalau rajin).


10. When is the safest time to have sex after given birth?

........................

Kalau segan nak komen, leh guna Anonymous profile.

Kthanksbai.



alhamdulIllah...

10 comments:

Mummy `Aish said...

Yang ke 10 tu kan..ikut petua org dulu kene abis pantang 100 hari..tp cam Mar ni Normal..dan agak risau kot2 100hari jahitan tak sembuh2..especially yg kat dlm..so up tu 100 + 30 = 130H..hahahah..kire yer that nite da mcm 1st nite lps kwen pun ade..serius tak tipu..amik masa utk mental fizikal gak..byk kan buat research..hehe..

Ryehanna said...

uiii lamenye... i tot normally 100 days jer??

beranak normal gak ni... ermmm...
but my mom did say it would be 'painful' like the 1st night. hohoho...

xpela.. nikmati jela berpantang ni dulu..

anonymous padi said...

aku masih tiada pengalaman atau pembacaan dalam bidang ini..terutama no. 10..sekian..

bardboo said...

buat lagi satu blog untuk abby pon ok gak..aku pon dah buat, tp blom tulis apa2 lagi..first entry masa baby dah lahir nnt..huhu..tp disebabkan nak cop url blog, tu yg buat cepat2..hehe..

yg no-10 tu, xatu la ek..xpenah tny kat mak n akak2 lagi..malu..

Nurul Shuhada said...

firstly, congrate cos dh slmt bersalin n dpt bb boy yg cute tu.. sy pun still dlm pntg lg..
ttg no 4 tu, sy dh stat pam susu ms 7 hari pntang dah..x tahan susu byk sgt kuar, smpai x selesa nak tido..baju pun dah naik msam..hehe..
ttg botol susu lak, sy guna Avent..ok lah..bb nak nyusu guna botol n x keliru sbb nipple dia lembut n lbh kurang mcm breast gak..hari tu try bagi botol bsa dia xnak..mgkin sbb pting keras ckit kot..ana try lah,..tp x tau lah..depends pd org gak..k..selamat berpantang..

Anonymous said...

congrats kamu da jadi mummy skrg..

hoho klau rajin, wat la blog khas utk razin. letak gmbar2 comey razin bebanyak. mcm mukhriz latif wat blog tuk anak dia ---> http://mukhrizlatif.net/zikryhafiy/

nic@ said...

dulu,lepas 40 hari dah make out kot.depends pada luka lah.dan juga pada keinginan.kalau teringin memang membantu.

Mr PenyuBiru said...

haha.. ingat lagi ko hobi aku & wife ek biler pergi coti-coti.

tapi skang sejak Qariena dah pandai guna stool tuk ambik brg di tempat tinggi, dah byk FM hilang dan sumbing.huhu.. sabor je la.

♥FaTinFazLan♥ said...

soalan.10
=kalau dari segi medicalnya.. uterus mengambil masa utk pulih spt sblum mgndung kira2 6-8minggu....

hehehehehe...

pesanan penaja:

jgn lupa buat senaman post-natal utk memulihkan tonus otot uterus dan pelvic yg regang masa hamil...

dan..senaman kemut2[paling senang]

Ryehanna said...

To Padi: Sebok je ko nak komen..ingtkan leh bg cdgan.. hahahah

To Bardboo: Haa dah buat dah pun. hihi... errr... nnt tny la soalan no.10 tu kt diorg. tgk reaksi cmne. hahaha

To Nurul Shuhada: Thanks for ur suggestion. Org dh order dah botol susu Avent. Hopefully Razin leh la terima.. huhu.. xsabar nak pam susu dah. siyes byk sgt meleleh... mcm rugi jer.. :P

To Anon: Thanks.. dah buat dah blog nyer.. gmbr je x upload2 lagi. hehe

To Nic@: Lps 40 hari terus make out? err rasenya my mom akan marah kot! belum 44 hari lg.. huhu... rsenya nk ikut gak la pantang 100 hari tu. wish us luck! hahaha

To Mr Penyubiru: err...camtu ke? xpelah.. lmbt lagi kot razin nak memanjat2 ni sumer. hopefully sempat la kumpul FM byk2.. :)

To Fatin: 6-8 minggu?? so nk selamat, ape2 pn kena 2 bln gak la kan? huhu...
Kegel exercise tu mmg kena rajin praktis cos itu plg senang...ekekeke... thanks for ur comment, cik misi! :D