Thursday, March 17, 2011

Of jaundice and baby's full name

bismIllah...


I don't know how to start this entry. Lots of things happened since Monday... Mmm ok. I'll start with Monday.

Monday:

- Hubby pergi klinik Beruas untuk gitau klinik kat situ tentang notis kelahiran so that the nurse could come to my house in Beruas to visit...

- Around 10 o'clock in the morning, ada la nurse datang untuk melawat. Tengok baby, tengok luka aku (kot-kot jahitan terbuka ke..) etc. Then the nurse said Razin ada kuning... dia suh bawak pergi klinik untuk check darah.

- Aku tunggu hubby balik cos buku pink aku and buku baby sumer ada kat dia. Hubby pergi ke Manjung lepas singgah klinik Beruas untuk daftarkan baby di JPN Manjung.

-Then I found out yang hubby kena ke kapal cos kapal ada problem. Patut sailing pagi tu around 9 am tapi tak sailing-sailing lagi cos enjin problem (semua kapal patut kena bom je... kapal outdated gile... asyik jahanam je). Apa-ape pun aku sempat suruh hubby balik cepat cos nak kena bawak Razin ke klinik. He told me he would try.

- Around 3.30 pm nurse klinik Beruas called. Dia suruh jugak bawak baby ke klinik. Hubby still tak balik-balik lagi. Call pun tak dapat. So, aku suruh Mak dan Nini bawak Razin. Cos aku masih tak larat nak jalan banyak-banyak.

- Sekali kau, Nini balik suruh aku siap-siap. Razin kena dibawa ke hospital cos kuning dia tinggi. Bacaannya 16. Kalau tak silap aku, baby yang bacaan 15 memang kena admit. Selain kuning, dia demam! So aku pun cepat-cepat la siap cos Nini kata nanti ambulans datang amik aku.

- Dalam terhegeh-hegeh nak bersiap tu, ambulans pun sampai umah bersama seorang nurse, Mak dan Razin. Aku pun masuk ambulan sambil dukung Razin. Mak dan Nini follow ambulans dengan Vios.

- Sepanjang perjalanan ke hospital Manjung, hati aku cukup risau. Razin tidur tak sedar-sedar. Ambulans buruk tu bergegar-gegar sampai aku melambung-lambung pun dia still tak bangun. Sampaikan aku check nafas dia. Risau gila! Menangis-nangis aku dalam ambulans bila tengok Razin tidur tak sedar-sedar camtu.

- And then aku bengang dengan hubby pun sama. He's not contactable! Aku tau la dalam kapal takde line, so that's why call tak dapat. Bengang gila aku... Aku call his friend, Danial to contact hubby at his ship. Nasib baik la ada no fon Danial... Danial sent his staff to hubby's ship to search for him (cos call tak dapat).

- Akhirnya hubby called. Bateri hp dia kong... that's why la. Aku dah bengang cos aku dah gitau suruh balik awal-awal tapi dia pergi kapal lak. Padahal cuti! Then he argued yang dah takde orang lain leh handle cos he's the only marine engineer kat kapal tu (MEO) so nak tak nak kena jugak dia handle cos kapal dah delay sailing berapa jam dah. Patut kul 9 pagi sailing, akhirnya lepas pukul 5 petang baru leh sailing.

- Aku malas dah nak bising cos hubby pun penat, lapar and baju kotor (so he's not joking that he's been working on the damned ship) bila jumpa di Hospital Seri Manjung. Dipendekkan citer, Razin of course kena warded sebab jaundice (kuning). Tapi alhamdulillah masa diorang check di hospital, takde plak demamnye. Aku sangat-sangat lega...

- Spent the night there. It was terrible at night. My son kept on crying setiap kali aku letak dia dalam baby cot untuk dijemur bawah lampu phototherapy. Aku pun nangis jugak sebab sedih sangat tengok anak aku nangis tak henti-henti...

Tak sedih ke tengok camni?
Tapi time ni nasib baik dia tidur elok je...
Razin sangat benci bila dipakaikan 'spek mata' tu...
Dari tak nangis, boleh melalak-lalak sampai baby lain pun nangis... :(


Tuesday:

- Pagi tu aroun 8.30 pagi semua baby diambil darah untuk check diorang punyer kuning turun ke tak. Aku harap sangat kuning Razin turun... tak larat dok hospital...

- Kuning Razin turun dari 16 ke 13. Still not enough. Doctor kata dia kena turun at least 12 ke bawah. So ape lagi... tidur lagi 1 malam di hospital...

- Bila malam menjelma, aku dah tau nak handle Razin dan stress aku camne (I cried like crazy on the 1st night and couldn't sleep because I was stressed, sad and worried). Aku buat hati kering je kalau Razin nangis bila pakai spek. Cos aku tau ade nurse jaga. Aku jugak dah tau untuk bagi dia nyusu puas-puas and pakaikan spek siap-siap before jemur dia bawah lampu biru tu. Kali ni aku takde la sikit-sikit angkat Razin bila dia nangis... Aku biar je dia kena jemur...

- When morning came, aku ok cos dapat tidur and Razin pun macam kurang kuningnya. Lepas diambil darah and dicheck, kuning Razin turun ke 8.56!! Alhamdulillah... lega sangat-sangat. So leh balik laaa.... :)

- Lepas kuar wad, lepak umah di Lumut jap. Hubby terus ke JPN Manjung cos nak daftarkan baby. Masa hari Isnin aritu tak sempat. Hari Selasa takleh nak register cos org JPN tu nak jugak tengok buku baby warna biru tu... Yang fotostat je tak cukup. Ngada2 betul. Buku baby tu hospital pegang so tak dapek nak register la...

- Dalam masa yang sama aku hangin macam nak gila ngan orang yang buat grill umah aku. Nanti aku citer i next entry kalau rajin (and kalau masih sakit hati)

- Since dah register Razin kat JPN, so bolehlah kita announce nama penuh dia ya...

Sila klik kalau tak nampak nama anak saya ape... hihi...



Okey, so terjawab sudah kan nama penuh dia ape?

And kenapa aku senyap 2 hari? huhu...

Doakan supaya Razin tak kena kuning dah. Risau jugak cos ada orang kat hospital aritu sampai 2,3 kali masuk wad sebab baby kena kuning...

That's all for now.

Salam.



alhamdulIllah...

18 comments:

topo said...

Selamat lahir ke dunia Muhammad Razin Dailamy :) best nama Dailamy tu hohoho

Semoga jadi orang yang soleh :)

yashygsempoi said...

waaa! lain nya nama razin.. hehehe dailamy comel kat situ! hehehe dah besor jaga mak elok2 yeee! kuikui cepat sehat tau! ^_^

nads said...

dear, comel ur baby...tahniah sekali lagi...untuk kurangkan kuning ur baby...juz balut ur baby dengan waist nipper ur premium beautiful corset...insyallah boleh kurang atau hilang...amin ;)

Kujie said...

Masa Intan kat wad sebab kes yang sama...tiap kali nurse cucuk kat tumit nak ambil darah..tiap kali tu juga Kak Jie menangis...dengar anak menangis.

Jangan risau... Insyaallah tak ada apa2 tu...makin baik nanti. Peratus bayi lelaki yg kena kuning lebih tinggi dr bayi perempuan - entah baca kt mana

Ryehanna said...

To Topo: Thanks uncle topo... jenuh gak la mak dia dok cari nama hujung tu.. hehe

To Yash: Thanks auntie yash... mak dia pn mmg xsaba nak tunggu dia besar sikit.. kecik bebeno skrg ni.. fragile sgt. huhu

To Nads: thanks.. eh yeke leh kurang kuning kalo pakai corset tu? mmm nnt nk try...

To Kujie: Tu la.. masa mula2 beranak dulu mmg xbg susu badan terus. nurse ckp sbb tu la dia kena kuning.. mak dia xbg nyusu sgt..(sbnrnya xreti)

tp mmg sedih bile baby kena cucuk utk amik darah.. dekat tumit kena cucuk, tgn pn kena. arini tgn kiri, esoknya tgn kanan.. sedih btl... :(

Syariniey Amran said...

Tahniah akak!!
Nice name and nice date of birth also
May God bless your family :)

amal said...

huh dasyat jugak experience awal2 ni eh. memang sayu la tengok baby macam tu kan. dhla still small, helpless lagi. Alhamdulillah dah ok.

yess.. nice name! n dob too.. tarikh kapit hehe 11.3.11

Ryehanna said...

To Syariniey: Thanks syariniey.. alhamdulillah...

To Amal: Tau xpe.. sedih gile tgk dia cmtu.. huhu... mmg cantik kan DOB tu? hehe.. :)

cuna said...

Alhamdulillah...kuning razin dh turun. irfan ni dh masuk 3mgu kuning still xilang2. xmasuk ward tp kuningnye xturun. dpt maintainkn je. sy pn xbg susu terus time lps bersalin aritu. xreti jgk...huhuhu...skrg br la nk reti sket2. sian tgk baby. kdg2 time nk kejut or bf die, rasa nk nanges je :(

[DnaZz] said...

ana..gudluck okay..gya sama jer kn spek mata nya..huhu..semoga razin cept sembuh..jgn lupa jemur pns pg..

fawwaznuha said...

salam..
sana sini cerita baby yg baru lahir almost kena jaundice ni..kenapa ye? semoga baby razin membesar dgn sihat dan jadi ank yg soleh=)

Ryehanna said...

To Cuna: Cuna, Irfan kena kuning tp xkena tahan wad ke? Maybe xbyk sgt kot...Razin kena tahan smpai 2 malam kat hospital. huhu..
Nurse nasihat suruh bg susu kat baby kerap and jgn bg dia tido siang lame2 sgt (tu mmg tnda anak kena kuning). Kena paksa dia bgn n nyusu..as for the mothers, awal2 ni jgn makan bnda panas2 mcm lada hitam or halia.. sbb kita nyusu baby.. baby panas nnt n kuning dia akan naik...


To Dnazz: thanks... Tu la.. same je spek nya.. sedih tgk rupa baby kena jemur dlm baby cot. huhu... pagi ni baru ada jemur sikit... xberani biar lame2...


To Fawwaznuha: Tak tau la nk ckp... baby skrg mmg senang sgt kena kuning.. mak ana dulu citer dulu2 mana ada mcm skrg ni. anak2 dia sorg pn xkena kuning.. rasenya pemakanan kita skrg ni kot.. sebab mmg ramai sgt baby kena tahan wad kat hosp sbb jaundice. huhu

deena awanis said...

take care to both of u n baby razin..and gud luck with ur bf journey..its a learning process..mula2 memang kita x reti nak bf, by time insyaallah..never give up k..=)

rAtu saLju™ said...

ana..siyes..aku nges bace entry ko...
now i feel mum's feeling towards their child bila saket..huhu..
semoga razin sehat..aminn..

Ryehanna said...

To Deena: thanks deena.. hopefully leh la fully bf dia smpai dh besar...

To Ratu Salju: Mmg masa naip entry ni pn nangis cos ingt blk saat2 sedih tu... serius hati jadi lembut gile bila dh jadi ibu ni... :')

ViNN said...

congratsssssssss!

++Kerudung Ungu++ said...

ape maksud dailamy 2 ek?:-)

bapak panda said...

dailamy... askarku

nak letak doremi tapi mak panda marah