Wednesday, March 30, 2011

Imbas kembali...

bismIllah...


Sedar tak sedar, dah hampir 3 minggu bergelar ibu. Razin cukup 3 minggu pada Jumaat ni. Hari ni nurse datang melawat. Razin ditimbang dan berat dia dah naik ke 3.20 kilo! Waaa.. dah 3 kilo lebih tu? Tapi apsal aku tengok anak aku besar tu jugak? huhu... Badan dia tak tembam dan tangan dia tak berulas-ulas pun?

Opah dan Mak kata sebab anak aku anak lelaki. Berat tulang... so that's why la... Takpelah... tak sabar nak tunggu berat Razin naik lagi. Kalau berisi, baru sedap gomol-gomol. hehehe...

Semalam, masa update blog Razin dan bercerita dengan detail tentang kelahirannya, aku takleh nak tidur balik. So aku belek-belek la gambar-gambar dalam lappy hubby ni... Jumpa gambar masa bertunang, nikah and kenduri... Hati rasa syahdu bila tengok gambar tu...

Tak sangka cepat betul masa berlalu...

Jom flashback.

Menjadi tunangan Mr Chubby Cheeks pada 26 Disember 2009.

Boleh usya entry tentang bertunang di SINI.

Ingat lagi time tu ramai readers terkejut cos tetiba je wat entry dah bertunang. ekekeke...




Bernikah pada 5 Jun 2010.

Love this pic! Nyda tengah ngusik aku ke ape tah time ni... haha...
Belakang aku tu sepupuku, Eti.

Entry berkaitan nikah di SINI.





Kenduri kahwin mengikut istiadat tentera pada 6 Jun 2010.

Hari bersejarah to many who witnessed our wedding cos ini la first time ada perkahwinan ikut istiadat tentera dalam family kami... the last time ada macam ni adalah masa kenduri kahwin Mak Njang dan Pak Njang (Eti's parents) puluhan tahun dahulu (Pak Njang tentera darat btw)

Entry berkaitann wedding di SINI.



Gave birth to our son, Muhammad Razin Dailamy bin Rostafar on 11 Mac 2011.

Ini gambar masa Razin diazankan oleh hubby.
Aku tengah menitiskan air mata time ni. Huduh sangat! haha... so kena la censored.
Pic was taken by my brother, Afnan.


Sampai sekarang, still macam tak percaya jer impian aku masa zaman student dah tercapai. Kahwin dan beranak before I hit 26 years old. Semua orang ada target diorang sendiri, kan?

Teringat juga sebab impian domestik aku ni, aku dan ex-bf bergaduh. Dia memperkecil-kecilkan impian aku yang tak tinggi ni.

Well, itu la yang dikata jodoh dan maut di tangan Tuhan. Who would've guessed kan... bercinta bertahun-tahun dengan orang lain... kahwin dengan orang lain. :)

Others mungkin mengejar kerjaya, impian untuk travel the world before settling down or what nots. To me, well... bab study aku kureng sikit cos TERbelajar benda yang tak minat, sambung belajar pun kerana sebab yang salah... so aku dah bosan dengan semua tu. Aku memilih jalan berumahtangga cos aku tak bernasib baik di bahagian 'studying+successful in career+travelling'. So, fair la kan? Those who can have both was lucky... But like I wrote earlier, I want to have children before I hit 26... (this is a matter of principle and target, I guess)

The best part of being married is of course, having chilren of your own. Anak memang mengubah segalanya. Physically... emotionally... Tanggungjawab bertambah... Seorang anak jugak buat aku dah tak tidur malam. Hahaha...

But I'm so grateful... really grateful... because I am now a mother. Not everyone is blessed to have that opportunity....

Doa aku sentiasa untuk mereka yang masih belum mempunyai zuriat. Especially my elder sister... Insya Allah... I know how much she wanted to have children. I was always so emotional when watching her with my baby... Sabar, Yong... Insya Allah... (motivational link: HERE)

Thank you Allah...



alhamdulIllah...

13 comments:

Aina Ana said...

Syahdu pulak akak baca entri ni. Yelah kenal Ryehanna through blog adik akak Hanis, and ikut blog Ryehanna sejak zaman study sampai dah ada anak. Pendek kata, semua entri akak baca..

Kak Huda :D

Ryehanna said...

I know Kak Huda... thanks for following this blog... really appreciate it.

;')

rAtu saLju™ said...

syahdu aku bace entri ko ni..dulu aku target nak kawen b4 umo 23 tapi x tercapai..kawen umo 24..then skng aku nak ada ank b4 26 hopefully tercapai la hendaknya..tgah berusaha..minta2 bulan ni ada gud news 4 both of us..

deena awanis said...

ana, i plak target nak kawen by 27 konon nak stable kan career dulu..sekali by 24 dah jadik mak orang.cemane tuh??hahaha..anyhow, syukur sangat kehadiran rafique turut diiringi rezeki buat keluarga kecil kami.=)

Ryehanna said...

Insya Allah.. kalau ada rezeki, x ke mana... lambat dgn cepat je..

:)

eh? kita bukan sebaya ke?

Ryehanna said...

komen sebelum ni utk Ratu Salju...

Deena, kalau dah jodoh, mane nk membuatnye kan?? heheheh..

tp alhamdulillah la cpt je dpt baby... ada hikmahnye kahwin awal tu.. ;)

Ciare Baha said...

awak, tarikh bertunang kita sama.pastu tarikh nikah/sanding pon dekat2. hehe. dpt baby pon dekat2 jugak la kiranya...hehe..tp baby saya dah 4 bulan setengah :)

myaini said...

bes baca entry ni..memang bes kan kalo dok flashback saat couple, kawen n dapat baby kan...sekarang nipun kalo p kenduri kawen mesti rasa mcm nak naik pelamin lagi je...tp dgn hubby la=D....

bardboo said...

alahai, sedih plak baca entry nie..

sy dulu konon2 paling muda nak kawen umur 25..sbb nak keje duli...tp skrg tyg jadinya lain..blom 25, dah kawen n nk jd mama dh pon..hehe..

keje pon x lagi...ntah bila la nak merasa pgg duit sndiri nie..

Ryehanna said...

To Ciare Baha: Oh tarikh tunang same ek?? tapi awal la u dpt baby... dah 4 bln, razin br 20 hari.. :)

To Myaini: Memang best bila flashback balik.. rasa mcm dah semakin dewasa... hehehe...

To Bardboo: Xpe la kalau xkeje pun cos dah rezeki Allah nk bg untuk melahirkan anak dulu, ok la tu kan... :)
insya Allah lepas ada baby lg murah rezeki.. senang dpt kerja.. good luck k

amal said...

:)

*speechless* hihihi..

what a sweet life you have. segala susah payah, dugaan dan cabaran tula yang mematangkan kita kan..yang penting bahagia awak bersama suami dan anak serta keluarga.

sy pun ada target.. nak kawin before 26, insyaallah tercapai nanti :)

fik-autoz said...

indahnya hidup ini...=)

Ryehanna said...

To Amal: Semoga tercapai target tu, insya Allah... :)
yup, segala cabaran and heartbreaks mmg mematangkan diri ni.. cheers.

To Fik_Autoz: Hai.. lame xkomen kat sini kan?? Thanks for dropping by! and yes, hidup ini semakin indah dgn kehadiran anak tersyg!.. :')