Friday, March 25, 2011

Membebel di petang Jumaat

bismIllah...



Hari ni Jumaat kedua lepas lahirkan Razin... Dah 2 minggu dah anakku... Tapi badannya besar itu jugak. Tak tembam-tembam pun. Padahal menyusu kuat! Alahai anakku... memang kecik and petite macam bapakmu, kah? (or is it too early for him to fatten up?). Baju newborn yang Razin pakai semuanya gelebeh-gelebeh...

Gambar budak busuk tak mandi.
Taken this morning..



Hubby dah balik sailing dah. Tapi kena masuk duty lak. So esok baru leh jumpa. Rinduuu... huhu....

Gaji dah masuk tapi duit yang keluar pun banyak. Bestnyer la kalau tak payah kerja tapi duit bulan-bulan masyuk... Haih... berangan jela Ana oi...

Tapi kira berjaya jugak la aku menahan godaan online shopping untuk bulan March. Ok, azam untuk tak beli apa-apa TAK BERJAYA. Cos I did buy something. But at least, takde la shopping banyak sangat... Dalam tiga ratus camtu je... Huahuahua...

Awal bulan aritu aku beli 2 sets of GroVia AI2 cloth diapers (CD). Sebab pocket CD dah banyak... ada dalam 13 keping dah... Tapi AIO dan AI2 takde satu pun. Since ramai orang rekemen AI2 GroVia cos senang, aku pun beli la... Kebetulan lak kedai online tu ade offer... dapat la beli harga less than original price. Ni cloth diaper paling mahal yang aku ada. Wawawa...

Tak sabar nak bagi Razin pakai...


Hujung bulan ni plak, aku baru jer order extra soaker untuk GroVia CDs... beserta botol susu Razin. Ngehngehngeh... bengkrap doh mokcik... :P

Tunggu aku abis pantang la baru pakaikan Razin ngan CD. Lagipun aku tak pre-wash lagi CD ni sumer... Baru pre-wash sesetengah pocket CD je... Nanti-nanti la... Tak best nak projek benda-benda ni kalau stay kat umah Mak aku. Orang ramai sangat so penyakit malas tu melekat kuat giler. Kena tunggu aku balik umah Lumut la nampaknye. :P

Bukan ape, serius dah terasa beban membeli pampers. Tu pun pampers murah je yang aku beli... Bukan Mamy Poko bagai. Wawawawa... Takpe takpe... slow-slow lah kita berCD. Insya Allah... Lepas ni aku nak beli CD AIO jer plak. Pastu takmo beli CD dah. :D (leh cayer ke...)

Yang aku agak risau adalah bab pengasuh. Kot-kot la deme tak gemor ibu yang berCD ni. Tapi akan ku yakinkan bahawa deme tak payah cuci pun CD anak aku. Humban je dalam wetbag. =)

Mamito offer nak jaga Razin sampai dia dah 4,5 bulan. Ermmm I dunno lah. Mamito kerja jugak. Belum pencen lagi. Nanti anak aku akan dihantar kat orang jugak (Mak Cik Pah a.k.a besfren Mak la yang akan jadi pengasuhnye). So? Baik la aku hantar kat pengasuh area Lumut jer. Jadi kerja plak aku and hubby asyik nak berulang ke Beruas plak nanti. Kan??

Tapi Mak aku memang beria-ria benar nak jaga cucu... Malam-malam pun kekadang nak Razin tidur ngan dia. Nasib baik la Razin menyusu badan... So ape-ape hal pun Razin kena tidur ngan Mak dia. Hehehe... ^__^

Betul la ape orang cakap, dah ada anak lagi banyak nak pakai duit. Sekarang ni pun kalau aku membeli barang, 90% barang adalah untuk Razin. Apa-apa pun rezeki anak tetap ada, insya Allah. Sesengkek-sengkek aku pun, I managed to fork something out if I wanna buy Razin's stuff. Asalkan beli benda yang berguna and perlu... =)

Sekarang ni aku dok tengah tunggu botol susu Razin sampai. Aku order botol susu Avent. Tak tau la serasi ke tak tapi since tengah sale, rembat jela. Dah dapat botol susu nanti baru nak start mengepam susu. Hopefully Razin leh menyusu botol DAN menyusu badan.

My mother, sisters and my hubby leh la merasa bagi Razin susu. =)

K lah, that's all for now.

Salam...

alhamdulIllah...

5 comments:

azy said...

plan nak berCD juga utk my becoming baby..tp byk nk kena invest huhu..xmampu lagi..guna lampin cm dolu2 je n diapers..ada duit nt beli sikit2..hopefully rajin nk cuci..Ana keje pon boleh kan ^*

Ryehanna said...

ana start beli CD sikit2 sejak pregnant lagi.. hehehe.. insya Allah, hopefully leh berCD sampai takyah beli disposable diapers. huhu..setakat ni x start lagi so xleh nk komen la rajin ke x. haha... wish me luck!

deena awanis said...

wah razin dah ada grovia..rafique xde lagi..jeles2..

Ryehanna said...

hehehe... beli jer dulu.. pakainye belum lg... :P

b.h.g.l said...

sis! bleh x nk add umah? i love to sent a present for d baby & d mother as well.. hehehe... ur Razin is so cute. i luv baby!