Friday, March 4, 2011

Cepatla Ahad

bismIllah...


Sebab apa nak cepat hari Ahad?

Sebab husbandku pulang berlayar Ahad ni... hehehe...

I want to see his reaction when he saw what I did with our wedding presents yang lama terperuk dalam stor...

This is SOME of our wedding presents last year...
Hadiah tipikal kenduri kahwin orang melayu adalah set gelas! hehehe...
Ini hanya suku dari gelas-gelas and tea set yang diterima ya...ada lagi yang aku dah sumbat dalam kabinet.

Orang bagi, bedal jelah.

So, since hubby pergi sailing last Saturday, aku dok menyusun-nyusun set-set gelas ni masuk dalam kabinet dapur. Selain dari set gelas, ada juga periuk, periuk kukus, blender, punch bowl, jug kettle etc. Mana yang tak pakai tu (sebab dapat lebih dari satu), simpan jela dalam kabinet. Aku nak clearkan stor actually... cos serabut gile dah stor kitorang ngan kotak-kotak hadiah kahwin...

Apa agaknya komen hubby bila tengok kabinet dapur dah berisi barang-barang? Aku buat sendiri tau! :D



Next, our aquarium.

Bersih kan?
Air pun jernih.

Akuarium ni kat luar rumah supaya senang nak cuci...
Abaikan la ke'simple'an akuarium kami ni...
Maleh and takde bajet nak hias lawa-lawa.
Asal ada ikan udahhh


That is another surprise for dear hubby (a clean aquarium) cos selalunya dia yang cuci/tukar air cos itu memang kerja suami :P.. But this time Nini yang cuci. HAHAHA...(still bukan bini dia jugak yang buat!)

Sebab utama, Nini serabut tengok air dah hijau gila sampai ikan pun dah tak nampak.

Sebab kedua, ade sekor ikan emas dah mati (besar kemungkinan berpunca dari air yang hijau)

So Nini dah cuci akuarium umahku kelmarin. Lega... Aku bab nak mencuci akuarium ni lemah sikit. Cuci jamban takpe... jangan suh cuci akuarium. hehehe... MALAS!

Oh ye... camne aku nak bagitau laki aku yang arini ada sekor lagi ikan dah mati??

Nasib baik bukan ikan emas... tapi ikan DBKL yang tak berapa cantik tu. huhu... Nape mati tah... nak kata tak makan, har-hari aku bagi ikan makan... hmmmm....

Hubby hari ni dah masuk Langkawi... Kapal berlabuh di sana. Tadi dia ada 3G. Hehe... makin hitam suamiku itu :P

Time 3G tadi dia suruh pilih set Corelle design camne yang aku nak. So, aku suh dia amik design sebijik macam yang Mak orderkan kat kawan dia untuk aku (dengan kawan Mak leh hutang...wakakaka). Nanti ada 2 set la... 1 set ada 4 pieces pinggan n cawan so mane best... at least mesti nak 6 pcs kan so that's why ler aku order 2 set. 1 hutang (Mak kata leh 3x bayar), 1 beli kat Langkawi. Yang kat Langkawi murah RM30 dari yang order dari kawan Mak. Dah. Settle. Tak payah nak corelle morelle dah pasni!


Hmm...

Lupe nak catat sebelum ni. Bulan lepas first time aku dapat potongan gaji suami untuk isteri tentera. Bini askar kan ada peruntukan... so, gaji gomen yang lepas baru la aku dapat. Lambat kan? Kahwinnya bulan Jun tahun lepas... Cos hubby punyer borang asyik kena reject... Salah isi la ape la... Ape-ape pun, cambest je walaupun takdela banyak mana+aku ada gaji aku sendiri and hubby memang ada bagi duit. Hehehe... ^___^

TAPI. Huh... sama macam tak dapat je bila aku kena bayar bil telefon and bil broadband cos hubby berlayar minggu ni! Ceittt. Sungguh hampeh. Nak wat camne kan, nak tefon and suh laki aku bayar pun takleh cos dia kat tengah laut. Aku lak mane leh hidup kalau henpon kena bar. Gile.. kalau nak call customer ke ape takleh memang jeopardize kerja aku tol... So nak tak nak, aku la bayar (aku taknah bayar bil tefon pun sebelum ni, broadband tu biase la cos RM50 je) Aaaa... tu jugak antara sebab tak sabar tunggu Ahad. Nak claim! Muahahahah... (gile keji)

I think I've written in the previous entry about how I need to 'berjimat-cermat' bulan March ni, kan?

Well... hari ni dapat cek Nuffnang!

Yeay... alhamdulillah! Walaupun amount yang aku cashout RM125 jer... Jadi la untuk topup-topup ape yang perlu... heheheh...

Cheque Nuffnang yang ke... entah. aku dah lupe.

Abaikan cek maybank belakang tu. Tu duit petty cash ofis.


Moga dengan kelahiran anak sulung kami akan bertambah murah rezeki... :)

By the way, aku harap dapat beranak next week la. Cos next week hubby ada. Kalau aku beranak, dia tak perlula sailing on the upcoming week (14-20 March). ^__^

Lagipun next week aku dah masuk minggu ke-38 kot... boleh beranak dah patutnye kan? errr... yer, aku memang tak sabo dah! Walaupun takut gile, tapi... ahhh pedulik la... tak sabar nak ada baby... huhuhu

Okeylah. That's all for now.

Nanti-nanti teman update lagi.

Kalau lame tak berupdate tu, kome paham-paham sendiri la yer... dah terberanak le tu... ekekeke...

Salam....


alhamdulIllah...

11 comments:

kamu..ye,kamu! said...

cek dari nuffang?? cane nak dapat tu?? macam best je dpat duit

nuruljannah sukhri said...

hr ni org asyik cite dpt cek nuff je..bengkek btui la..dengki ni..nape la nuff kita x berganjak pun dr bulan lepas..sobosob

pssst.. kita pun selalu doa nk deliver 38w.tp skrg baru nk masuk 25w. EXCITED!

Fatehah A. said...

hahah best je ayat last tu.

Ryehanna said...

To 'Kamu.. ye, kamu!: Daftarlah dengan nuffnang.com.my and letak code iklan di blog. pendapatan dijana dari bilangan visitors yang melawat blog dan klik iklan... kalau earning dah lebih RM50, dah boleh request cheque.

Skema sungguh balasan aku. errr... hehehe


To Nuruljannah Sukhri: Hehehe... jangan la bengkek mahupun dengki puan jannah oi... semua blogger leh dpt duit kalau kena gayanya... lambat ngan cepat je... itu pn takdela banyak cos blogger picisan... huahuahua

aaaa... berharap dpt beranak next week time husband ada di sisi! hehehe


To Fatehah A: Betul la kan... lame tak updatu tu maknanya busy ngan something la... hopefully sebab baby yang baru lahir! heheheheh

amal said...

hihih.. rasa makin x sabo gak la nak dgr biter dia dah bersalin ehehe

nuruljannah sukhri said...

gurau je tu mommie.tak kisahla dpt ke x.tp kalau dapat amat la berbesar hati ini...

amin,kita doakan awk dpt deliver nxt week.pujuk baby tu suh keluar cpt,,mana tau baby dgr ckp mama

ViNN said...

jangan keje berat2 sangat na..

deena awanis said...

baby, cepat kuarrrr!!hihihi

rAtu saLju™ said...

nape aku x dapat lagik cek nuffnag?..sob3

Ryehanna said...

majin, mane der keje berat pun...

deena, mmg xsabar dh ni!

ratu salju, xpe... slow2... sikit2 lame2 leh la cashout.

Mr PenyuBiru said...

hadiah ade lebih tak? pas pas lah kat sini.hehe... standard rice cooker mesti dpt dua kan, takpun cerek dpt dua atau tiga.hehe.. gelas cawan tu takyah cakap aa..

aku pun dpt gak cek nuff tu.cek terakhir.