Wednesday, June 22, 2011

Trip ke Kelantan

bismIllah...


Last week, hari Jumaat, aku cuti. Apply annual leave cos nak attend wedding kawanku, Mash di Bachok, Kelate. Jauh tu... huhuhu... but since she came to my wedding last year, of course la kena balas kan. hehehe...

Kitorang gerak pagi Jumaat... hantar Diyana kat Beruas then shoot ke Kelantan lalu kot Kuala Kangsar, Lenggong, Gerik... gerak around 9am, sampai Bachok kul 2.30 petang. Berhenti sekali je time Zohor... waktu tu la sempat tukar diaper and susukan Razin...

Razin sangat behave dalam kereta. Aku rasa anak aku ni memang suka berjalan kot. Kalau masuk keta elok je dia diam. Lagi-lagi kalau aku letak dalam carseat dia. Muka cam curious and hepi nak berjalan. hahaha... Alhamdulillah lega sangat... (cos I know some kids tak suka duduk dalam carseat!)

Duduk dalam carseat for 2 hours only as per advised by product's manufacturer.
Kena berenti-berenti la baru bagi duduk dalam carseat lagi...


Nasib baik la Razin ni menyusu badan... takdela nak kena husung susu tepung, botol susu dan air panas segala. So senang sangat bila travel bawak baby... Syukur... (bagus kan bf ni? heheheh)

Kat sana, bapa Mash book chalet untuk kitorang. Irama Resort. Tapi bagi aku la kan, macam tak sesuai je nama 'resort' tu diletak. Kalau 'Irama Inn' or 'Irama Chalet' tu yer kot. Cos the place was not up to 'resort standard'. Tapi dah orang carikan, jangan banyak bunyi. Duduk jelah.

Memula bayar untuk 2 malam terus. Then bila tengok bilik, hubby decided nak mintak balik duit. Duduk 1 malam je udah. Nasib baik dapat. huhuhu... Memang kureng ar bilik dia...kureng sesangat Not recommended for married couple with kids

I mean, come on... nyamuk banyak giler weh. Even pasang ubat nyamuk (memang ada bawak dalam kereta) pun nyamuk tak blah. Sian Razin. huhu...

Petang tu ingat nak kuar cari makan, sekali dok kat satu kedai makan ni (ntah ape namanya), cuaca macam nak hujan. Air dah sampai, aku nyer nasi goreng pataya and hubby's food tak tiba. Then Razin buka siren. Dia menangis cos takut guruh and kilat serta angin kuat.

Tak jadi makan. Bungkus je.

Sebelum tu kitorang ada gak singgah pasar malam kat Pantai Irama yang jammed ngan manusia. Baru berjalan beberapa tapak masuk area tu, Razin nangis cos terkejut dengar muzik kuat yang orang mintak sedekah mainkan. Terus masuk kereta balik. -___-

Oh, sebelum terlupa... masa baru sampai kat umah Mash pun dia nangis-nangis jugak. Nasib baik la umah kawan. Leh la aku numpang breastfeeding Razin. Baru senyap.

Malam plak... masa kat chalet tu, Razin memang serba tak kena je. Tempat baru kot? Or ade benda kacau? Ntah la kan... jenuh gak la aku membace ayat Kursi hembus-hembus kat ubun-ubun, mata and telinga dia. Tidur juga akhirnya.

TAPI... sekejap je. Kena ulang balik bace 3 Qul, ayat Kursi etc baru dia tenang and tido. Macam tu la berterusan sampai tengah malam. Around kul 12 memang dia tido lena sampai Subuh. Tak bangun nak nyusu pun in between. Penat sangat gamaknye. Ayah dia memang confirm tak sedar ape dah pas Isyak. Aku ni laaaaa... adeh... letih dan sakit kepala (sakit kepala cos lama dalam kereta... dok belakang lak tu! memang bosan)

Esoknye pagi-pagi jenjalan tepi pantai amik angin...

Navy dan laut takleh dipisahkan...
=P



My 3 months old baby...




Pergi kenduri Mash kul 12 tengah hari. Masa sampai umah dia, aku dan hubby heran gila cos takde orang sangat.

Kalau kat tempat aku, kul 12 tu memang tengah pack manusia... ni tak, biase je... macam takde kenduri kahwin je. Pelik sungguh.

But then, maybe sebab cuti sekolah dah abis kot (fikirku). Tapi Mash cakap tempat dia memang camtu, orang tak datang sekaligus dalam satu masa. Diorang datang sikit-sikit... sampai ke malam... Hmm.. cenggitu rupanya.


Lepak bilik pengantin.
Sembang-sembang dan susukan Razin.

Sampai tertidur la Razin kat atas katil pengantin =P




Razin and Ayah dia.
Time ni tinggal ngan hubby jap cos aku lak nak makan.
Sekejap je dia diam ni...

Elok baru 3 suap masuk mulut, siren pun berbunyi...
Tak sempat nak makan bubur kacang
-___-


Bersambung...


alhamdulIllah...

3 comments:

amal said...

Irama Resort tu memang dah lama dah tu huhuhuh.. orang pun dah tak ramai pegi situ rasanya. Saya sendiri pun memang dah laama gilelah tak pegi hehehe..

kenduri kat Kelate memang macam tu. Pukul 12 memang tak ramai sangat org dtg. Biasanya lepas zohor sampai ke malamla org dtg :)

amal said...

aa lg satu.. suke tgk razin dalam carseat! cumel je senyum tgh main2 ngn panda ehh ehehe

Ryehanna said...

To Amal: Tu la.. xsangka lak tempatnye mcm tu cos nama ada 'Resort' kan? huahuahua...

Razin mmg suke dok dlm carseat. diam je dia (cos dpt berjalan!). hihi