Saturday, June 4, 2011

Cloth diapers... save money ke?

bismIllah...

Gambar hiasan.


Entry ni nak share tentang perbelanjaan duit untuk disposable diapers dan cloth diapers.

Secara asasnya, diaper kena tukar sekurang-kurangnya 4 jam sekali. Tapi aku selalunya tukar selepas 2 1/2 jam or 3 jam. 4 jam pun ada jugak le kalau terlajak tapi sangat jarang berlaku.. Paling lama Razin tak bertukar diapers adalah waktu malam time tido. Tu pun kalau dia jaga malam nak susu, memang aku akan tukar la since dah terjaga kan...

Starting dari bangun tido waktu pagi sampaila ke waktu pagi esoknye, Razin akan pakai diaper sebanyak 7 keping (give and take... cos kalau kena berak, of cos terus tukar kan walau tak sampai setengah jam. hehe)

1 pack PetPet size S yang hubby selalu beli ada 60 pcs disposable diapers (DD). Harganya dalam RM25 (kot?). Tak ingat harga berapa cos laki aku yang beli tapi rasenya dalam RM25.

Kalau sehari pakai 7 keping DD (start dari pagi hari ni sampai pagi esok), sebulan aku akan pakai dalam 210 keping DD.

210 keping DD bersamaan 3.5 pack PetPet.

Kena beli 4 packs PetPet.

Which equals to RM100

Mmmm sebulan RM100!!

Setahun= RM100 x 12
= RM1200

Hmmm... banyak tu.

Sekarang ni aku masih lagi campur-campur tapi alhamdulillah la aku dapat cut down pembelian PetPet.

Sudah 2 minggu berlalu tapi PetPet yang 1 pack 60 pcs tu masih ada balance dalam 10 keping. Ok la kan??

At least sebulan aku pakai less than 2 packs. Pakai DD time nak tidur waktu malam and kalau keluar rumah.

Tapi aku dah berazam nak FULLY cloth diaper Razin bila di rumah. Meaning, malam-malam pun Razin kena pakai CD. Mesti lagi leh jimat kan?

Kalau keluar pergi mana-mana, aku rasa lebih mudah pakai DD. Campak je kalau kotor. Cos Mak Razin maleh nak angkut-angkut wetbag berisi soiled CDs. haha.. well, buat masa ni aku tak ready lagi kot nak bagi Razin pakai CD kalau kuar. Kalau kuar kejap-kejap takpe lagi (macam masa kuar pergi Teluk Senangin tu... time tu pakai CD je, tak bawak DD pun). Tapi kalau lama and Razin akan poo-poo, ohhh memang tak koser la aku nak angkut CD bertaik ke hulu ke hilir dalam mall (walaupun letak dalam wetbag). uhuk uhuk...

Oh..

btw, ni aku tak tulis lagi duit yang aku dah abiskan dengan beli CD. Malu ler nak letak... Tapi.....
well... errrr... dalam RM885... Masih less dari RM900 kan? :P

*Aku start beli CD since pregnant. Sebelum baby lahir, aku dah ada 15 keping CD aku standby...

Don't worry, from what cloth diapering parents shared, CD yang mahal berkualiti dan boleh pakai lama... Memang dari baby sampai anak dah umur 3,4 tahun masih muat OS CD. CD ni dah confirm boleh dipakai semula kan? So leh pass down kat adik-adik dia lagi... So, pelaburan yang baik juga kan? Sebab boleh pakai lama... Insya Allah...

Yang penting, pikir sendiri la berbaloi ke tak nak invest kat cd-cd yang pelbagai brand dan fungsi ni... Kalau rasa fungsi sama cuma harga nyer mahal sebab brand, itu nafsu yang buat keputusan. Bukan otak (ingatan untuk diri sendiri ni. huhu...)

CD Blueberry yang aku beli mahal tu memang nafsu yang buat decision. Padahal pocket je macam Babyland and the rest. Bezanya pada insert dia jela kot...cos insert Blueberry ni sangat menyerap. Baby pee tak rasa basah pun pada inner cd. :)


Ingatan untuk diri sendiri, pasni kalau nak beli CD berharga lebih dari RM30, HANYA UNTUK CD YANG SELAIN DARI YANG ADA. Cam weehuggers ke, fitted ke... tapi aku macam lebih suka pocket cds. So, maybe beli pocket cd murah-murah jela pasni kalau nak tambah koleksi. Actually 20 keping CD dah cukup. Tapi kena cuci cd-cd tu semua 2 hari sekali. Kalau hujan and cd tak kering? well... beli ler lagi kalau nak selamat... haha...

Sekian.


alhamdulIllah...

5 comments:

Lynn Nasir said...

jgn putus asa..lepas dah simpan dlm wetbag, soiled CD takkan berbau ke luar. bila sampai umah nk bersihkan poo (if any), bernafas le ikut mulut (mcm i) heheheheh :D

Ryehanna said...

hehehehe...
xpenah lagi pakai cd kat luar cos wetbag pn xde lg... mybe tu punca utama kot. hehehehe...

:D

Atikah Honey Bee said...

leh taw brand apa yg bgs? sbb msih tercari2 nak pkai CD apa ni..
pening lah..beli CD and dia punya liner ke apa kan?

Ryehanna said...

brand yg bagus?
err.. xtau nk suggest cmne cos saya xdela byk brand yg dipakai..
setakat ni sy ada babyland, autumnz, happy flute, little doodlez, grovia, bamboolite and blueberry.

semua ok. hehe...

tp paling murah adalah babyland. and mmg ni yg sy suke (cos murah so belasah kaw2 punye)

:D

Atikah Honey Bee said...

bleh g search2 lagi ni..hhehehe..
thanx :)