Friday, April 1, 2011

Of breastmilk and baby wearing

bismIllah...


Hari ni aku moody sikit. Bengang cos susu yang dipam sikit. 2 oz jer untuk dua-dua belah breasts! Today is not the first time aku pam ok... ni hari yang ke-3 kalau tak silap. Semalam dan kelmarin pun dapat 2 oz jugak.

2 oz?? Alahai.... sikit jer... tapi Razin sekali nyusu memang 2 oz jer dia tibai. Tu pun ada lebih sikit. Tapi sekarang dia baru 21 hari... nanti makin besar, mesti lagi banyak dia nak nyusu kan?

Aku stress sangat cos susu sikit... beza sangat dengan masa mula-mula dulu. Dulu aku kena pakai breastpads cos susu meleleh-leleh even after Razin dah nyusu, sekarang aku tak pakai dah.

Mak suggest untuk aku berurut untuk bagi susu banyak. Yela, dulu masa berurut 3 hari berturut-turut tu, Mak Cik yang datang ngurut tak urut pun dada aku cos susu banyak gile time tu.

Ke sebab teknik mengepam yang salah? Tapi... camne lagi caranya? Pam jelah kan? Haihhh... camne nak buat stok EBM banyak-banyak ni... huhu. Nanti dah mula kerja kena bagi baby susu tin la bila hantar umah pengasuh... ahhh hopefully, sempat la banyakkan susu before abis pantang... aku kalau boleh nak elak dari kena beli susu tin. :(

So, lepas mengepam, I was kinda moody. Nak makan pun takde selera walaupun perut lapar gila. Tengok lauk kat dapur pun jemu... Nasib baik la hubby kesian kat bini dia yang dok nangis-nangis lapar ni. :)


Okeh. Tu bab susu badan.


Tadi masa tengah emo dan bosan, aku try la pakai Moby wrap yang amik dari Lumut semalam.

Masa mula-mula nak pakai tu terhegeh-hegeh jugak cos asyik dok tengok manual jer. hehe...

Dengan bantuan hubby, aku berjaya ber-Moby wrap!

Hepi ok... cos dapat dukung baby sambil tangan free untuk buat kerja lain... ^___^

Cara 'Hug Hold'.
(abaikan cermin yang berhabuk+kotor tu yer)

Baru try cara camni cos cara lain tak try lagi.

Ala esok-esok cuba style lain lak. hehe...




Mula-mula Razin nangis cos kedudukan kaki dia tak betul kot.
Lepas adjust-adjust sikit, I think he loves it!

Sebab dia terus tertidur. hehehehe...

Part paling best adalah aku bebas nak ke sana ke mari dengan baby dalam wrap ni.
Marvellous!

Mood terus hepi.
^___^


Dengan ini, I can officially say I support baby wearing!

:pandaGeli_09::pandaGeli_05::pandaGeli_15:


alhamdulIllah...

2 comments:

amal said...

kena relax2 kot masa nak pump susu tu.. kena cool.. jangan pk banyak.. baru banyak susu keluar (cecece macam banyak experience padahal habuk tarakk ehehe)

sure razin suke sebab close tu mommy. macam duduk dalam perut balik eheh

Ryehanna said...

Memang Razin suke cos snug and close dengan Mak dia.. hehehe...

bab susu, tgh mls nk pk sgt. Pam jer mane yg ada...huhu