Tuesday, January 3, 2012
bismIllah...


Just nak clarify something la ek...

- Duit aku beli cloth diapers, stroller Quinny, bumbo seat, Ergobaby carrier (yang sebelum ni iaitu Original dan juga yang sekarang, Performance), botol susu, breastpump (sampai 2... Spectra 3 and Unimom Mezzo) etc SEMUA guna duit aku ya. MINE. Not husband's. Bukan nak kata laki aku tak bagi duit lak... dia bagi, tapi duit dia bagi untuk makanan, susu anak, bayar bil yang segala macam bil (aku tak amik port) and minyak kereta. So lantak aku la nak beli benda-benda tu cos duit aku.

- Modal aku start berniaga pun semuanya duit aku. Duit bonus. Baru-baru ni je pinjam duit mak RM2k sebab ade orang nak beli stroller tapi takde duit nak bagi deposit. Atas 'ikatan persahabatan' takpela aku dulukan... uhuhu... So, yeah... Bizz ni pun guna duit aku k.

- Aku adalah manusia yang sangat fleksibel... tapi janganla amik kesempatan ngan my flexibility. Kalau aku dah orderkan barang ko tanpa sesen pun deposit, silalah claim bila tiba masa yang ko janjikan. Aku sangat pantang orang delay-delay ni... Dan aku sangat benci nak mengejar orang untuk bayaran! haaa kan dah TERgarang... tobat pasni aku xmo amik order air liur. Paling busuk bagi 10% deposit pun aku xkisah... aku bukan banyak duit, so paham-paham le kalau orang modal kecik nak rotate modal tu camne... jangan la jadi tak bertimbang-rasa.

- Lagi satu, bagi yang anggap susah nak bagi anak pakai cd sebab bekerja, aku DULU pun bekerja. Aku pakaikan Razin cd since dia sebulan lbh... dah abis pantang baru betul-betul pakaikan dia cd. Tapi fully cd beberapa bulan gak la... Ni semua aku lakukan sendiri tanpa bantuan hubby or orang lain. Aku sendiri bilas taik + kencing anak. Aku sendiri kuar duit beli sabun-sabun untuk basuh cd ni. Yeah, my hubby tak amik tau langsung. Baru beberapa bulan lepas ade la sekali dia bilas taik anak kat lampin. Itu la 1st time. So to those yang bagi excuse husband tak support, it's actually not really an issue. You can do it yourself. My babysitter pun tak cuci/bilas lampin kotor ok... Aku balik keje (dulu) pun lambat. Malam or senja... still can manage... so jangan la fikir cd sesuai untuk housewife je (ade je housewife takmo pakai cd kan... :P)

- No, aku bukan supermom pun. Ape susah, humban dalam mesin basuh je kot? ^__^

- "Stroller beli, baby carrier pun beli... Orang kalau ber'babywearing' takde beli2 stroller ni!"

Jawapan aku:

Ade aku kisah? Duit aku, aku punya suka arrr! hahahaha... ok, meh aku jelaskan ye... Stroller tu aku guna kalau bawak anak ke tempat yang mesra stroller dan di tempat yang aku tak nak anak menempel kat aku. Cth: Mall, taman, restoran or ... hypermarket. Kat mall seperti Jaya Jusco la contohnye, let say aku nak test blaus ke... seluar ke... or ape2 jela. Kan susah kalau dukung baby. That's why kena ada stroller. Aku juga guna stroller untuk tempat letak baby time melantak kat food court.

Baby carrier pula aku pakai dalam rumah mostly. Time nak masak, sidai kain or angkat kain, basuh pinggan mangkuk etc. Senanggg... Yer, beli mahal-mahal tapi pakai kat umah. haha... Lagipun takde la aku risau anak aku merangkak entah ke mana hala dalam rumah. Nak kurung dalam playpen dia ngamuk kekadang. Baby carrier ni jugak sangat berguna dibawa ke tempat-tempat yang tak mesra stroller/sempit seperti pasar malam, bazaar or shopping complex (time nak cepat/quick shopping).

Get it? Aku tak rasa membazir pun. It's a necessity. :P


Sekian.

Nanti kalau ade orang cari pasal ngan aku lagi, aku tambah la lagi sikit-sikit.

Time to google some recipes! (kemainn dok umah keje nak eksperimen memasak je. Jangan gemok udahhh!!)

p/s: Dear hubby, I want an oven!! Sian kan... takde oven langsung umah ni... camne nak masak kek... dahle aku suke melantak kek... T____T


Adios!



alhamdulIllah...

9 comments:

shezz said...

salam.
susah bila orang komen banyak..dah la tak nak support...menjatuhkan orang lagi adalah...biarkan je orang macam tu..asalkan kita betul2 buat benda tu ikut kehendak hati dan kepuasan diri sendiri. bukan nk menunjuk pon cuma nk beri panduan kan. pape pon..sya sgt kagum bout cds tuh...sgt2 bagus. nnt bila dah ada anak nk try jugak pakaikan cd..i just a teacher to be..mesti lagi byk masa kan...harap2 masih buat jualan cd ye nnti lagi 2 3 tahun..hehe..kawen pon belom..=)
whatever it is..do as u will. saya sentiasa mendoakan yang terbaik untuk sis..all the best!

Ryehanna said...

Thanks dear...

mmg selama ni just dgr dr mulut kwn2 bercd yg cerite pengalaman diorg kena sindir n kutuk sbb pakaikan lampin kat anak.. ni i pulak yg kena... mmg geram ar...

huhuhu...

tahniah kerana menyokong penggunaan lampin kain... mudah2an murah rezeki :)

deena awanis said...

kenapa lah ramai orang yang suka busy body kannn??x paham betul.

Ryehanna said...

hahaha tau xpe...

menyampahhhhh

amal said...

huuu sape pulak yang cari pasal dengan Ana ni.. pedulikan jela orang2 macam tu..

++Kerudung Ungu++ said...

Hehe.. terkedu jap dibuatnye... Org kalau nak menjatuhkan kita mcm2 cara kan... Me 2 ader bisnes on9... Guna duit SENDIRI jugak... xder lagsung guna duit hubby so ade aku kesah....ahak. Biaqpilah dieorang ni sis... janji kite berniaga ni ikhlas... N sejujurnya, 95% barangan baby dtgnya dari duit saya sendiri... bukan duit suami atau org lain.. so what? Org lain nak sibuk2 jer kenape kan? haha. alamak over pulak...

Just continue jer... xyh pedulikan dieorg yang tak supportive ni... For me I support u dear sis!

Ryehanna said...

To Amal: Ana mmg mls nk amik port sgt... tp ni lalat2 yang selama ni stalk my life thru my blog, twitter n fb. so entry ni sedasss mmg utk mereka. hambik ko... :P


To Kerudung Ungu: haaa kan?? xtau la orang dok cop kita ni pengabis duit laki je kot pdhal laki ku keje gomen je.. bknnya byk mane sgt pn gajinya utk dipau... huahuahua..

btw, thanks ya for all the support! *hugs*

Nurul Ilyani said...

sebok je org yg menyebok tu kn...yanie pn x suke org cmtu...suke ati lh duit kte, nk wt ape...huhu...

anyway, gudluck utk bisnes...yg beg stroller tu, x tye hubby lg...hehe

Ryehanna said...

hehehe Yani... tu la... kakak kita ckp, org tu jeles sebenarnya.. muahaha...

lantak pi la... dh tls kt blog, dh puas