Thursday, January 26, 2012

Langkawi Trip

bismIllah...

Beware: Long entry...


Hello, peeps!

Cuti panjang buat ape? Pergi mana?

Me? I went to Langkawi! hihi....

Yezza!! I'm back from holiday...

The trip was awesome. Walau macam-macam dugaan melanda, alhamdulillah berjaya juga Mamito organized trip ni. There were only 19 of us including the bus driver!! Sikit gile! haha...

Kos trip tak campur makan dan masuk sana sini was RM210/person. Duit RM210 ni inclusive tambang bas ke jeti Kuala Perlis, tambang feri pergi balik, tambang bas di Langkawi dan juga penginapan 3 hari 2 malam di Langkawi. Hotel yang kitorang duduk hotel Langkasuka... hotel biase2 je... tapi ok la kan cos sekali breakfast untuk 2 hari.

Gerak kul 11.30 malam pada Jumaat lepas (20th Jan) then naik feri esoknye pukul 7 pagi.

Ape aku bawak untuk trip ni?

A) Baju-bajan aku dan Razin.

Barang Razin satu beg:

1 tin kecil nestum, Tommee Tippee's twin taste set, Milk powder dispenser untuk letak dalam handbag, wet wipes 2 ketul... yang kecik letak dalam handbag, pampers secukupnya --- (xkoser le aku nak bawak cd... ni naik bas rombongan and ferry ok. bukan naik kereta laki aku leh berenti memana sesuka hati. Plus, dahle laki aku tak ikut. huhu)


B) Maxi Cosi Cabriofix carseat

Actually carseat ni laki aku dah simpan dalam kotak dekat dalam stor dah pun tapi aku punggah balik dan bawak cos sape pulak larat nak meriba anak aku dalam bas tu... aku ni confirm la kuat membuta dalam bas. hahaha... nak bawak toddler carseat Razin tu memang takkan la.. besar gedabak hokehh!


C) Quinny stroller

Ni bawak frame jela cos leh pakai ngan Maxi Cosi Cabriofix tu. Sebenarnya aku TAK NAK bawak stroller ni tapi Mamito, Nini and the rest were adamant that I brought along the stroller. Ok, aku bawak. Tapi aku tak koser nak angkut2 ni sume... Nasibaik la ramai dayang dan hulubalang (Hanis) yang tolong angkut barang-barang Razin... leceh memang leceh kalau travel bawak baby tapi nak wat camne kalau Opah Razin yang beria-ria... =p


D) Ergo Performance aku!

Sangat-sangat bersyukur that I have this thing!! Kalau takde Ergo aku ni tak tau la camne aku nak usung anak aku naik bot, memanjat bukit nak ke Tasik Dayang Bunting (tinggi gilababi oi!! Itu la last aku pergi kot??) dan ke hulu ke hilir... Pheww... tips to those yang tak pernah pergi Pulau Dayang Bunting tu: DON'T BRING A STROLLER! Ko takkan guna pun cos ko akan memanjat anak tangga and turun anak tangga je. Pakai stroller bila smpai kat tasik tu jela kot dalam beberapa minit. Penat bawak stroller je. Kesian gile aku tengok orang yang dok kandaq stroller sana sini... So not worth it! Maka, silalah berbabywearing yer... Nasib baik ada Ergo! Oh, I love my Ergo.

Remember I wrote earlier that my body macam tak serasi dengan Ergo Performance yang aku baru beli tu? well guess what? Dah ok dah. Aku rasa sebab laki aku dah banyak kali guna before this, so strap dia dah lembut and aku takde sakit-sakit bahu dah! Awesome! ^___^


Tu jela kot barang-barang yang sangat penting untuk dibawa kalau travel dengan baby.

Ade lagi ke?

Ok, masa untuk gambar-gambar:

Ketika nak bertolak.
Meragam gak le cos tak pernah naik bas kan...
Lame gak la dok pujuk-pujuk akhirnya dalam kul 2 pagi baru tido (naik bas kul 11.30 malam)
Selambe angkut carseat naik bas. Senang aku nak membuta plak. :P



Aktiviti pertama masa sampai Langkawi adalah pergi ke Kilim Geopark.
Kitorang pergi naik bot tengok gua yang ada kelawar, tengok burung helang makan (dia amik makanan sambil terbang-terbang) dan juga pergi fish farm tengok ikan pari jinak and ikan-ikan lain...

Gambar digoogle.
Tengok helang makan tu kat area2 ni ler...


We paid RM20 each, I think. Aku pun dah lupa...
Tapi dapat murah le sikit cos kitorang ramai (group)...

BEST GILE!! Semua best!

Paling suka tengok burung helang makan... banyak gile burung helang yang ada time tu... puluhan ekor gak le...

Kat fish farm pun best sebab tengok ikan pari jinak-jinak and ade sejenis ikan dipanggil 'Archer fish' cos dia sumpit air untuk jatuhkan makanan/insects yang melekat kat tiang-tiang kayu tepi kolam. Interesting!

gambo takde cos bateri Blackberry dah kong...


Next, we went to Bird Park yang tak jauh dari tempat kitorang naik bot ke Kilim Geopark.

Takde gambar gak cos bateri kong...


Next, kitorang pergi naik cable car di Gunung Machincang.
Mak aku, Nini tak ikut naik. Diorang babysit Razin... Plus, diorang dah pernah naik. So aku naik satu gondola dengan Hanis and Diyana.

Gayat gak le cos tinggi sesangat...
Sebelum ni cable car yang aku pernah naik just cable car Genting je... kali ni amik ko, tinggi giler! Diyana pun penakut tapi paling penakut adalah abang ipar aku la... dok peluk Yong kuat-kuat cos gayat. Haha... abis kena bahan... =P

Kenapa namanya Gunung Machincang? (Mat Chincang??)
Sebab rupa gunung tu macam dicincang-cincang... dia punyer puncak/bahagian atas tu semuanya berketak-ketak... hihi... kreatif sungguh orang kita bagi nama... :)

Yeah... I'm fat, I know.
Pastu pakai lagi tudung ekspres tu kan... I look like a whale...
But heck, I'm bringing a baby so takde masa nak pakai tudung bawal yang nak kena iron2..
=P


Dekat bawah... makan dulu sebelum naik bas untuk check in hotel...
Kitorang check in hotel around 3 pm I think...

Lepas solat and rehat, keluar balik pergi Kilang Gamat lak (alah aku lupa nama tempat ni ape)..

Borong le barang gamat sikit-sikit...

Kat Kilang Gamat
Razin dah mandi, makan and terus pakai pijama.
Bantai tido jela dia...


Lepas ke Kilang Gamat, kitorang jenjalan shopping-shopping...
Ala takde shopping ape pun aku ni... cuci-cuci mata je...
Beli kain batik sikit, beli coklat then usya harga Corelle.
Murah ke?
Well, kalau tak nak kena tax, kena bermalam sebanyak 2 malam di Langkawi... baru lepas...


Settle jalan-jalan and makan, balik hotel dan tidoq.

Esoknye kami nak 'island hopping'.

Bayar sorang RM25 for the trip. Masa 'island hopping' ni la kami ke Pulau Tasik Dayang Bunting...

Pagi-pagi lagi dah semangat berkumpul.

Ni time breakfast kat hotel pagi tu.
Ni la babysitter2 Razin =P


Ni masa tunggu bot untuk aktiviti melompat-lompat pulau...
Razin tengah tido dalam Ergo time ni...


Dalam bot.
Pakai lifejacket buat syarat je.
Depan dukung anak.
Kalau jatuh dalam air pun, terapung jugak insya Allah :P


Senang gile pakai Ergo... ^___^



Lama gak la dok atas bot ni. Memang puas!
Aku memang suke naik bot... best je berangin... sampai tertido gak le... hehe...

Destinasi pertama: Pulau Beras Basah


Memang cantik je pantai and Pulau Beras Basah ni...

TAPI!

Be careful of the monkeys!!

They steal food even from your hand.... uishhh takut gila aku...
Nasib baik kitorang memang takde bawak makanan pun...
Ganas-ganas monyet kat sini... tak takut orang langsung...

So, lepak kat pulau ni kejap then kitorang gerak la ke Pulau Dayang Bunting...

Ni Yong aku and laki dia la nak pergi sangat...
Kot-kot la minum air tasik tu leh bunting ke kan...
Sebab diorang tu nak baby... rezeki je belum ada lagi...



This is the picture when we arrived at the lake.
Gile ar perjalanan nak sampai ke tasik ni... Naik bukit, turun bukit...
Penat nak mampos.
Dahle aku dukung baby 11 kilo lagi! perghhh...
Sampai-sampai kat tasik orang punyer la ramai... dengan panas nyer...

Ape-ape pun aku sempat bagi anak aku makan kat sini...
Main berkelah je tetengah jalan (tempat Nini duduk tu) wakaka...

Mamito aku dengan sakit-sakit lutut tu pun sampai gak le ke Tasik Dayang Bunting ni cos katanye dah 5 kali datang Langkawi tapi sekali pun haram dijejaknye Pulau Dayang Bunting ni...

Rupanya bukan Mak aku je... Uncle Praba (driver/owner bas) yang dah berpuluh kali bawak orang rombongan ke Langkawi pun tak pernah jejak Pulau Dayang Bunting tu rupanya. hahaha... lawak lak...

Jadi la... merasa la pergi...

As for Yong and his hubby, Uncle Praba tu siap tanya lagi, "Are you really going to drink that water??" ---merujuk kepada air tasik dayang bunting

Yela, orang kata kena minum air nya kan...
But honestly, cam kotor je... huhuh...
Tak tau le Yong aku minum ke tak. Amik sampai 2 botol. :P


Masa nak ke tasik ni aku front carry Razin... memang lelah la time naik bukit. So masa nak balik aku buat back carry lak. Huh... laju jela aku jalan! Ngeeee...

Ramai strangers dok tegur cos aku aku gendong Razin dalam Ergo. Pelik to some yang tak join babywearing community, I guess :P

Best oh back carry!
Tak penat langsung... (tetiba tempek gambar masa kat Lumut plak)



Masa tunggu bot untuk blah dari Pulau Dayang Bunting ni...
Front carry semula sebab Razin nak tido nak landing kt dada aku :P


Singgah tengok burung helang melantak lagi.. tapi ni tempat yang berbeza dari hari sebelum ni..
Tak banyak sangat yang keluar...
Tak macam masa hari 1st day kitorang datang...


Settle jenjalan and naik bot puas-puas, kitorang pun gerak balik hotel. Then aktiviti bebas sampai malam/shopping la tu...

And guess what? Malam tu kitorang pergi tengok wayang!!
Cinema sebelah hotel je (Langkawi Parade) so layan movie jela cos malas nak kuar...
Kitorang tengok Journey 2: The Mysterious Island.
Kawan Mak, Cikgu Candy and hubby join kami adik-beradik tengok movie... ;)

Our ferry was at 10 am the next morning.

Razin masa nak tunggu feri balik jeti kuala perlis...


Destinasi selepas tiba di jeti Kuala Perlis adalah ke Padang Besar...
Saje jalan-jalan...

Razin dalam bas masa otw ke Padang Besar.
Alhamdulillah Razin tak banyak ragam.
Semua orang dok puji la dia ni senang bawak berjalan etc.
Frankly, aku pun lega gak le cos risau dia melalak dalam bas je kejenye buat semua orang tension.
Aku perasan Uncle Praba macam risau je anak aku ni meragam dalam bas tapi alhamdulillah he behaved. Sampaikan Uncle Praba said, "What a nice young gentleman. Takde dengar suara dia nangis-nangis pun!"

Huahuahua... dia tak tau time nak tido malam berperang macam mana. Haha...

Anyway, syukur sesangat. Aku memang enjoy sangat-sangat dengan trip kali ni.
Eventho my husband tak dapat join, tapi takpela as long as my family ada.
Adik-beradik aku semua ikut kecuali Nan cos Nan baru je dapat posting ke Pahang and dia tak sempat nak balik on time.

Tahun depan nak suruh Mak buat trip lagi laaaaa...

BEST!!

Now, time to get back to work!


alhamdulIllah...

10 comments:

Mohd Asyrani B. Junaidi said...

wah best-best..aku pegi langkawi x pernah lagi pegi sebelah pulau-pulau kt situ

Ryehanna said...

ehehehe... tula.. rugi x joinggg :D

Mohd Asyrani B. Junaidi said...

uihhh ...dekatnya aku nak join,haha aku pegi pulau santubong jer lah... :p

Ryehanna said...

Ooo raya cina br ni xblk ek... hehehe...

Anonymous said...

rasanye nama gunung mat cincang tu sempena satu lagenda...bukan sbb gunung tu mcm dicingcang2...:)

p/s bnyknye bwk brg anak...mcm nak pindah je.....

Ryehanna said...

To Anon: Tula.. sy pun xdgr abis citer guide kitorg tu... tp mmg ade cerita dongeng nyer... tp keadaaan puncak gunung yg mcm dicincang2 tu guide tu ade sebut jugak.

Heee... biase la kalau berjalan bawak baby, camni la... better be safe than sorry. :)

Anonymous said...

juz nk tny...island hoping tu kene setelkn dgn agency mse dkt sne ke...?? or boley bg cadangan agency...??

Ryehanna said...

actually kami xtau sgt ttg agency ni sbb semuanya driver bas kami yang uruskan.

tapi, kami join dan byr duit semuanya masa nak pg ikut aktiviti tu.bg duit kat driver kami (from Beruas, Perak) then dia pass duit kat orang travel agent di sana.

masa lawatan di langkawi ni kami naik bas Mahsuri dan drivernya pun dari Mahsuri punye agensi (driver kami yang dari Perak x drive bas di langkawi).

PnSeri said...

Nak tanya,corelle atas tuh u pergi kt kedai mn? Am looking camelia kt langkawi.thanks

Mama Panda said...

x ingat nama tempat... tp yg "Ram" tu... ape nama penuh tah hehe