Sunday, January 1, 2012

It's a whole new year...

bismIllah...


Well, ramai orang dok update blog/FB tentang azam baru, what happened in 2011 etc...

Aku pun nak tulis gak. Catatan peristiwa kan... of course kena catit. :)

Gosh... where do I start...

It has been a great year. So many things happened...

Started working... then I quit my job.

Keputusan untuk berhenti tu bukan senang but since I have the support of my dear husband, so I just follow my heart.

In my mind's eye, I do have my tiny bizz to back me up in earning money. Maybe not that much, but it's slowly progressing... alhamdulillah... The decision to start an online bizz is not a sudden thing... I've been thinking about it for some time...

Doing bussines is not an easy thing to do. You have to sell products. Never in my younger days.. oh let me rephrase that. I've never ever think of doing bussiness during study years... Never. Because no one in my family adalah orang berbisnes. Berjual-jual... takdekkk... Semua makan gaji. Semua jenis malu nak berjual-jual ni... uhuhu... aku je tetiba minat. Ni pun lepas ada anak... kalo idak, memang idak le...

The best thing about 2011 is of course having my first baby!

Anugerah Allah yang sangat berharga. Syukur alhamdulillah... Moga dimurahkan rezeki selalu... *winks*

2011 was a great year because I learn so much from what had happened.

In terms of career, marriage and being a mother... I learn a lot on being brave to make a decision. A hard one at that. And I believe Allah is with me all the time. He'll help me...

I don't plan to be a WAHM forever. No. I'm looking to find another job. I just don't know what... what Allah keeps in store for me. Hmmm...

Mother suggested for me to further my study. But... no lah. I don't think it'll work for me. Pessimist much? =P

I don't think I can do it. Juggling with taking care of baby and husband... household chores...earning money... and of course la kalau sambung belaja nak guna duit lagi... oh... I'm not that strong. Takpela... hari-hari pun aku belajar what... =p

So dipendekkan cerita:
2011 - dapat anak, berhenti kerja dan start online bizz jual barang2 baby.

Moga 2012 membawa rezeki yang lebih baik...

Luckily eventho husband kena ikut kapal dia refit dia Pasir Gudang, he said that he'll be in Lumut every 2 weeks. 2 minggu di Johor, 2 minggu di Lumut. Camtu la rotate2... So maybe I don't have to move to johor! ^___^

In March, hubby akan naik pangkat ke Leftenan Komander. Alhamdulillah... we're so grateful on this. "Rezeki Razin", hubby said. So, elaun bini askar yang aku dapat pun naik le sikit. =P

Harapan aku untuk 2012 ialah... selain dari bizz makin stabil, aku jugak harap dapat kerja lain nanti. Yang aku rasa rugi kalau tak kerja ialah EPF tu... tu la tabung untuk masa depan since kalau nak harap simpanan sendiri tiap-tiap bulan, kekadang kena korek gak. huhu... Lagipun aku rasa aku bukan jenis yang leh dok je kat umah... tahle... tengok le camne... UNLESS... unless aku pregnant lagi.

Haaa... tu pun wishlist for 2012 gak tu. I want to be pregnant... Tak kira la awal tahun ke, pertengahan tahun ke... or hujung tahun... I'm ready for another child. (kemainnnn... sakit nak beranak tu betul-betul dah lupe ke??? uhuk uhuk)

Lagi ape ek...

Mau menyimpan and manage my money wisely.

Aku akan teruskan kempen lampin kain dan cloth pads dengan penuh passionate.

Aku nak belajar menjahit. Macam best je kalau leh jahit sendiri benda-benda alah ni kan? :P

Then aku rasa macam nak jaga anak orang... kan best kalau leh buka taska sendiri? Taska yang mesra cloth diaper dan juga EBM. Haaa... best kan kalau dapat promote cloth diaper ni? Mesti ramai akan sedar tentang penjimatan... And kalau taska yang leh terima cloth diapers lagi la parents suka kan? Then aku sendiri supply cloth diapers... Wahhh masyukkk! hihi... ~berangannnn~

Lastly...

Mahu menjadi muslimah yang lebih baik, ibu yang best dan wife yang terbaik.

Insya Allah...

Moga target tercapai hihi...

Salam sayang...



alhamdulIllah...

2 comments:

rAtu saLju™ said...

salam..

best x jadik hw?
aku bila da lama tinggl keje[almost 6month] da rasa mcm best lak x keje..
atleast ko ada elaun bini askar..
but hopeflly dis year brings more rezeki n happiness 4 u mummy razin :)

Ryehanna said...

To Ratu Salju: Setakat ni rasa best sebab takyah siap-siap awal2 pagi pergi keje... hehe... and best sbb xde boss nk mrh2 or bg arahan. tu yg best sesgt...
tp part xde org lain selain aku n baby je kt umah kekadang xbest... sbb ssh nk buat keje bila anak asyik nk berkepit je.. huhu