Sunday, January 29, 2012

Of baby wearing thingy

bismIllah...


Semalam tetiba dapat sms dari seseorang yang tanya tentang mana nak beli Ergobaby carrier yang ku pakai...

Sebelum ni pun pernah dapat email dari reader yang tanya carrier ape sesuai untuk baby...

*since berbiznes ni memang selalu dapat sms n email from random people. :)

Well, kat Malaysia ni you can buy Ergo from Tiny Tapir. Ade kedai dia kat Ampang Park... and another one in Bangsar. Leh je usya kat online store diorang di Tinytapir.com

Diorang jela pengedar sah dalam Malaysia ni yang ku tau ade jual Ergobaby Carrier yang authentic punyer.

Yang fake memang banyak gile so kena check betul-betul la ye...

Ergo ni adalah baby carrier jenis SSC. SSC tu mende alah ape lak? Well, SSC adalah singkatan kepada Soft Structured Carrier. Yang rupanya ala-ala macam beg sekolah kan... (tu la husband ku panggil dulu... "bawak jela carrier beg sekolah tu" kehkeh)

SSC ni sesuai untuk older babies... macam 4,5 bulan ke atas ok la.. but depends jugak SSC brand ape... Kalau macam Ergo, memang kena tunggu baby besar sikit. Kalau nak letak newborn pun boleh tapi kena letak insert le.... itu dah additional cost. hehe...

Ergo - Heart to heart infant insert


So, younger babies or newborns you could try ring sling, pouch, wraps or... ape tah lagi.. ku pun bukan tau sangat... newbie le jugak.. hehe...

Tapi kalau join babywearing forums, memang semua tak sokong dengan carrier yang style Baby Bjorn.

Sebabnye, carrier macam tu buat baby macam tergantung pada crotch/celah kangkang.

Aku setuju.

Tapi, pada pendapat aku, Baby Bjorn tu still relevant kalau digunakan pada baby yang masih kecil dan tak berat sangat. Macam untuk newborn tu ke... memang ok la cos newborn nak mengangkang pun mane boleh kan... aku pernah tengok isteri customer (masa keje Hertz) bawak newborn dia guna Baby Bjorn macam ok je... tapi kalau baby dah besar memang aku rasa macam tak ok. Tengok pun macam kesian je.. huhu... so no wonder Tinytapir takde jual Baby Bjorn dalam online store diorang.

Aku ade jual Baby Bjorn ye! Tapi aku memang tak recommend ianya digunakan for older and heavier babies... aku rasa macam max untuk 6 months old baby je kot...depends la baby besar mana... ntah... Korang leh bace sendiri ape Baby Bjorn komen about this issue here.

Meh aku quote sikit dari website Baby Bjorn tu:

I read on a web forum that BABYBJĂ–RN Baby Carriers are not good for children because the child ”hangs/dangles from the crotch” in them (and you can imagine how that must feel?). Is that correct?

"No, that is not correct. An important part of the answer here is that a small child’s center of gravity is very different from an adult’s. The child’s head is much larger and the legs are shorter and therefore weigh less in relation to his/her body,than is the case with adults.Therefore, the child’s weight is distributed differently: the brunt of the weight is not on the seat, but is also distributed onto the baby carrier’s back, head and neck support. In other words, there is no comparison to if you yourself were sitting in a baby carrier. The child’s low body weight is also a vital factorresulting in almost no pressure being placed on the baby’s crotch. Pressure tests conducted together with pediatricians also confirm this. "


See?? For SMALL CHILD memang ok... tapi aku rasa, not when the babies are older, heavier and taller... sesuai time newborn/infant ketika kepala diorang lebih besar dari badan. Ape pula tafsiran korang dengan jawapan Baby Bjorn tu?

Plus, if Baby Bjorn carrier is so bad, kenapa tak kena BAN? Kan? Hmm...

Kat bawah ni plak gambar yang ramai mommies dok share kat FB tentang proper baby wearing...



Position yang sebetulnya adalah gambar bahagian kanan.


Aku ni pun newbie lagi...

Setakat ni baru try ring sling, wrap dan SSC je... Mei tai tak pernah try... Wrap pun pakai kejap je cos malas nak lilit-lilit. I think that I'm an SSC person so I'm going to stick with SSC. And SSC yang aku suka setakat ni just Ergo jela... Tak tau la pasni kot2 nak try Boba ke... eheheh.... Macam banyak duit je...

So inilah dia pendapat aku...

Baby Bjorn tu leh pakai, I think... Alangkan Dr Halina (isteri astronaut) tu pun pakai Baby Bjorn untuk anaknya, Bella... (Doctor tu!) And I know there are other doctors who used Baby Bjorn for their babies... I do think it is still relevant. The downside is, it's not suitable for older/heavier babies. Aku tengok pun kesian actually... huhu... cer tengok sendiri pic bawah ni:

Gambar credit to blog kak Rozy Anna
Budak tu dah sah-sah budak dah besar kan...
Memang tengok pun tau the kid tak selesa dalam pic belah kiri tu (macam dalam carrier Baby Bjorn or look alike)...
Yang belah kanan tu dalam SSC brand Ergo... he seemed more relax.


Invest money for something yang lebih ergonomic dan sesuai for your loved ones. Selain Ergo, ade Beco, Boba, Littlepods, Angelpack, Jumpsacbaby etc...

As for me, I'm loving my Ergo!
Ergo performance ni best untuk budak dah besar sikit cos tangan baby leh keluar... Razin suka macam tu... bebas la sikit... aku tukar dari Ergo Original sebab yang Original tu (galaxy grey yang aku ade beli dolu-dolu tapi dah selamat kena jual) sesuai untuk baby yang kecik... kalau dah besar, baby macam tak bebas cos takleh kuarkan tangan dia.. ntah la.. ni pendapat aku la...lain orang lain ragamnya... ;p

Yang penting, Ergo ni best sangat kalau back carry. Plus, tak lenguh pun pakai...

Oh, mitos yang baby akan jalan KENGKANG kalau duduk dalam carrier macam Ergo tu adalah salah sama sekali.

My 10 months old baby yang dah leh jalan tu ok je bila berjalan... takde kengkang pun... and I've heard that konon-konon pakai cd nanti baby jalan kengkang (or lambat jalan cos cd berat)? Itu pun mitos semata-mata!

Elok je Razin tu jalan... takde pun kengkang ke ape... standard style budak-budak baru berjalan la...

Heh.



p/s: Entry ni berdasarkan pendapat aku je... Feel free to do a research on your own. :)

p/p/s: The new Baby Bjorn Comfort carrier is heavily recommended sebab rupanya berbeza dengan typical Baby Bjorn carrier yang lain. However, belum masuk pasaran Malaysia lagi.

alhamdulIllah...

7 comments:

elanie*Q said...

hehe..nanie nk tkr bby carrier pn sbb cr0tch dangler thingy tu jugak.and i've ordered my ergo organic kat tiny tapir too! ;D (MAHAL BERDE'EH NK BAYAR bt i believe that better keluar duit lbh sket utk kshtan anak jugak kan) Ada satu tmpt ni jual ergo, perf0rmance jual murah, rm400 tp wane hjau sama ngn ana..nk bli, sama la pulak kt nanti hehe. Last2 bli organik,lembut sket.kulit hazim plak ada gaya mcm sensetif dh skrg..

Ryehanna said...

Huhu... ergo mmg mahal.. yg organik lagi laaaa... hahaha...

nnt dh dpt silalah post gambo! mau tgk... mesti cun kan... hihi

elanie*Q said...

tau xpe..tp utk anak py pasal,janji selesa dia,selesa kita.. Oh, will update it later dear :)

Ryehanna said...

sila sila...

mesti update tau! :D

and yes,xpe invest sikit sbb benda mmg berpakai n selesa for baby... kalau dh xpakai nnt pn leh jual ade je org nak :)

kayna said...

betullaa tuu... kiutnyer

Ryehanna said...

Thanks Kayna :)

Cik Iman said...

tak berani nak beli baby carrier yang murah pas kuar citer budak 4 bulan jatuh sebab tali carrier tercabut adoi la