Sunday, May 27, 2012

Back in Johor

bismIllah...



Back in Johor now. Sampai time Maghrib semalam. Hmmm bermulalah episod-episod getir seorang WAHM. huhu...

Like I expected, Razin asyik la meragam jer... Clingy. Adehh... yela, masa kat Beruas, ramai melayan dia.. Now? Just aku and hubby. Aku lak kekadang busy nak buat kerja... bila time aku busy dia ngacau, memang aku menyinga la...

Haih...

Sape la kata senang dok umah tak kerja? Well, maybe senang kalau ada maid or hantar anak ke babysitter. Tapi kalau dok kat umah and 'bekerja' jugak untuk menampung perbelanjaan keluarga, it's not easy.

Now I'm thinking of 'keberkatan'.

Dulu aku quit sebab aku rasa gaji yang aku dapat kurang berkat bila aku busy sampai anak terabai, keje siang malam and sometimes bila takde keje sangat aku online je lebih kat ofis.

Now, ade ke berkat bila anak di rumah selalu aku marah-marah?

Tak patut kan?

Aku cuba nak balance kan... memang masa kat Beruas aku relaks and enjoy sangat our time there. Razin pun lebih happy... and of course aku pun hepi gak.

Now bila balik Johor, mula la perkara-perkara negatif hinggap. Aku malas nak mengemas cos rumah kecik dan Razin suka sangat sepah barang. Sebab? Takde proper place untuk letak barang...

I hate the small kitchen and paip sinki yang ntah ape-ape...

I hate the wet floor in the kitchen. No matter how I mopped and clean it, mesti akan ade comot-comot jugak. Bengkek je aku

And of course aku tak suke mesin basuh manual tu. huhu... tapi nak tak nak pakai la jugak. Nak basuh tangan and memberus, bilik air pun kecik gile. Buat berlaga bontot ngan dinding bilik air je. :(

Razin lak kat sini sangat pantang nampak aku duduk depan lappy. Kalau elok-elok dia main depan tv and tiba-tiba nampak aku dok depan laptop terus nangis-nangis and datang kat aku mintak dukung.

Stressnye ya Allah...

Dugaan apa yang kau beri...

What are You trying to tell me?

To be patient?

T___T

Aku kekadang bole paham macam mana sesetengah ibu leh dera anak dia... abuse her own child. Sebab kekadang terlintas jugak imej-imej ganas tu dalam kepala otak aku ni. Nauzubillah min zalik!

Ya Allah, berikanlah aku kesabaran...


Lindungi keluargaku dari perkara-perkara negatif.


Amin.


Written By Ryehana
alhamdulIllah...

2 comments:

deena awanis said...

sabar ana..sabar..jgn laa sampai tahap dera pulak..kuatkan semangat ye..kat mana pun kita duduk, tentu ada ujian yg Allah bg tanda dia ingatkan kita..

take care ye..

Mama Panda said...

thanks deena..

sdg bersabar la ni... :(