Wednesday, May 23, 2012

Dugaan

bismIllah...


Saingan dalam perniagaan tu biase la kan... Normal. Bizz ape takde saingan?

Tapi bagaimana pula kalau saingan kita tu letak harga melampau-lampau murahnya dan menyusahkan other sellers (and kita sendiri) yang bermodal kecik?

Setiap barang ade recommended price yang kita kena ikut. Takleh sesuka hati letak price ikut sedap tekak kita. Sama kesnya kalau letak harga mahal, memang salah. Letak harga murah (walaupun ramai la orang suka!) tetap salah kerana tak beretika.

Aku sedar, rezeki kita Allah yang bagi. Ada usaha, ada la hasilnya. Tapi sedikit sebanyak bila berlaku perkara begini, kita akan rasa demotivated. Bendanya belum terjadi lagi, but I think IT WILL happen cos seller ni memang terkenal dengan 'memotong peluang orang lain' cos offer harga melampau murah. Kalau sekadar persaingan sihat, aku tak kisah pun. Biase la.. tapi bab harga tu la...

Kita ni dahla modal kecik-kecik je... susah nak lawan orang modal besar. Siap ade kerjaya tetap sebagai kakitangan kerajaan. Kenapa lah nak kacau periuk nasi orang jugak... aku tak jual pun barang yang kau jual walaupun minat sangat-sangat. Tapi kau nak jugak jual benda yang sama. Haihhh. Patut la ramai orang tak suka kau... Now bila aku terkena sendiri baru la faham.

Tak sangka cos I was ok with her... Regular customer le jugak... Siap add masuk group aku...

Mmmm...

Tah la...

Bukan senang oh...

Kena kuatkan semangat.

And kena mantapkan lagi la pengurusan and marketing.

Ya Allah, bantulah hambaMu ini...



Umar R.A came to the market and found a man selling his goods lower from the market price.. He said, "Rise your price or get out from our market. You low the price to cut the throat of your competitors, and when they collapse you rise ur price ~ Sheikh Imran."




p/s: Serius mmg down kot. I felt betrayed. Kalau dapat putar masa, I would not add her to my group.

Written By Ryehana
alhamdulIllah...

9 comments:

deena awanis said...

dina boleh teka sape yg ana ckp ni.. actually terkejut tgk kat group tu..hurm..

sabar ye ana..

amal said...

huu banyak bersabar ana! insyaallah rezeki sentiasa ada untuk ana..

Nurul Ilyani said...

i think, i know who is SHE...

Mama Panda said...

To Deena: Sedang bersabar la ni.. biase la dugaan utk peniaga kecik.. terkejut n xsangka sbnrnye bila dpt tau.. cos rasenye dia dh cukup ok ngan benda yg dia jual setakat ni.. haihh tah la..


To Amal: Thanks wani.. mudah-mudahan murah rezeki.. sedang bersabar le ni.. hehe :)

Mama Panda said...

eh Yani pun tau jgk ke?

hehehehe

Nurul Ilyani said...

dpt agak lh...coz die ade dlm group tu...tp, die pun jual brg2 yg same ngn ana jual...yanie pernah bli ngn die...tp barang tu ana x jual lh...

btw, insyaALLAH ade je rezeki ana... :)

Mama Panda said...

mmm org yg samakah?
sbb xdela byk persamaan dr segi jualan brg...

xpela, btl ckp yani tu.. insya Allah rezeki tu ade je.. biase la awal2 ni tersentak sikit. hehe

kujie said...

ooo.... faham sgt rasa tu, moga lebih tabah dan teruskan, rezeki datangnya dari Allah selepas kita berusaha .

Ryehanna said...

yes kak.. thanks for the advice and dropping by! ^__^