Saturday, May 5, 2012

High back carry in Ergo

bismIllah...



*Ergo di sini refers to Ergobaby carrier la yer. Malas nak taip panjang-panjang.

Ergo memang dikenali dengan carrier yang mempunyai body panel yang pendek.

Body panel tu ape? you might ask. Well... ianya fabric yang cover body baby kita.

Tengok gambar bawah ni:

Siap berlabel lagi tu. Ahaks.

So memang leh nampak la kan body panel Ergo ni pendek je.

***Body panel pada Ergo Performance is longer than standard Ergo.


Kekurangan body panel yang pendek adalah; ianya KURANG SESUAI dipakai oleh budak yang dah besar (toddler).

Sebab? Well, agak bahaya kalau baby tu suke menyandar ke belakang... kang meliang-liuk takut jatuh lak.

Tapi macam Razin ok je... so depends pada baby jugak la.
Razin suke hands out (keluarkan tangan) so Ergo memang perfect for him.

Kelebihan body panel panel pulak ialah ianya sesuai for handout babies and tak panas.

Tak panas tu logik la sebab body panel tu tak cover baby's full torso.

So berangin jela... hehe...


Front carry in Ergo.
Nak tunjuk yang shoulder strap for Ergo is very long.

Sila ketatkan bahagian ber'anak panah' dalam pic kalau nak high back carry.

Err... aku memang tak ketatkan shoulder strap kalau front carry sebab nak bagi 'allowance' pada bahagian dada. HAHA.

Kang ketat-ketat senak dadaku. LOL


See??
Dah pendek dah tali strap pada shoulder strap kan?
Cos I tightened it for high back carry.
This is the max I can go cos kalau ketat-ketat sangat there will be strain on my shoulders.

And for the waist strap, sila pakaikan tinggi sikit dari biase.

But make sure still selesa la yer...

Aku kekadang kalau back carry guna Ergo memang aku positioned the waist strap around my waist (eh dah nama pun waist kan??). Tak... patutnya letak kat your hip instead of waist for better weight distribution and so that takde la sakit pinggang ke hape...

Tapi aku pakai camtu takde la sakit pinggang pun. So depends pada orang jugak. ;)

So tu je nak citer...

Kalau budak dah besar still relevant pakai Ergo. Pandai-pandai la adjust macam aku buat tu ikut keselesaan sendiri.

Kalau tak ok jugak, kena beli preschool/toddler punyer carrier la. Memang confirm-confirm sesuai untuk budak besar. hehe...


But as for me, Ergo is a good carrier.
It's for keeps!

Plus, I just loved their lovely prints (Petunia Pickle Bottom series). 
=)




 I hope my son would still love to be carried at least until he's 3 years old.

And I do hope I'll have more offsprings so that I wouldn't have to sell the lovely carriers I have. 
hihi...



p/s: Hubby is coming home in around 2 weeks more. Counting days to meet my other half...

Written By Ryehana
alhamdulIllah...

5 comments:

Ferry said...

letak Ergo Petunia Frolicking in Fez atas rumput tu... perghh~ :-p

Ryehanna said...

Hahaha... I know what u mean!
Memang was2 gak mulanya tapi sebab tengok bersih je xpela.. letak la kejap for 'taking-a-picture' purpose. :p

deena awanis said...

seriusly nak tanya..pakai carrier ni tak sakit pinggang eh??sbb anak skrg kan dah berat..dokokng kejap pun dh mengah..

Ryehanna said...

Deena, kalau dukung (pakai tangan) atau front carry (guna carrier) baby yang BERAT memang mengah. Pakai carrier pun mengah cos dukung dari depan...

Tapi kalau back carry, insya Allah takde masalah cos baby carrier mmg didesign untuk tak bagi sakit belakang/pinggang (brand yang ana pakai/jual).

Kalau pakai berjam2 memang normal la akan sakit bahu or pinggang.. tapi bagi ana kalau setakat sejam lebih to 2 hours still xde masalah.

Depends pada orang juga la.. sebab tu recommended untuk try dulu certain2 baby carriers... lg senang kita nak decide. tp mcm ana mmg xde kwn lgsg berbabywearing ni dulu main gamble je beli. alhamdulillah fell in love with babywearing =)

Maria Rajab said...

dina.. pakai carrier tak sakit pinggang..tp kena tgk certain carrier.. tp kalau pakai lama sgt mau penat gak kan..hehe..