Wednesday, August 25, 2010

The 9th week of pregnancy

bismIllah...


I just woke up around 1.48 am just now. Tidurnya since lepas Maghrib. Time solat Maghrib lagi dah menguap-nguap cam hape... Ya Allah, letihnya badan aku lately. Tak larat je rasa... Ni baby belum besar lagi... Kalau dah besar camne la... But then, from the book I read, time ni memang aku akan rasa exhausted je manjang cos placenta tengah dalam proses nak berkembang...


What causes fatigue during pregnancy:
Pregnancy is sort of like climbing a mountain or running a marathon (without having trained), while carrying a backpack that weighs a little more every day — in other words, it's hard work! During the first trimester, a huge amount of energy goes into building a life-support system for your baby (namely the placenta). In the last trimester, fatigue returns as your growing fetus puts more demands on your body — and as sleep becomes more elusive. Also to blame, all that mood upheaval — riding the emotional roller coaster of pregnancy can be exhausting. It's no wonder you're pooped!

What you need to know about fatigue during pregnancy:
By the end of the first trimester, your body will have completed the Herculean task of manufacturing the placenta and grown a bit more used to the hormonal and emotional changes that have occurred. The second trimester is usually a time of renewed energy, but beware: Fatigue could return with a vengeance in the last trimester.



Herculean task tu, mind you.. So it's no wonder why I'm tired all the time. The 9th week is supposed to make mother-to-be tired. Bangun tido rasa macam takmo bangun. huhu...

9 minggu.
Kecik lagi...
=)


Semalam aku puasa after almost a week tak puasa. And tell you what, aku lembik selembik-lembiknya at the end of the day. Start pukul 4 petang aku dah mula nak muntah-muntah balik. Tapi aku tahan... just macam nak muntah tapi tak muntah. Balik umah, solat Asar and then tido... Nini pun heran nape aku diam je... tup-tup tertido sampai time nak berbuka. Tu pun perut tak berenti-renti sakit and cramp.

Hari ni aku taknak puasa. Gile tak tahan badan aku... Maknanya baru lima hari je dapat puasa. Banyak sikit dari wife Abg Azhar (my colleague) yang pregnant 2 bulan lebih cam aku jugak. Dia yang tak bekerja pun tak larat nak puasa, baru puasa 2 hari... aku ni? setiap kali bangun pagi setiap kali tu rase takmo pergi keje... tapi alhamdulillah dapat puasa bila aku larat. Dalam kepala otak aku ni dok pikir 'jenuh la nak ganti' je... T___T

Tapi cam rugi lak... hari ni berbuka kat Crowne Plaza. Ape nikmatnye kalau tak puasa? huhu... takpela... makan sikit-sikit sudey. :P

I've been feeling a bit annoyed and cross at work lately... but I try to keep that feeling to a minimum. Nini kept advising me to keep my rage and annoyance low... So I'll try.

I can't wait for the 1st trimester to be over. 3 more weeks to go! Chayok2.. Aku jugak tak sabar bile nak balik rumah. Weekend ni dah balik Perak. Cuti sampai 31 Ogos. Great. Dok umah takyah buat ape.. tidur je.. heheh... looking forward to that!

Rasa mual-mual and muntah-muntah dah berkurangan... (that's why aku puasa) Alhamdulillah.
Tapi kadang-kadang rasa mual tu datang balik bila aku tak makan. Angin semacam... bila angin, nak termuntah je rase... tapi nasibaik tak kuar... just air liur meleleh-leleh cam hape lagi... :P

Masalah aku sekarang just letih. So damn tired. Bila rasa camni, mulalah berangan... kan best kalau aku tak keje... dok umah je.. seharian aku membuta. huhu...

K lah, that's all for now.

Salam.


alhamdulIllah...

6 comments:

nizam6281 said...

Jangan banyak berjalan sangat huhu
Ceh saya bagi nasihat macam da rasa n kahwin jek
Hahaha

SeƱorita says.... said...


sis! don't have to be worry. you'll be fine. everything yg u feel rite now will be pay once you see the face of your baby. kalu xsihat xyah paksa² diri nk puasa. nnt kesian dkt baby tu x ckup protien & everything that baby need to grow up. ceeewah! gv advice mcm dh ader experience jer. hehehe... but got all the experience from my sisters. :D take care sis!

deena awanis said...

sabar lah yer..its normal..anyway, sometimes morning sickness not exactly resolved after ur first trimester..like me myself, only ended after the 5th months..my mum used to have morning sickness throughout her pregnancy when she carried me!!

bukan nak takut2 kan u..just give the facts..take care yer..

@rE-LonG said...

Salam..
Hye, dulu pn kT mcm awak gak..

time tu lak kT kne pi induksi..

Ya Allah, spnjaG cramah induksi tu kT tido jer..bygkanlah..ape la yg kt dpt dlm mjlis ilmu tu..

tp nk wat mCm mane..da mgntuk tido je la wat muka xbsalah..hoho

apiih said...

yeay..ank dh tua 9minggu dh..hihihi

Anarm said...

camne laa my cayang nanti.. die dah la kecik.. hang yg besor ni pon tak tertahan.. huhu.. ngeri gak sikit2 mikior bende nih..