Sunday, August 22, 2010

Banyak 'angin'

bismIllah...


Seriously I need help. I feel so bloated all the time. Kalau dapat release angin-angin dalam badan ni tak pela jugak... Ini kadang-kadan rasa nak sendawa tapi tak sendawa2 pun.

Apakah makanan/minuman yang buat kita berangin?

Aku tak tau sangat... Please, kepada mane2 mommy yang terer or ada pengalaman, please share. Letih sangat bila rasa macam angin satu badan. Nak kentut pun jenuh teran tapi tak kuar. Kalau dapat kentut tu, lega sangat-sangat. Same goes with burping.

Benda ni tak kelakar tau.

Terseksa ni...

:pandaGeli_21::pandaGeli_21:


Another thing, selamat ke makan kapsul halia? Aku ada beli tapi tak makan pun sebab Mamito cakap tak elok makan takut panas dalam.

Tapi badan aku banyak angin! Rasa kembung je sentiasa... perut rasa tak sedap.

Syukur tak terhingga bila dapat sendawa or kentut. Tapi macam tak cukup. Rase macam tak kuar abis angin dalam badan.

Bila perut rasa tak sedap and tekak rasa macam 'nak sendawa ke tak' ni, mula la rasa mual-mual and nak termuntah.

Tapi aku rasa problem aku adalah angin. Banyak sangat angin... ape yang aku bedal ek.

Sebab minum ais ke? err... hehehe... :">

Help!

If my dear gentle readers can list down food/drinks that I shouldn't consumed, it'll be great!

Thanks in advance.
:pandaGeli_32:


alhamdulIllah...

9 comments:

..::..ein..::.. said...

ni pesanan yg mak slalu bg...seboleh2 nya, jgn minum air sejuk or ais..mmg x elok..wat masa skrg mayb x nmpk kesan,,tp nnt dh lama br ketara kesan sakit tu semua..byk kan minum susu..bila dh masuk 7 bulan, minum or mkn pil susu kambing..utk elak kan baby kuning lepas lahir..tu je la yg mampu di share kan..

Faizal@PeJAY said...

teh halia

Ryehanna said...

To Ein: Thanks ein... i guess i have to stop drinking cold drinks then!

To Pejay: Isy... bolehke org pregnant minum teh halia? or ape2 berkaitan halia? mmg halia buang angin... tp halia jugak bg panas kan? mcm x elok... aku blur dh ni

yanie said...

mostly ulam2 and sayur2 kampung berangin. jgn makan. like for me ig makan rebung mmg malam tu xboleh tido la jawabnye. sebab angin satu badan. pucuk manis pucuk paku pon xboleh mkn. if takut nk mkn halia, try masukkan dlm food. garlic pon elok jugak :)

take care!

deena awanis said...

i've went through that phase too!!hubby laa jadi mangsa tukang urut belakang esp before tdo..dah sendawa 2,3 kali, baru boleh tido..not sure laa pasal makanan ke ape..sbb pasal ais, mmg i minum.tapi ulam2 tu x makan pun..teh halia??better don't laa..

apiih said...

panadol soluble..huhuhu

saya_arief said...

xpenah plak ade masalah angin ni...
hm..
try cadangan apiih tu..

ANIEMZ said...

salam kak.. sama macam saye la.. hangin satu badan.. sgt terseksa oke.. tp kalau jenis tubuh saye, tido telebeh yg wat jadi hangin satu badan.. kalau satu hari wat kerje je, memang takkan ade hangin tu.. mula2 igt nak minum halia gak, tp kesian kt bb.. kang panas dia duk dalam perut..jadi sabar je lah.. tapi bile hangin tu datang, memang sekse.. nak cam tak nak je kuar dari badan.. seksa sgt2 lah

Ryehanna said...

thanks for the comments...

ttg panadol soluble, err.. i better ask the expert first! haha