Tuesday, August 3, 2010

Of Bukit Tinggi, Pahang and pills.

bismIllah...


Yeah.. we went to Berjaya Hills Resort last weekend. Check in hari Sabtu. Spent a night there. It was okay la... tapi kan, cuaca dia tak sejuk and sebest Cameron Highlands or Genting Highlands. Waktu pagi jela berkabus (time breakfast)... tapi tak sejuk sangatlah! Still ada aircond and fan dalam bilik hotel. Overall, biase jelah... jadila, merasa ke Bukit Tinggi. But honestly, I prefer Cameron Highlands and Genting Highlands because of the climate. Hehe..

Ape-ape pun, there was something so special about our time there. My husband surprised me with a piece of jewelery! He said, "Ayang, terima lah... takdelah mahal mana... ni hadiah dari abang sebab ayang tengah carry our baby". Oh terharu aku... So thoughtful of him... romantik jugak orang tua laki aku ni.. hehe... Cos I did say, "Eh, bukanke isteri selalu dapat barang kemas lepas beranak ke?". And he replied, "Haa.. itu lain. Ini lain. Yang beranak nanti lain la plak".

Hehe... terima kasih suamiku. walaupun tak mahal mane, I really appreciate it. ;')
Tak tau la bila nak pakainye... huhu


Well, next destination would be Fraser Hill... Tak tau lah bila yer... Takde dalam plan terdekat. But insya Allah akan pergi sana lak cos aku taknah pegi! haa jangan tak tau, aku memang suka kawasan pergunungan yang nyaman. :D

Lepas check out hotel, kitorang jalan-jalan ke Japanese Garden, Botanical Garden and Rabbit Park. Pastu balik KL...

Sampai je Pandan Jaya, singgah Klinik Kita... klinik yang aku pergi 2 minggu lepas untuk confirmkan pregnancy. Haa.. citer tentang awal pengetahuan tentang pregnancy memang panjang, last kang aku citer***...

Dipendekkan citer, jumpa Dr Azrien yang bertugas hari Ahad. Dia memang suh datang lagi sekali untuk buat test cos masa aku datang dulu, masih awal sangat. Dia siap scan lagi lower abdomen aku tapi tak nampak ape. Katanya, awal lagi. Kandungan kecik sangat tak nampak ape lagi. even kantung pun takde...

So this time dia suh aku wat lagi pregnancy test. Kencing jela dah orang suh kencing... and of course, 2 bold red lines. Bold yer... tak faint dah. 2 minggu lepas faint. And then she scanned my tummy since aku tak tau how long exactly kandungan aku tu... So, scan la lagi... and this time, aku nampak dah ada kantung! I don't know what is its exact term, tapi senang citer kantung yang mengandungi baby la... It's there! Oh.. semacam je rasa... :)

Then the doctor sized my baby... and she estimated how long my pregnancy was... Mulanya dia kata 5 weeks 3 days.. pastu dia kata 6 weeks. Mmm mane-mane jela... Yang aku tau, my baby will due on March 2011.

Motif blurkan air kencing?? wakaka..
Ini test ke-4 yang aku amik. Bold 2 red lines.

Kenapa ke-4?
You'll know why when you read the 1st entry I wrote about my pregnancy.


And so... the doc give me some pills to pop. :P

OBIMIN



And of course, ubat tahan muntah. ;)


Okay, about the first entry I wrote when I came to know about my pregnancy was actually in my private blog.

But do take a peek if you wish since I already paste the entry at my Picture Blog. (sebab blog tu lame tak update)

Cheers!

p/s: I didn't take any picture of the ultra-sound since you can only see a pouch.


alhamdulIllah...

13 comments:

Sharinginfoz said...

tahniah, mesti happy sakan kan

Ryehanna said...

tq.
eh mestilah happy...
bersyukur sgt2... :D

Puan nadxoxo said...

Hi Ryehana,

Aww so lomantic la ur husband :P Jaga diri baik2 tau, awal2 ni la yg kritikal sket. Smoga melalui pregnancy dengan ceria :)

Mr PenyuBiru said...

Tahniah!

aku dah baca dah entry sebelum ni tapi tak sempat nak komen.

betul tak jangkaan aku ko akan peknen cepat sebab ko gedik masa kawin.hihi

apa² pun tahniah dan jaga diri baik² dan kurangkan buat keje berat.


p/s : aku masih simpan lagi gambar 1st ultra sound kedua-dua anakku.

deena awanis said...

my gynea cakap, ubat muntah tu makan time sangat2 x larat jer..kalo muntah sikit2 tu, x yah makan..i'm not so sure but i think maybe sebab x bagus sangat kot amek ubat tahan muntah tu..

fik-autoz said...

bestnya p cuti.hihi=p

xpnah p pon lg bukit tnggi..huhu

Ryehanna said...

To Puan Nadxoxo: Hi Nad.. actually, dia bkn jns yg romantik pn. xpe, lynkan aje. hehe..
thanks!

To Mr Penyubiru: Suka2 hati je kata aku gedik! cehhh... ape2 pun alhamdulillah ramalanmu itu benar belaka. hehehe...

aku pun akan simpan kalau amik gmbr 1st ultrasound. tp ttg bile dah leh nampak baby la... :D


To Deena Awanis: Yup. Doctor pun ckp makan ubat tahan muntah tu bile perlu je... cos kdg2 kalau mabuk sampai rase xnk pergi keje je... teruk gak pagi2.. huhu


To Fik Autoz: Ala.. takdela best mane pun... dahle panas. huhu... sekadar pemandangan jela kot yg lain dr yg lain kat malaysia ni... :D

eNaSaN said...

besh p bukit tinggi..


rase nk p lagi ke sana...

Ryehanna said...

best ke?

mmm bole la kot... tp ana xrase nk pg lg... huhu

yashygsempoi said...

wuwuwuuu romantik nye abang kapal ko.. ekekkeke tahniah2 lagi dan lagi dan lagi... ^__^

Ryehanna said...

hehehe...

romantik le jgk kdg2...

:P

^arina^ said...

congrats for ur wedding & ur upcoming baby ^^

Ryehanna said...

thanks arina :D