Saturday, August 21, 2010

Semua orang suka trafik di blog, tapi...

bismIllah...



Ramai orang benci massive traffic di jalanraya... tell me, ada ke orang suke trafik jem? Tapi ada traffic yang orang suke... iaitu traffic jem di blog. Sebab ape? Sebab owner blog leh jana duit dari visitors yang datang ke blog dier...

Ok. Aku faham. Sape yang tak suka dapat duit kan? Tapi.... berpada-pada la...

Kelmarin aku MC so aku banyak masa spend untuk blogwalking... Macam-macam entry yang aku bace...

And then aku noticed la beberapa teknik yang orang buat untuk tarik pelawat. I'm fine with SEO and all that... I'm also fine with people leaving messages on shoutbox on comment box (blogwalking)... all in the name of traffic..

Tapi yang aku kurang gemar adalah apabila ade blogger yang sanggup ubah masa dia update blog so that entry blog dia tu akan muncul on top dalam BLOGLIST. Sebab most bloggers akan buat entry on top dalam Bloglist adalah yang paling recent... so blogger ni nak entry dia sentiasa on top. Kalau entry baru takpe la lagi (macam tak biase je ade orang update blog 3,4 kali sehari), tapi bila klik, eh... aku dah bace entry ni pagi tadi... sekarang dah petang pun entry same gak... ingatkan sambungan... so, I was very annoyed at that particular blogger. Kot yer pun nak kejar trafik, takkan la TIME/MASA update blog pun asyik nak diubah-ubah. Ini la first time aku jumpa orang wat cara camtu.

Come on la weh....

Another thing yang aku tak gemar adalah bila blogger menyiarkan isu yang kurang maklumat. Contohnye bila a certain blogger posted on his or her blog about isu halal/haram makanan. Biase la bulan puasa kan... benda ni memang hot. Tapi, without valid reasons or proof, patutkah benda itu di'publish'? Especially benda yang sangat arguable. Bila ditanya, rupanya diri sendiri pun tak sure... just copy paste... I mean, it's ok to share... Niat nak share tu bagus! But please make sure what you published has its proof. Tu je... biase la blog ni, kang tak pasal-pasal owner blog jugak yang naya cos sebarkan maklumat salah...

Aku faham yang entry-entry begini timbul sebab SEO. Maybe benda tu yang orang selalu search sekarang [cos bulan puasa=bulan makan], so kena la up satu entry tentang benda yang orang selalu search. Dapat visitors. Tapi... like I said... berpada-pada la... kalau info yang betul dan penuh info yang mantap takpe... tapi kes ni adalah sebaliknya.

Oh well... This is just my opinion. Sape la aku ni nak ngomel panjang-panjang about this. Aku cuma blogger picisan.

TAPI...

Aku rasa semua orang patut berhati-hati bila nak menulis or menyiarkan tentang sesuatu yang boleh dijadikan isu.

Renung-renungkan...


p/s: Bloglist di sidebar blog sedang mengalami perubahan/penambahan/pengurangan. Ade link yang dah takde, ada yang ada... akan diupdate dari masa ke semasa. TQ

Panda lover: Lebih rela update blog secara personal dari mengejar trafik. Biarla blog aku ni orang kutuk sebab citer arini makan ape, pergi mana, buat ape etc dari tulis benda yang aku sendiri tak pasti.

Salam.


**pembetulan: bukan semua orang suka trafik... ade je yang lebih suke orang tak bace blog dia cos dia jenis pemalu dan very private. that shows there are all kinds of people in this world.. ;D



alhamdulIllah...

9 comments:

.sweet-ants. said...

biase klu entry tu di edit blk atau update isi dia baru la di ubh tarikh dan masa. klu yg wat kontest pon msti dorg xnk follower dia ketinggalan tau kontest dia..

Ryehanna said...

kalau contest, buat jela sticky entry...

ni entry biase2 je... knp asyik nk ubah time? it's annoying

FaizalSulaiman said...

suka ayat yg last tu.

memang ada blogger yg malu ceritanya dibaca.hihi:)

amoi said...

HOOOOOOOoooooo
aku tahu blog mana yang tulis isu MCD halal tak halal tu. I saw u argue about that on his blog. and finally he remove that entry. Good job babe ;D


p/s aku syak kau ada baca entri aku pasal Ciri-Ciri Lanun dalam Shoutbox Blog. LOL.

Ryehanna said...

To FaizalSulaiman: Betul. ade blogger tak bagi aku link blog dia sbb xselesa strangers bc blog dia.. kagum!

To Amoi: Ape yang ditulis ni general.. so mls nk elaborate. paham2 sendiri jela..

p/s: Actually I didn't read ur entry about lanun shoutbox tu lg... tapi before bls komen ni, baru je jenguk. just like i expected.. but i have no problem whatsoever regarding shoutbox. kalo tgl mesej annoying, delete jela.. :]

Mr PenyuBiru said...

ade je yang lebih suke orang tak bace blog dia cos dia jenis pemalu dan very private

blog aku la tu..aku kan pemalu.hik3..

Ryehanna said...

eleh... perasan lak pakcik penyu ni... ntah bile la dia cmtu... :P

yashygsempoi said...

teheeeeee!! aku la tu kot tak suke org masuk blog baca.. hak3 :P suke dtg blog org jek.. tu pown time rajen adeyh! woi nape aku nya link kat sidebar tu tak tukar2 entry?? aku da wat entry pasal lain tau bukan hp je.. ekekkekeke rasa nya mcm best teknik tu.. nak try la mana tau berbaloi-baloi! :P :P :P

aan malesset said...

cantik ya slam knal sring bka bloger aku ya.......