Thursday, April 21, 2011

Bentan?

bismIllah...


Tahu bentan tu ape? Mmm.. in my own words, bentan tu adalah akibat negatif yang berlaku jika melanggar pantang larang. Contoh: Mak suruh aku duduk umah diam-diam sebab masih dalam pantang (lepas beranak) tapi aku gatal nak merayap ke umah Wan Chor. Masa on the way balik tersepak pasu bunga and kuar darah/tumpah darah dari bahagian sulit. Haaa... tumpah darah itu dipanggil bentan. Tak paham lagi? Ahh lantak mike la. Sila google.


Anyway... tentang bentan ni... actually aku tak tau la aku kena bentan ke idak masa mulanya.

Jom bace... pastu korang rase aku bentan ke idak?

Ingat tak entry aku ke Lumut untuk amik kereta laki aku tu? Haaa... well, masa kat sana memang la aku ada ngemas umah sikit-sikit bla bla bla and balik ke Beruas pun aku sendiri drive kereta sorang-sorang. Lepas sampai Beruas, aku mendapati banyak pulak darah yang keluar. Macam darah period. Untuk makluman, dah beberapa hari before tu aku memang tak pakai pad dah. Pakai pantiliner jer... sebab darah nifas dah sikit...kejap ada, kejap takde...

So, aku macam pelik jela bile tetiba banyak kuar darah...tapi wat bodo... kot2 darah jadi banyak tetiba cos minum nescafe masa kat Lumut ke... (umah Beruas takde nescafe... aku minum cos nak bagi berak... sejak beranak ni, susah betul nak berak hari-hari)

Esoknyer, waktu pergi klinik for Razin's one month jab, nurse tanya darah banyak lagi ke? Aku jawab la yer. Then dia tanya, darah camne? Aku cakap la banyak macam darah period. The aku citer la dah beberapa hari aku tak pakai pad (and kekadang tak pakai panties pun) cos darah nifas cam sikit and kering... alih-alih since balik Lumut kena pakai pad cos memang kuar banyak.

Nurse kata, "Darah period la tu.. Ada orang memang cepat period"

Time ni aku dah pelik. Cos selalunya breastfeeding mom lambat datang period kan? Ini... habis pantang pun belum lagi, dah period??

Nurse kata lagi, "Tunggu lagi beberapa hari... kalau cukup 5,6 hari kuar darah and then stopped, betul la period."

Well, pas balik Klinik... hari Jumaat gerak balik Pahang...

Balik dari Pahang, aku mula rasa pedih bila kencing... luka ke ape tak tau la kan... I told hubby, hubby suh berurut (kot-kot peranakan jatuh lagi ke ape ke). So, balik Beruas aku gitau Mak.

I told Mom and Opah and also Mak Cik yang ngurut aku tu.. Then they all sume pandang sesama sendiri. "Bentan la tu... tumpah darah kan?" kata Opah.

"Ntah... nurse kata period"

"Hisy.. takkan la period... aku rasa kamu ni kena bentan. Bawak kereta sendiri... pastu duduk dalam kereta lama-lama masa ke Pahang tu..." kata Mak plak.

"Hang bawak kereta? Ya rabbi budak ni... aku rasa betui la kena bentan. Tu yang berdarah banyak tu... Orang time nak habis pantang ni lagi nak jaga... Ibu jari tu kalau tersepak ape-ape pun leh turun darah" tambah Mak Cik Timah plak sambil urut-urut badan aku.

Hmmm... ntahla. Semalam dah takde dah kuar darah banyak tu. Semalam jugak first time aku bertangas. Mak risau so dia bakar la ranting semalu and halba untuk aku bertangas. huhu

I did asked them "Abis, kalau bentan camne? Kena pantang balik 44 hari ke?"

"Isy... takdela kena pantang balik... mampoih la nak ulang balik 44 hari" jawab Mak Cik Timah.

"Takde ape la... dah jadi... orang nak elak dari tumpah darah tu... kot-kot nanti tak cukup darah ke... ni dah jadi, sudah laa" kata Opah.

Pengajarannya di sini: Time berpantang tu toksah le ke sana ke mari je kejenye... Ramai yang nak beranak sikit lagi kan (to mommy to be yang nyinggah bace blog ni)... so jadikan ni pengajaran masa berpantang nanti eh... huhu

Akhir kata, sekian...

Isnin ni aku merdeka! ho yeahhhh!


UPDATED!

-Lupe nak tulis kat sini yang since balik Pahang, bila aku nak kencing je mesti pedih... that's why la Mak, Opah n Mak Cik Timah tu ingat aku bentan.

- Tapi bila bace balik pengalaman orang and komen-komen di entry ni and twitter, aku rase betul la aku period.

- As for rasa pedih masa kencing tu, well itu sebab kencing aku kotor. Masa pergi klinik tu pun nurse dah kata kencing aku kotor.. patutla lame-lame pedih... mesti tak bersih lagi air kencing aku... huhuh... so sekarang tengah nak minum air masak banyak-banyak supaya jangkitan bakteria (yang buatkan aku pedih tu) akan hilang... and aku plan nak pergi jumpa doktor mintak antibiotik kalau tak ok lagi dalam sehari dua ni... huhu


alhamdulIllah...

9 comments:

[DnaZz] said...

owh bentan ker camtu?masa balik ke perak hari tu, mlm tu iza seram sejuk 1 badan.MIL kata tu bentan sbb dok lama dlm keta. betulla kan ke sna ke mari masa pntg..

pasal drh byk slps habes nifas tu, iza pon cmtu.mmg period tu.lps hbs period tu haa, kna jga2lah sebb time subur,kalau nk bersama make sure have a safe sex.hehe

Tpi xtawla kl org tua ckp tu bentan. pastu drh tu nk pgl drh aper?drh bentan?hahah :)

Mummy `Aish said...

Oooo..bentan ek kalau kuar darah blk..Mama Mar ckp kalau bentan dia ade mcm2..salah satu bntan plg teruk..akan datang blk kesakitan time 1st day kite pantang..oo..sbb tu ibu jari mmg kene jari time pntg..nak2 ujung2 pntg tu..

myaini said...

ana, saya pun camtu gak..aah semula lepas nifas kering..tapi xtau la pulak tu dipanggil bentan...tapi sakit tu rasa macam period...dok rasa darah period..tanya mak, dia cakap mayb tak kering betul2 kot darah nifas tu sebab tak sampai 60hari pun lg ni...darah tu datang dalam 5 hari gak la...sekarng dah takda...

kalo tu sebab betan..huhu.taktau la pulak..sebab dha lepas pantang dah...

asna cute said...

hooo.. baru tau bentan tue apa. Baik! insyallah akan pantang betul2 =)

Ryehanna said...

ae yg kata ape yg ana alami tu bkn bentan cos xde seram sejuk ke ape...

Dnazz, yes... u mmg bentan la walaupn xkuar darah cos org ckp mmg seram sejuk tu bentan. huhu

mar n aini, ana rs tu period kot..

asnacute, time pantang nnt jg2 la eh... :)

bArdbOO said...

eh nk merdeka dah? rasa mcm cepat je..huhu..pasnie bolehla enjoy sakan kan? =)

Jom Lawat: Blog Bardboo DAN Sweet Child
Hadiah Menarik Untuk Yang Tersayang

Rosie Rose said...

uish, uish.. tktnya kalau bentan kan? ishhh....

Ryehanna said...

To Bardboo: Yezzaaaa... xsaba nak abis pantang! cepat jgk la masa berlalu... malasnye nk mula keje.. huhu

To Rosie Rose: Haaa mmg la... takut jd ape2 kan... so nnt time pantang ingt la... teman dah lepas...

azy said...

sy bentan jugak kot..hari kedua dah naik tangga..musibahnya 2 bulan sy berpantang huu..

oo air kencing kotor ke kalau sakit2 time nak kencing..mmg pedih time nk buang.,..skg dah xde ..lega rasanya..
apa2 pun nk bertabah pantang ehem2 100 hari..hope suami memahami hehe..