Monday, April 11, 2011

Kumpulan Ibu-ibu Menyusukan

bismIllah...


Hari ni aku hepi sangat! Mana taknya, first time pump susu dapat 3.5 oz (actually 3.8 kot? cos nk dekat-dekat 4 oz dah). Alhamdulillah... rezeki anak... :)




Maybe 3.5 oz tu tak banyak macam sesetengah mommy yang sekali pam dapat berkoyan-koyan susu, tapi bagi aku itu improvement besar la dari 1 oz!

And aku dah malas nak banding-banding kuantiti susu aku ngan other mommies cos itu akan buat aku lagi down and sakit hati. Bila stress camtu, lagi la susu kurang kan...

Thanks to Kump. Ibu2 Menyusukan di Facebook. Banyak sangat yang aku belajar... and the most important thing is, tak give up untuk pam lagi. Ramai ibu-ibu bagi sokongan and tips... diorang takde nak downkan kita cos susu kita sikit ye. Walaupun some of them tu sekali pam berbotol-botol leh dapat, diorang still bagi sokongan. Siap gitau supaya jangan banding susu kita ngan susu orang lagi (cos itu akan buat ko lebih stress!).

Toksah nak heran kenapa sesetengah orang tak banyak susu ya... Mungkin orang tu bila bagi susu kat anak secara direct breastfeeding, ada je susunya. Bila pam plak tak banyak... Semua orang TAK SAMA.

So lantak... malas dah nak down sebab hal susu (walaupun sebenarnya aku down jugak kalau pengeluaran merudum). Ape-ape hal, I have a support group now.

Bagus betul group-group sebegini di Facebook. Baru la banyak benda aku tau... yela, nama lagi 1st time mother kan... mane la nak tau banyak benda kalau tak bergaul ngan ibu-ibu juga...
Kat sini jugak baru tau milk booster yang boleh dimakan untuk tingkatkan susu hasil perkongsian group members... :)

Aku dapat hasil di atas setelah 3x pump cara 'power pumping'*( iaitu aku pam sebelah kanan 10 minit, then tukar ke belah kiri. Pam lagi 10 minit. Then tukar balik, pam belah kanan 10 minit... camtu aku selang-selang sampai dekat sejam... (or sampai dah tak kuar ape laa)

3x cos hari sebelum2 ni aku ada dah try 'power pumping' ni.. bukanla arini smpai 3x buat power pumping ye..

Sebelum tu aku ade jer try 'tandem pumping'* (sebelah bagi baby, sebelah lagi pam) tapi hasilnya takdela banyak sangat... dalam 1 oz camtu. So aku terus bagi kat baby jer... heheh... Bagus Razin, semua dia bedal. Bagi botol pun tak banyak ragam... (botol Spectra 3 je, bukan Tommee Tippee cos aku malas nak salin ke botol TT) :P

So, hari ni punyer hasil power pumping dapat almost 4 oz. Ok la kan? Kalau lagi kerap kita pam, lagi banyak la susu pasni. Malas ngan rajin jer... hehehe...

*belajar term-term ni kat group KIM tu la


Pada new mothers like me yang nak breastfeed anak (or baru start breastfeeding), sila join group ini di Facebook. Serius tak rugi join!

Yang mana belum beranak pun boleh join cos mane tau ada members yang nak let go breastpump ke ape... leh la beli ngan harga yang lebih murah! hehehe...



Klik gambar di atas untuk ke group KIM.


Oklah... tu je nak update.

Salam... ;)



alhamdulIllah...

6 comments:

amal said...

hehe yeaahh thats the spirit we want! go go ana! hehe

Ryehanna said...

hehehe... macehhh

~ HuNNy ~ said...

alhamdlillah..see..blh pon..yg pnting cekal hati..pecaya dgn rejeki ank tu sntiasa ada..

btw,ngape x show off CD melampau mahal yg kmu beli tu..?nk tgk..best ke x..?

Ryehanna said...

CD melampau mhl?? CD GroVia? (itu jer cd plg mhl yg ada)

ala, beli time offer so xdela 'melampau mhl' mane...

leh korek entry yg berlabel 'Cloth diapers'. xpakai pn lg... tgg abis pantang n dok umh sendiri bg nk pkai

nuruljannah sukhri said...

go ana go.
jangan putus asa.asalkan kuat semangat..nnt dh lama skit ok lah tu..

Ryehanna said...

thank jannah... hopefully cmtu laa ;)