Wednesday, April 6, 2011

Peranakan jatuh sebab corset?

bismIllah...


Mood masih down dengan milk production. Dan arini aku tak pam susu langsung. Malas dan takde masa. Hari ni Razin susah betul nak tidur siang. Kalau tidur pun sekejap-sekejap.. paling lama sejam, pastu kena dukung... And aku bagi jer susu walaupun aku tau dia takdela lapar cos pastu mesti dia luah susu balik. So arini aku penat sikit. Huhu...

Suami dah berlayar hari ni. Next week baru balik. Next week juga Razin akan dicucuk kat klinik cos dah cukup sebulan. Cam tak caya jer baby dah nak sebulan. =)

Semalam Mak Cik Timah yang mengurut tu datang. Dia nak urut Mak actually tapi Mak pulak tak balik lagi dari Manjung (makan di Shabu-Shabu bersama kawan-kawannya). So, aku suruh la Mak Cik Timah tu urut aku... lagipun, nak urut untuk banyakkan susu kan? And I also asked her to massage me sebab aku ada rasa tak berapa sedap di bawah tu. Bukan luka jahit yang sakit.. tapi... something la... camne nak explain tah. Aku suspek peranakan aku macam jatuh.

Well, memang betul la peranakan aku ada jatuh sikit. Sakit jugak bila mak cik tu betulkan. Huhu... no wonder ar rasa cam tak best jer... Aku rasa, jadi camtu cos aku selalu gak macam berlutut and almost macam bercangkung bila nak amik Razin dari tilam dia di lantai. Aku rasa sebab tu. Tapi alhamdulillah Mak Cik Timah tu cakap jatuh sikit... takdela teruk mana. She said normal la pas beranak ni kedudukan peranakan tak berapa nak cun kalau tak jaga elok-elok. huhu...

Mak pulak kata peranakan aku jatuh sebab pakai corset Premium Beautiful (PB)!
Well, corset tu adalah corset Mak aku, aku pakai cos Mak aku tak pakai pun. Bazir beli mahal-mahal. Memang ketat gak even aku pakai (ni maknanya size badan aku almost sama cam Mak aku ker? T___T ). Benda alah PB ni ada 3 helai; bra, girdle and waist nipper (betulke aku eja nih). Selalunya aku pakai waist nipper jer... yela, cam ala-ala bengkung gak kan... so pakai jela. Lebih selesa and senang... cangkuk jer...

Yang girdle tu aku pakai gak tapi kadang-kadang... kalau aku malas, aku tak pakai. hehe.. bukan ape, seksa woi nak pakai... kena ada orang tolong cos ketat giler... Mak aku sendiri langsung tak pernah pakai... Memang aku akan salute dia la kalau dia leh pakai. HAHAHA :p

Bra lak memang aku tak pakai langsung cos aku kan breastfeeding Razin. Pakai nursing bra.. so tak koser la aku nak pakai bra PB tu. Ntah muat ke idak cos size Mak kan... Aku memang tak sentuh langsung. hehe

Back to my Mom's comment- Mak suruh aku stop pakai corset (waist nipper) PB tu cos katanya, corset tu menekan ke bawah.

Mengikut teori Mak, pakai corset kan ketat dan lebih terletak...
Bahagian bawah corset tu (yang bulat warna merah dalam pic di atas) menekan peranakan aku ke bawah...
btw, atas tu bukan corset PB. aku gugel jer pic tu



Aku protes cos aku suke pakai corset PB ni cos selesa and yang paling penting, memang kempis ar perut... (sape tak suke kan??) hehe... And aku banyak jer bace yang ramai orang pakai corset PB time pantang untuk dapatkan balik shape sebelum beranak Pembetulan: Aku tak bace, tapi orang yang rekemen pakai time pantang... Yang aku bace, mostly selepas pantang baru pakai... Takde lak aku bace something yang negatif... siap orang dok promote lagi untuk pakai time pantang ada. So aku sambung pakai after diurut Mak Cik Timah.

And you know what? I think my mom was right. Terasa balik 'something yang tak best' tu setelah beberapa jam pakai (memang takde melutut or bercangkung dah pas kena urut). Haishhh...

Camne nak explain eh 'rase yang tak best tu'... Mmm rasa macam bila kita bangun dari duduk, benda kat bawah tu sakit. Macam nak jatuh? eh, macam over sangat bunyinya... tapi cenggitu le lebih kurang... yang sakit tu bukan luka jahit btw. Cos luka aku dah dah baik (setakat yang leh nampak) and tak sakit dah. Hmm...

So, arini aku tak pakai pun corset PB tu.

However, aku rasa MAYBE sebab aku just pakai waist nipper je kot? Tapi kekadang aku pakai gak girdle... hmmm tak tau la...

Ade sesape nak komen?

By the way, entry ni bukan nak condemn PB lak ek. Kang ada lak orang marah cos macam nak tutup periuk nasik orang (yang berMLM) plak. BUKAN. Ni lebih kepada curiosity and seeking truth? Err... any expert on corset leh la komen... betuike corset ni menekan ke bawah? Sebab tu ke peranakan jatuh? (Masih dalam pantang lagi btw... Dalam 25-26 hari berpantang.) Cos 'rasa yang tak best tu' memang waktu tu jugak leh rase...tadi takde, ni tetiba ada (cos Mak Cik Timah tu suruh aku jalan-jalan lepas urut untuk check aku rase lagi ke 'something yang tak best' tu and ternyata tak rasa lepas diurut) sebab tu aku berani tulis camni. huhu

Hubby kata takyah la pakai dah. At least sampai abis pantang... well, we'll see... cos aku serius suka pakai corset PB ni dari bengkung. Perut kempis wehh... ekekeke (belum 100% buncit-less but I think in time, I will... heheh). Bengkung ada, tapi aku maleh nak ikat-ikat... nanti loose jugak ikatan tu so cam tak best. Pakai PB, cangkuk jela... senang :)

Tapi bab peranakan ni jangan dibuat main. Lama lagi nak pakai ni wehhh... err... Nampaknye aku kena pakai bengkung gak ler kot?

Nak review aku tentang PB? Well... kita tunggu Kak Di review dulu... ekekeke...

By the way, aku rasa kang mesti nak tau camne aku berpantang kan?

Well.. takde la strict bebeno... Aritu kan aku ada tulis aku ada skip-skip bertungku kan? Haaa... sekarang TIDAK LAGI (well, since bace komen entry tu, memang aku tak skip dah). Risau wehhh... bertungku tu bagus sesangat. Kalau betul caranya, peranakan takde la jatuh. Kita leh tolong naikkan sendiri... :)

Tapi bab makan, well... aku makan jer apa Mak aku hidang. Antara yang aku rasa orang berpantang lain tak makan TAPI AKU MAKAN maybe benda yang gatal-gatal kot. Laksa and ayam (adela sekali dua) aku bedal jer. Makanan berangin ada gak aku ngap (patutnya takleh) seperti keledek goreng...

Ermm aku takde la salahkan corset cos bab makan pun aku tak strict sangat (sebenarnya sebab dah takde benda nak makan... itu jer ada. makan jela) and aku TAK PAKAI FULL SET? Pakai corset memang takde la letak benda alah ape-ape kat perut cos nanti kotor lak. Time pakai bengkung ada la sekali dua letak, pastu tak letak... malas.

See? Berpantang pun tak strict maner... :(

Apa-ape pun, entry ni untuk panduan/perkongsian ngan readers blog ni.

Sebenarnya aku nak update benda lain, terupdate benda lain plak.
Ape-ape jelah labu...

Salam...



alhamdulIllah...

10 comments:

✿ n.i.e.y.x.z.h.a ✿ said...

'rase tak best tu'... huhu.. nieza penah rase cmtu sbb suke sgt duduk lame2 ngadap laptop dlm pantang... huhu.. tu la xnk dgr sgt ckp mak...

~cayalah!! dh pakai PB... nieza br berangan nk beli PB... berangan jela... hehehe
tp kan rasenye PB tak sesuai kot pakai ms dalam pantang since ms tu body blum pulih sepenuhnye kan.. elok pakai bengkung je... skang ni pon ade bengkung yg jenis elastik tu kan... pakai je yg tu... takot nnti body kte ter'kojut' sbb awal2 perut dh ikat ketat.. yela 9 bulan 'ia' membesar ;p

Ryehanna said...

lerr.. sbb duduk lame2 ker??? err.. mmg byk duduk pn. :P

PB tu mak yg beli.. tp xpakai. so rembat jela.. cos kalo ana yg nk beli, ermmmm rasenya takde la kot... berjanggut br beli... mhl bebeno. huhu

cuna said...

ana, ape yg sy tau pas bersalin mmg peranakan kite akn jatuh ke bwh. time tu die tgh mengembang. bila dh ujung2 pantang mende tu dh start mengecut. time tu la kene urut utk tolak balik ke ats. smlm baru buat. skt sikit la time mak cik urut tu nk tolak naik tu...huhuhu...

sy pn rase skt2 jgk kt bwh tu bila nk bgn lps dok lelama. tu la...time pntg2 pn sibuk nk ber'bw' :P

deena awanis said...

pasal waist nipper tu x tahu..tapi kalau macam dina, kena ceaser, bidan yang suruh pakai girdle sbb bengkung is too tight..

~ HuNNy ~ said...

ana,akk kwn yong kamu.mse dlm pntang ritu akk beli gk PB tu.pakai cume bra dgn waist nipper je mula2 sbb org tu kata br lg bsalin.jd x sesuai pakai girdle lg.takut tluka balik jahitan bwh..so far mmg ok.bkn puji sbb duit abis RM2K hokey..ha3..tp mmg ok.esp bla pakai sumer skali.rse kemas sgt bdn.org yg tlg akk bg penerangan n pakaikan bra n waist nipper tu bg tau,bra ny mmg mbantu byk kn susu.n akk perasan bile pakai,mmg susu jd lg byk..cube lh..

bkn sbb girdle or bengkung ny yg peranakan jatuh tp aktiviti yg kite wt.bile bpantang kn x leh melasak.n akk bpantang pon bkn ny strict sgt..cme mmg bjaga x angkat berat,x mbongkok amik anak yg baring kt lntai or pe2 aktiviti yg menekan perut.kalu ikut mak akk,jgn angkat berat smpai 1thn!bia otot situ betoi2 kuat.byk kn tgku n kerap kn nyusu ank.rahim akn cepat kecut.klu kedudukan dia lari2 sikit tu biasa lh..dulu perot kite beso..ni kn dh kempis.berurut le sll.

n bout ur susu tu,jgn putus asa.sume org ade susu.mgkin kmu x cube adjust suction bp kamu.or klu rse production kurang,cube amik milk booster.cm soya ke ape ke..n terus kn mengepam sll.insyaAllah byk.n cube pam tgh2 mlm.masa tu kn susu mbuak2..akk sll pump pg2 subuh.alhamdulillah dpt 10oz..skrg dh nk masuk 3 bln bby.siang2 mmg x jd ngepam.dia nk melekap aje.tp mlm dia x kerap bgn nyusu.jd bile tersedar bj dh basah or cik B dh keras n berat gile,paksa gk mata ni bgn utk mengepam.

atau pun sblg bg susu kt razin,sblh lg pam.pon leh galakkan susu kuar..

cube lah...join kumpulan penyusuan susu ibu kt fb..byk info bguna..akk sll jd silent reader tp br rini rse nk komen n share sumthg..

Ryehanna said...

To Cuna: U're right. mmmm lega gak cos bukan ana sorg je jd cmtu. heee...


To Deena: Mmm ana mls nk pakai bengkung cos byk sgt ikat2.. pastu lame2 mesti jd longgar. ana mmg nak ketat2.. huhu


To Kak Hunny: Thanks for ur comment. wahh panjang btl yer.. tp kan, ana gugel ttg 'peranakan jatuh' mmg betul takleh pakai corset yang ketat. Doktor kat web tu syor pakai girdle.. dia kata elakkan corset yg ketat... well, corset PB yang ana pakai mmg ketat. huhu

Bab bra PB lak, mmm mls nk pakai ape2 bra yg bkn nursing bra cos ssh nk susukan anak.. :P

~ HuNNy ~ said...

la..waist nipper tu kn bleh ejas tali blkgg ny tu..wt la longgar sket.kna rajin pakai..br la solid kalah Mak Dara..ha3..

Ryehanna said...

xpyhejas pn mmg dh longgar.. tp bhgn atas jela.. tang perut ketat ckit. :P

well, tgk la cmner.. dh 2 hari xpkai ni.. huhu

nads said...

Dear, akak xpasti la ape rasa pakai dalam pantang...akak sempat pakai dalam 2mggu jer sebelum bersalin...xdelah rase xselesa nih...

peranakan jatuh tuh biasalah, kiter dah kawin dan dah bersalin...lagi dalam pantang, kite susukan baby....rahim plak dalam proses pengecutan...memang sakit laa...akak dah pernah rase...
sebenarnyer kalo ikut doc pun,urutan bersengkak oleh mak bidan tuh pun xelok...

setakat nih, akak xpernah dengar citer buruk pasal PB laa...mungkin korset PB yang ana pakai tuh, bukan saiz ideal badan ana...so, mungkin u xselesa....

pasal susu badan, insyallah ade...usaha untuk sentiasa pam...walaupun sikit, tetap kena setia perah...selagi baby nak menyusu badan, bagilah...rezeki anak tuh dear...dalam pantang jangan banyak fikir tau..senangkan hati...jangan banyak duduk, mengadap tv or lappy lama2....kekadang kata2 orang orang tua tuh ade jugak betulnya...gud luck dear...chaiyok2...

~ HuNNy ~ said...

akk stuju dgn komen nads ttg susu kamu tu..jgn putus asa..terus kn mengepam..rezki anak kamu..yg penting dlm kpala jgn pk susu x de/kurang..x perlu wt stok bkoyan2 klu x leh..asalkan ade utk dia minum bile kamu x ade..cth g keje..

so jgn mls2 nk pam..gud luck.. =)