Wednesday, April 27, 2011

Petua orang tua: Jantina bayi seterusnya

bismIllah...


Haa... ni aku nak share something ngan readersku sekalian... Since my circle of readers sekarang ni ramai yang mommy-to-be(s), new moms and future mom, meh sini meh aku nak citer...



Pada suatu hari, burung-burung pun berkicauan hari tu. Ada yang bekerja, ada yang bergembira selepas memandikan Razin and masa nak pakaikan baju pada anakku itu, Mak aku tiba-tiba berkata, "Hmmm adik Razin ni nanti perempuan ni"

Aku: Haaa?

Mak: Yer... ni cuba ko tengok ni... khatam*nye ada 3. Kalau nak ikutkan petua orang tua, dapat anak perempuan lepas ni. Kalau 2 je khatamnye, anak lelaki...


*Mak aku sebut khatam. Tak tau la nape panggil gitu. Tapi benda tu sebenarnye belahan pelipat bawah lutut tu...


Aku: Isy.. yeke... leh caya ke... Mak dulu sama tak?

Mak: Sama! Waktu Nini dulu, ada 2 khatam... pastu dapat Nan. Kat bawah lutut Nan, ada 3 khatam... dapat Diyana pulak lepas tu... Peh tu maleh le dah aku nak nengok nyer... Jadi la, dapat 2 orang je anak jantan..


*sbb tu Mak aku sangat favour anak/cucu lelaki. Tak aci kan? huh



Aku: Ooo yeke?? kebetulan je tu kot..

Mak: Sebab tu orang kata petua je! Tapi selalunya betui ler...



Hmmm... kalau betul bagus le, dapat sepasang... kalau idak pun takpe juge... heheheh... saje suke-suke... biase la orang Melayu banyak je benda-benda camni kan? :P

Haaa... ape kata new mommies yang baru dapat baby upload pic macam atas ni? Nanti kita check bila pregnant 2nd time... WAHAHAHA...

**Update:
nak tengok contoh kalau ada 2 khatam?
Leh usya entry Puan Niza di SINI.



alhamdulIllah...

12 comments:

bArdbOO said...

org melayu mmg byk petua2 camnie..bukan takat tau anak laki ke pompuan..ada tu tau brape bilangan anak, nnt mak nya ada madu ke x..hehe..macam2...
Jom Lawat: Blog Bardboo DAN Sweet Child
Hadiah Menarik Untuk Yang Tersayang

✿ n.i.e.y.x.z.h.a ✿ said...

nak check.. nak check balik nnti! yeay!! hehehe .. nnti nieza upload gmbr ... *wink*

Rosie Rose said...

wah wah wah... dah plan for 2nd baby ke? kuat dah ye rye? ehehehe...

rAtu saLju™ said...

klu 1st baby aku rasa kena tgok pelipat ayah dia agaknye...kui3...lalala~
[burung turut berkicauan disini..]

Ryehanna said...

To Bardboo: aaa bab yg anak ada berapa tu penah gak buat. hihihi...tp ikut aturan jantina anak sulung, mmg btl dh ni :P

To Nieyxzha: Haaa upload! upload! nak tgk.. hehe

To Rosie Rose: Anak ke-2?? oh blm lg... Razin pn br sebulan lbh. rilek dl... hajat dihati nk plan.. nk lmbt sikit :P

To Ratu Salju: hisy yeke tgk pelipat ayahnye.. nk buat hape.. huhu...

p/s: tu dialog usop wilcha dlm hantu kak limah masa nk cite knp dia pakai wilcha

wifenavy said...

Dek.. kalau baby dh 8 bulan, terpakai lagi tak petua tu?!! he he

Ryehanna said...

Mak cakap, (br peh tny mak ni.. hehe) 8 bulan leh nmpk lg.. so leh pakai lg la petua tu ekekeke...

[DnaZz] said...

terus tgk pelipat kt kaki rifqi..ada 3..sepasang la nti yuhuuuu

.:Mrs. Engineer:. said...

moksu sy pn ckp cmtu gk.n jd gk kt die.uhu

Ryehanna said...

To Dnaz: Same la kita! dahla Rifqy pn beza seminggu je ngan Razin.. asyik sama sokmo :P

To Mrs ENgineer: Haaa.. same with my mom! so bole pakai gak la petua ni kan? hihi.. aleesya punyer kaki dh tgk? next baby girl ke boy? hihi

mamashikin said...

salam awak..kite amik gmbar awk nk post dlm blog kite yer...nti kite kredit kat awk...thanks...thanks juga ats petua tuh...hehhehe..

Ryehanna said...

Mamashikin, no problem! :)