Wednesday, April 13, 2011

Beruas-Lumut-Beruas

bismIllah...


Subuh-subuh tadi kelam-kabut aku bangun cos nak ikut hubby balik Lumut. Sebabnye esok nak pergi klinik untuk Razin dicucuk sebulan (aritu pergi salah hari rupanya haha) and transport takde... Nini bawak Kancil pergi keje... Mak bawak Vios pergi sekolah. Dua-dua orang takleh nak kuar jap amik aku pegi klinik esok.. So, kena la ikut hubby balik Lumut then bawak semula kereta hubby balik Beruas. Sedih jer tinggal Razin yang nangis-nangis pagi tadi. Nasib baik la stok EBM banyak la jugak dalam freezer.

Sampai jer umah, aku terus lepak-lepak jap and then pam susu... Dapat dalam 3 oz plus... Alhamdulillah... :)

Hasil dari first pump session today
(8 am-8.45 am)



Pastu aku terus kumpul cloth diapers (cd) yang belum pre-wash dan extra soakers GroVia yang baru dapat masuk mesin... Ada lagi cd yang belum sampai lagi ni... takpela, sementara free, aku pre-wash la sumer tu dulu... Tak sabar nak pakaikan Razin cds... aku rasa elok-elok abis pantang je dia muat la cd-cd yang ku beli tu. Sekarang ni pun newborn disposable diapers yang Razin pakai macam tunggu masa jer untuk 'tak muat'. :D

Atas sekali ada lah CD GroVia AI2
Yang lain sumer CD Babyland plain... beli borong 8 pieces.
Tapi 2 pieces dah pre-wash dulu sekali ngan CD Autumnz and Littledoodlez...

Wahh tak sabar nak tunggu pre-order GroVia CDs lain yang on the way...
This time aku order 2 pcs AIO*, 1 pc AI2* dan 1 set soakers utk AI2.
Pastu takmo beli dah. (leh caye ke...)
Cukup lar 13 pocket CDs, 3 AI2 dan 2 AIO kan?
Extra soakers ada 2 set untuk yang AI2...
Cukup ahh...
Nanti order tu sampai aku tempek kat blog. :D


*Please refer here on what is AI2 and AIO.

Aku dah bajet yang pocket CDs untuk bagi bekalan pada babysitter, yang AI2 dan AIO tu aku jer leh handle.
Mahal ler katakan... (itu jela cd plg mahal yg mampu beli kehkehkeh)



Settle pre-wash and sidai CDs+inserts+soakers, aku rebus botol lak.

Aku baru dapat storage bottles Safety Plus 8 pcs (untuk isi susu ibu) yang ku order kelmarin so kena la sterilkan kan...

Takde periuk besar so guna periuk untuk kukus hadiah kahwin... :P


Sambil tunggu botol-botol direbus (aku guna api sederhana), aku online + tengok tv... Settle botol direbus, aku melipat kain yang dah bertimbun di tingkat atas plak... Hubby bukan nak tolong lipat! Cis...

Menyampah betul nak lipat kain...


Settle lipat kain and simpan dalam almari, aku mandi... Then turun bawah pump susu lagi...
Kali ni dapat 4 oz!! Gembira gila... syukur alhamdulillah...

Cukup-cukup dapat 4 oz. haha...
Ni 2nd session pumping
(12.35 pm-1pm)


Sebelum pulang ke Beruas, aku sempat pam lagi untuk kali ke-3. Dapat 2.5 oz jer... Jadi la kan... Asalkan ada...

Bila time nak balik and drive kereta, sangat la cuak... 1st, risau sebab orang kata pompuan dalam pantang mane leh bawak kereta. So... aku cam risau la kan... And memang awkward gile nak drive selepas sebulan lebih tak drive! Alhamdulillah tak jadi apa-ape...

Hari ni dalam sejarah la aku bawak kereta 80 km/j jer dari Lumut-Beruas.
Paling maksimum pun 100 km/j... tu pun cos nak overtake lori je...
Cam tak caye je.. ahaks...


Akhirnya around 4 pm tadi sampai umah... Tengok budak comot bawah ni minum susu ebm peket yang ke-6 (1 peket mostly dalam 2 oz, 2.5 oz and 3 oz) dah...



Huhu... Razin kuat minum susu... Memang aku kena bekalkan kat babysitter nanti dalam 6, 7 botol kot?? 1 botol (brand Safety Plus) muat 4 oz... so ok la kot? :|

Next month punyer shopping adalah cooler bag kit untuk hantar umah babysitter. Hopefully di penghujung-penghujung pantang, susu pun bertambah la lagi... Amin.


p/s: Sian hubby tido Lumut sorang-sorang malam ni.. nak wat camne... beli kete lagi sebijik eh? hehe


alhamdulIllah...

8 comments:

A.I.Z.A.T said...

i always wanted to say this - 'akhirnya Ryehanna menjadi mama', tahniah btw..hehe.. harap family awak betambah happy dengan ada new member tu,

moga baby awak sihat dan menjadi orang yang beriman kelak.. Insya Allah..amin..takecare Ryehanna

bardboo said...

byk ny dpt pam susu.. tahniah! smoge cukplah susu utk razin...


Jom Lawat: Blog Bardboo
Hadiah Menarik Untuk Yang Tersayang

Ryehanna said...

To Aizat: Thanks Aizat.. mmg hepi dpt baby! :D
insya Allah.. mudah2an bila besar nnt Razin akan menjadi anak yg berakhlak dan beriman :)


To Bardboo: Alhamdulillah... susu time pagi2 mmg banyak :)

b.h.g.l said...

Baby razin dh nmpk mcm besar ckit. hehehe... tp slalunya even tho x nmpk ketul² tp berat gak kn. nie experience from my nieces & nephews. ank sndr blum agy.

13may said...

wah! tahniah dah ada baby :)

Ryehanna said...

To b.h.g.l: Badan dia dh panjang... berat pn naik jgk walaupn sikit.. xpela, asalkan naik.. huhuhu


To 13 May: Wahhh.. encik 13 may! lame btl menyepi... smpai dh beranak n baby umur sebulan br tau ek? hihihi.. ape2 pn thanks!

deena awanis said...

selamat pumping2 dear..kumpul stok banyak2 time pantang ni..sikit dapat pun xpe, yang penting kerap pump..sikit2, lama2 jadik bukit..=)

Ryehanna said...

thanks deena.. mmg tgh kumpul stok.. alhamdulillah setkat ni ana xde lg bg FM kat Razin.. :D