Thursday, April 28, 2011

Cabaran breastfeeding for a new mom

bismIllah...


Since zaman sekarang ni ramai orang berblogging and berFacebook, macam-macam maklumat kita dapat secara online. Thru this medium juga aku dapat pendedahan tentang penyusuan susu ibu kepada anak yang baru lahir... So, sejak pregnant lagi dah set dalam kepala nak nyusukan anak dengan susu badan. Yela kan, orang dok promote breastfeeding (BF) jer... takkan la kita tak tersentuh nak ikut... Pulak tu, susu badan adalah susu terbaik untuk anak. Nabi kita pun minum susu ibu :)

However, masa pregnant dulu tak pernah terfikir pulak akan cabaran-cabaran yang bakal dihadapi bila nak BF.

My main problem was low kuantity of milk.

Aku start pam bila dah 2 minggu berpantang kot. Yang confirm, before baby berusia sebulan lagi.. Saje ar nak test breastpump Spectra 3 tu... and nak buat stok la kan? Cos working moms yang BF anak kena la hantar stok susu ibu kepada pengasuh time depa pergi keje... Plus, aku tak sabar-sabar nak bagi Razin minum susu guna botol yang aku beli online. kehkehkeh

Well... aku ingat lagi first time pump. Dalam 2 oz je. Gile tak semangat... so aku terus bagi baby minum je. Nasib baik la pulak Razin ni ok je nyusu botol (I use Tommee Tippee 's). Dia nak je minum botol... and direct feeding ngan aku pun dia ok. Alhamdulillah...

Then, aku try-try pam lagi susu... paling banyak aku dapat just 2.5 oz... tu pun dalam seminggu ada la 2 kali je kot. Paling sedih bila pam dekat sejam tapi dapat 1 oz je. Giler... memang stress giler babi time ni cos rase bengang sesangat bile tengok susu tak kuar banyak. Remember this entry? haa... memang frust gile oke... T___T

Nasib baik la ada readers blog ni yang prihatin. Puan Dina add me to Kump. Ibu2 Menyusukan di Facebook. Thanks to her, now lagi banyak info aku tau tentang breastfeeding ni. Now, selepas try power pumping, tandem pumping and tips-tips lain, my breastmilk production bertambah la jugak... Walaupun tak banyak mana, still... ada improvement la kan... hehehe... Hepi gile bila 1st time dapat pam 4 oz...

Ini stok Expressed Breast milk (EBM) di Beruas.
Sikit je kuantiti susunyer kan? huhu
Dalam 2.5 oz-3 oz mostly...
Guna storage bags je cos storage bottles kat umah Lumut...
Aku tak plan nak angkut EBM ni ke Lumut pun... biar je kat Beruas kot-kot nanti bila-bila datang senang...



Nak citer sikit, jangan tak tau, hubby dah standby satu tin susu formula (FM) kalau-kalau Razin tak cukup susu.

Actually, citernye begini... Masa balik dari Pahang aritu, aku lepak Lumut dulu 2 malam before balik Beruas. Nak jadi citer, Razin asyik meragam je.. nak nyusu jer kejenya... Bila dia tertidur time nyusu, aku pun nak letak la dia kat tilam cos nak buat benda lain, dia bantai menangis.

Serius aku tension nak mampos waktu tu. Perut lapar, tak mandi and tak dapat buat ape cos Razin asyik nak bergayut. Maybe sebab aku tension and stress, susu pun macam tak banyak la kot cos Razin cam tak kenyang je (bile letak je dia nangis... kalau kenyang, mesti tidur tak sedar ape). Bila hubby balik, aku ngamuk-ngamuk suruh dia beli FM. Bagi FM banyak-banyak kat Razin, abis citer (tengah panas hati la katakan... badan pun penat lak tu).

Hubby kuar, pulang ngan satu tin susu formula.

Bila tengok tin tu, cam sedih lak nak bagi kat Razin... pikir punya pikir, tak jadi bukak pun tin susu tu. Aku bf je Razin... the main reason was aku risau susu FM tu tak serasi ngan Razin. Kang dibantainya sembelit ke cirit-birit ke, naya je. Lagi jenuh aku nak jaga kalau dia meragam sebab sakit. huhu... tapi tin susu tu still bawak ke Beruas jugak just in case. :P
But aku harap aku takkan guna la susu tin tu... insya Allah...

In the meantime, aku try makan makanan yang disenaraikan sebagai milk booster... try je la cos semua orang tak sama ape yang merangsang pengeluaran susu mereka...

Setakat ni aku dah try horlicks, milo, coklat, habbatus sauda, sawi, cheese dan... ape lagi tah. Tak ingat dah. Pengeluaran still lebih kurang je... takde wow factor lagi so I assume yang I haven't found my milk booster yet..

I just ordered Shaklee's trial pack for breastfeeding moms. Banyak sangat review kata supplement tu bagus... "Susu banyak and pekat"- so hopefully serasi la ngan aku. Esok lusa baru sampai kot. Nanti aku review kat sini. heheh...

Well... tu la serba-sedikit 'cabaran' breastfeeding untuk aku. Alhamdulillah just tak banyak susu je... I'm glad Razin takde masalah nipple confuse cos aku bagi dia minum botol awal gak (dalam 2 minggu camtu), then aku bagi dia isap puting tipu (pacifier) lak tu... huhu.. alhamdulillah dia still nak breastfeed ngan aku... risau ooo kalau dia takmo... cos aku suka bila bagi dia susu... Rasa dekat, tenang dan makin sayang pada Razin. Mother and child bonding gitu... :)

This pic was taken while breastfeeding my little one... :)


Aku target nak BF Razin AT LEAST sampai 6 bulan... Kalau tercapai, kita up kan sampai 2 tahun pulak.. Insya Allah... Doa-doakan ye!

Buat masa ni aku kena usaha bagi susu banyak cos kena buat stok banyak-banyak. Razin memang kuat minum (orang kata baby boy memang camtu). Kalau bagi botol, 5 oz memang licin. Banyak tu... dulu-dulu dia minum 2 oz je... huhu...

Moga-moga murah rezeki Razin lepas ni...

Amin.

Dah kul 3 pagi. Masa untuk mengepam! Kthanksbai!


alhamdulIllah...

9 comments:

deena awanis said...

hehhe..i'm more than happy to help..bf memang perlu banyak kesabaran..sometimes rasa cam x percaya i can be sesabar ini..hihhi..

dulu, i pun selalu stress n fikir baby x cukup susu bila dia nanges lepas kita letak (walaupun dah mengempeng almost an hour)..

but now, i take it positively : baby nanges bukan sebab x cukup susu but he wants to feel warm n secure in his mother's hugs..=)

insyaallah..akan lebih tenang menghadapi that kind of situation..hihihi

bardboo said...

kena kuatkan semangat!! susu ibu mmg yg terbaik..hehe..

tp rasanya sy nnt kalo baby asyik nanges je, kompem my mom akan paksa bg susu botol..alahai..


Jom Lawat: Blog Bardboo DAN Sweet Child
Hadiah Menarik Untuk Yang Tersayang

nur adha said...

dear ryehana...salam kenal..adha pun seorg bf mother and at the same time pengguna tegar dan pengedar shaklee...alhamdulillah...sekarang ni dah berjaya menyusukan anak ke2 yg berusia 1thn setengah...hopefully after you try shaklee...ada perubahan...cuma kena ingat...apa2pun milk booster yg kita amik...kita still kena kerap kosongkan breast, minum at least 3Lt air...and of course berdoa n bertawakal kepada Allah...anyway..since kita dok dekat..maybe boleh jumpa on fine day nnti...

Ryehanna said...

To Deena Awanis: hehe.. yes, thanks to u la...hopefully things will work out just fine after this. mmg sebolehnye xmo bg FM kat Razin :)

To Bardboo: Orang tua2 memang mcm tu..ala, dia nangis bagi jela tetek. nasib baik la my mom ok. xpenah sekali pn dia suruh bg FM. Bagi air masak tu ada laa.. haha

To Nur Adha: Member KIM eh? salam kenal! hihi...dok stewan je, mmg insya Allah nnt kita jmpa eh.. :)

yup, tau.. shaklee ni supplement je.. still kena kosongkan breast utk hasil optimum. thanks!

mommie yuyu said...

kena byk sabar la ana.yuyu mmg xde experience..tp dari bacaan yuyu, mmg mcm tu awl2 lepas bersalin..tp perkara tu jugak la yang bermain di fikiran yuyu skrg.risau sgt kalau susu x byk..tp dari bacaan yuyu, kena susukan jgk walaupun sikit je susu yang keluar..kdg2 baby nangis bukan sbb lapar.mcm kata kak deena kat atas tu..dia nak perhatian daln belaian mama dia je..

Ryehanna said...

Oh.. ana punyer susu sikit bila pam jer... kalau direct feed, selalunye ok...hehehe...

and yes, skrg ni tgh bersabar cos dok risau stok sikit.. huhu

Rosie Rose said...

caiyokkk caiyokkk bf! semoga murah rezeki baby, dapat bf selama mungkin... :)

^nanie^ said...

dear anacm nanie skang ni bby mmg xnk nyusu bdn dh..susu pon kurang..cdey gle..btol la,time before bersalin xpenah pon pk benda2 cmni,skang br tau susahnye bf kn bby ni..huhu

Ryehanna said...

To Rosie Rose: Insya Allah..

To Nanie: Itu la kan? masa pregnant dl xterfikir pn bf ni susah... byk gile dugaan... as for me, susu sikit! skrg ni walaupn dh mkn shaklee, tp xnmpk lg kesannye.. br sekali je dpt pam byk (6 oz) pastu lg teruk dr seblm ni cos nk dpt 3 oz pn seksa!

xpela nanie.. at least kita dh usaha nk bg yg terbaik... kalau dh bukan rezeki baby, nak wat cmne kan...ana skrg usaha je dl.. kalau dh xcukup stok, kena bg FM jgkla.. nk wat cmne...