Wednesday, January 26, 2011

32 weeks=8 months



bismIllah...

Menghitung hari...

Mendebarkan...

Tak sabar...

Tapi takut pun iya juga...

32 weeks pregnant


Sekarang, aku nak list down ape aku rasa lately...

1. Susah nak tidur. Seriously, susah gila... tak tau sebab ape... tapi aku tak rasa perut yang besar tu ganggu aku tidur... before this ok je... hmmm...

2. Sakit dekat bahagian bawah area tempat baby nak keluar tu. I guess, sebab kepala baby dah turun ke bawah... so memang sakit sangat bila aku nak bangun tidur or bangun dari berbaring/duduk...

3. Stretchmarks bertambah. what else is new? -__-
Kalau dulu pergi checkup, nurse akan tanya, "First baby ke?". Sekarang tidak lagi... Dulu, aku ingat nurse tanya gitu sebab aku nampak muda (pirahhh), tapi bila difikirkan balik, ni mesti sebab dia tengok perut aku takde stretchmark... tapi, sekarang dah ada. T____T

4. Tetiba banyak kena gatal-gatal di kaki. Kaki kiri ada, kaki kanan pun ada... haih... macam-macam! (ke sebab aku banyak makan seafood? hehehe)

5. Am I leaking colostrum? Ntah. Aku pun tak tau. Tak nampak dan tak rasa. Tapi bau nya ada bila tanggal bra. Bau susu masam. huahuahua... Takde maknanya la aku nak picit bagi kuar lak kan... biar jela... :p

6. Clumsiness. Ini serius... Apa aku pegang, sume nak jatuh la.. nak tumpah la.. nak terbalik la... fed-up betul dibuatnye... So, bila pegang pisau, memang aku fokus gila-gila. Kang tak pasal berdarah tangan!

7. Kuku yang bermasalah. Tak tau la sebab pregnant ke ape.. tapi ini yang aku alami sekarang. Teruk gila kuku aku!!

Tengok le sendiri...

Yang paling teruk sekali jari tengah tu...
Kalau makan benda pedas, memang pedih la cos tetiba rupa dia berlubang camtu..
waaaaa... :'(

Oh ye, aku TAK PERNAH buat manicure.
Orang kampung... :P

8. Kaki aku takdela bengkak sangat... aku rasa masa mula-mula pregnant dulu lagi teruk bengkaknye... tapi yang tak best, kakiku sakit bila memijak lantai. Dah jadi balik macam masa mula-mula pregnant dulu (dulu start masuk 3 bulan, sakit tu hilang). Ni dah jadi balik la... hmm...


9. Oh ya, beratku dah mencapai 80 kg! Actually, it's 80.7 masa timbang di klinik semalam... Beberapa jam sebelum tu aku sempat timbang kat Tesco, berat 80.4. Bila dah lunch, naik 0.3kg. :p

Gambar gedik dalam kereta masa on the way nak pergi klinik dengan Nini.
Buku pink untuk cover hidungku yang kembang... HAHA


10. Hidung kembang adalah apa yang berlaku kepada ibu-ibu mengandung juga ye, kawan-kawan... Sebab pembuluh darah di bahagian hidung mengembang bila terima kenaikan hormon dalam badan ke ape tah (bajet doktor lak aku ni)... so, itu pasal le dia kembang... walaupun the fact yang aku ni memang jenis hidung jambu air pun iyer juga. Haha... Well, selain hidung kembang, macam biase la... selsema tak abis-abis. Dari mula pregnant sampai sekarang ni aku selalu je hidung tersumbat dan selsema... :)

Ok la ok la.. aku tunjuk la rupa mukaku berhidung kembang...

Tada!
Lame tak letak gambar gedik camni kan.. haha

Tapi ni tak nampak hidung kembang sangat...


Haaa... ni baru nampak.

Gambar-gambar ni diambil semalam yer...
Latest sesangat.


Well, hopefully lepas beranak nanti hidung aku takdela kembang sangat. Huhu...

That's all for now... (cukup la 10 points kan)

Salam



alhamdulIllah...

12 comments:

pakeri said...

huhuhu tinggal lagi sebulan je kot kau nak beranak dah...kenalagi hati2 weyh..mase ni la paling kritikal skali.

name anak kau dah pilih dah?

Ryehanna said...

nama anak dah pilih dah... simple tp bermakna. :D

Rose said...

wahhh dah masuk 32weeks! ocngratsss! tak lama dah tu kan... musti macam2 perasaan kan? ish ish ish...

kite lak excited sama. lambat lagi padahal...

deena awanis said...

pasal kuku rosak tu x sure..tapi yang lain2 tu memang normal la untuk orang 8 months preggy..take care tau!!

Anonymous said...

gatal kt kaki jgn garu sakan...sat gi tggl parut mcm saya...huhu..ms preggy je gatal sblm ni xde plak..kena tegur ngan dr..wat malu je.huhu.
selalu cuci ana punya tut...tky nnti tersumbat colostrum tu..
kuku problem...kurang kalsium kah?minum susu tak?
kaki bengkak...tido kena tinggikan kaki...

cikgu A..

nuruljannah sukhri said...

bestnya dh masuk 32w...sy x sbr nk tgu perut besar jugak..huhu..
saya baru 19w++ tp dh start gatal2 kat area perut ngan atas perut..eiii, tahan2..xmo strechmarks.tp kwn2 ckp, tgk atas kulit.x garu pun kena jgk..awk x cuba sapu bio oil ke?

.:Mrs. Engineer:. said...

sy nk msk 36weeks...stretchmarks br muncul n sgt gatal lh...uhu...hidung kembang mmg dh lme...kaki bengkak dgn jayanye... :)

::alwaniamalini:: said...

wahh cepatnye masa berlalu. rasa macam baru je semalam baca entry yg awak announce pregnant ehehe.. huh macam2 jadi ye bila dah pregnant. xpe, pengalaman tu n dugaan untuk bakal ibu. tu kira sikit je tu kan.

Mr PenyuBiru said...

no 5 tu takleh blah.haha..

aku doakan moga semuanya berjalan lancar dan ko dpt bersalin dgn jayanya..

push..jgn tak push..hehe

myaini said...

me too...slalu sakit kat bawah tu...malam2 tido pun dah xselesa....chaiyok2....dahx lama dah kite nak jumpa our baby kan=)....

Ryehanna said...

To Rose: Thanks... mmg bermcm2 je perasaan ni... huhu... well, good luck to u too!

To Deena: Ooo.. kuku xrosak ek? mmm maybe kurang kalsium kot... :(

To Cikgu A: Dah berparut dah pun. wawawawa... kaki xde la bengkak sgt cos mmg tido ltk kaki ats bantal.. cuma sakit tu ttp sakit bila memijak...

To Nuruljannah: Dah sapu dah... still ada gak walaupn xbyk sgt... kalo xletak minyak rasenya lg bnyk kot. huhu

To Mrs Engineer: Baru muncul? best la cos maybe tak banyak... ana ade stretchmark sejak 6 bulan kot. huduh... tp xdela gatal...setakat pregnant ni, mmg xde gatal perut pn... gatal ari2 ada...

To Alwaniamalini: Yup.. ni baru sikit... ermm tak tau la camne nnt... same2 kita tgg... :p

To Mr penyubiru: Hehehe... mmg xleh blah tp nama pn blog utk mencatat, so aku taip gak la... :P
Thanks for ur doa. hopefully selamat semuanya

To Myaini: Yup! xlama dah... xsabar sgt2 dah skrg ni... huhu

armouris said...

info tentang hidung tersumbat di SIHAT SELALU - Hidung Tersumbat