Monday, January 24, 2011

Blog aku... dulu dan sekarang

bismIllah...


Dulu, masa mula-mula blogging, agak gile nak mencantikkan blog dengan theme sarat-rendat, dengan widget entah ape-ape dan emotikon kat setiap entry. Blog yang aku selalu refer masa awal berblogging di blogspot adalah BlogMenjerit dan Chokilala. Ada lagi kot tapi aku tak ingat sangat dah... 2 blog tu la yang aku selalu usya segala mak nenek tutorial nyer...

BlogMenjerit dah lame berkubur... Tapi owner dia still ada lagi la... berblogging di DilarangMelarang plak. Tapi baru tadi aku nak usya, sekali domain expired la plak. huhu...

Oh, dia sekarang di KiubRubik plak (baru google)

Chokilala plak dari berblogging di blogspot, kini dah bertukar ke wordpress. Kalau theme kat blogspot adalah very girlish and kiut-miut, now di wordpress tema blognyer lebih kepada simple and pro. huhu...

Dulu jugak, aku mula kenal ngan kawan-kawan blogger yang sebaya dan muda dari aku.... rata-rata kami adalah student ataupun budak lepasan sekolah yang selalu online di cyber cafe. Tak kurang jugak yang kerja di cyber cafe. You know who you are... ;)


Gambar lame ni... 2008 i think.
zaman student mechy uitm.
Masa ni kurus je... those pants hung on me! :P


Dulu, aku banyak buat entry tentang masalah study dan cinta.

Entry masalah study selalu up bila musim exam. Haha... macam hampeh.

Entry masalah cinta plak... ermm... selalu jugak le ada... huahuahua...

Selain dari tu, dok up entry tak puas hati. Dulu-dulu macam banyak je buat entry tak puas hati... Entry lepas geram... err... jiwa muda la katakan...

And yang buat lagi best tu, kalau buat entry menghentam orang, banyak je komen dapat. Orang lain pun sibuk la bagi pendapat masing-masing. Sama-sama tumpang sekaki. Waktu tu cam best gile bila komen kat entry mencecah berpuluh-puluh. Hahaha...

Kenangan siot!

Sekarang, aku dah menjadi isteri orang.

Penulisan aku di blog pun mula berubah sikit-sikit. Kalau dulu blog tentang masalah study dan cinta, kini aku memblog tentang rumah, suami dan pregnancy plak. And lepas ni mesti blog tentang baby plak kan... hihihi...

Kawan-kawan bloggerku masih ramai yang bujang lagi... Yela, aku banyak kawan ngan masih muda dariku... Then ditambah lak aku ni belajar sekerat jalan. So, diorang baru abis belaja, aku dah kahwin. Paham-paham le kawan-kawan yang baru abis belaja... mesti nak cari keje dulu... then kerja baru kahwin.

So, kekadang terasa takde geng blogger di situ.

Sekarang, aku mula berkenal-kenalan dengan blogger-blogger baru plak. Kalau sebelum ni usah harap aku nak bace blog mak-mak budak ni (yela, sikit-sikit citer hal anak, resepi dan bercuti. bapakkk bosan! HAHAHA... <--- ini blog-blog yang aku jumpa DULU la ek), sekarang aku mendapati aku asyik la dok bace update blog yang ditulis oleh golongan ibu-ibu muda... Lagi-lagi yang baru melahirkan anak. :P

Malah, aku dah menjadi seperti itu. Blogger yang menulis update hal rumahtangga, suami dan baby.... Huahuahua...

Oh well... memang tujuan berblogging adalah untuk mencatat peristiwa dalam hidupku... so where else should I pour myself out if not in my own blog, right? :P

So, pembace blog aku pun berubah la gamaknye... kalau dulu just kawan-kawan blogger yang aku kenal di awal berblogging yang selalu melawat, sekarang dapat pelawat dari fellow mommy-to-be(s) or hot mommies yang aku follow blog mereka...

As for my previous blogger friends, ada yang dah slow down sikit... Kurang dah jenguk blog aku... Update blog diorang pun jarang-jarang... Nak bermesyuarat tingkap di shoutbox apatah lagi! Ada tu, siap dah tak letak shoutbox kat blog dah pun. Serius, banyak dah berubah... teringat dulu-dulu dok gile berbalas-balas mesej di shoutbox macam hape lagi... emotikon menggelikan hati jangan dilupa... :D

Sekarang pesen orang asyik nak up traffic. Singgah shoutbox PAKSA orang follow blog. Up entry kontroversi and rage orang... bla bla bla... nak traffic la katakan...

Tapi aku lega sangat cos my blogger friends yang ku kenal sejak aku awal berblog tak terjebak benda-benda camni... Kalau menganyam ketupat and lepas geram sikit-sikit tu biase la kan... hihi...

Komunikasi dengan kawan-kawan blogger yang ku rapat masa awal-awal blogging dulu pun dah kurang... Nasib baik ada twitter! So, ok la... still kontek mengontek and jenguk update blog walaupun tak komen... (i know they did the same).

Ok la jugak... still tau citer and perkembangan, ye tak?

Kadang-kadang rasa macam dah tua sangat je bila aku tak tau depa tengah gosip ape kat twitter. Yela, dah kahwin ni priority dah berubah. Kurang masa nak melepak bloghopping and stay up to date ngan online world. Nasib baik la leh DM kat twitter... so, tau le jugak ape gossip terbaru... haha...

Sekarang, dah berbeza...

Cara penulisan dah berubah... Isi kandungan entry pun berubah. :)

However, I still love to blog (and tweet!).

I'm so happy to know that I made lots of friends from this blog.

I would still be here even if there is no Nuffnang (and ChurpChurp!)...

:pandaGeli_19::pandaGeli_32::pandaGeli_01:

Salam.



alhamdulIllah...

15 comments:

Fatehah A. said...

aku rindu nak baca entri ko psl buku2 ko baru beli. skang dah kurang beli ke?

Ryehanna said...

memang dah kurang pun.. takde masa nak bace... nak merayap utk shopping buku pun takde sgt...

skrg ni tgh tgg Popular buka kat Tesco. brp kali pergi xbukak2 lg...haaa nnt ade la update ttg buku. hehehe

chokilala said...

ni memang betul-betul cerita pasal kita ni weyh! haha. aku baca sambil tersengih macam kerang busuk sebab apa yang ko cerita memang kita alami pun dulu. hehe

pastu kan ada part yang macam terkena dekat aku je, seperti xpasang shoutbox tu dah. haha. erm. aku xpasang sebab blogger skrg bukan macam zaman kita. zaman kita shoutbox la tempat nak 'lepak'. sekarang ni shout yang merepek je. tu aku buang terus. xley blah teringat aku selalu dok tukar emoticon dalam shoutbox. bila tukar je, ramai yang serbu nak main. wakaka!

rindu zaman macam dulu kan. nasib la ada twitter. takde la kita lost contact sangat. hehehe

Ryehanna said...

tau xpe.. nasib baik ada twitter!

mmg zaman skrg bkn mcm dulu.. skrg org xabis2 nak promote link kat shoutbox.. kita buat gak camtu dulu tp xdela ngan penuh gigih.. byk je dok lepak2 tny kabar kan..

and yes, mmg kalau masa dulu ko tkr emotikon kat shoutbox ramai gile serbu nak main.. HAHAHAHA... sgt kanak2 ribena waktu itu :')

xpela.. nampak la yg zaman berubah dan kita pun dah meningkat dewasa.. tp siyes mmg rindu zaman2 dulu.. hihi :D

deena awanis said...

ur blog is one of the first blog yang aku suka baca..dulu hingga sekarang..dari silent reader (sebab segan nak komen blog orang femes ames), pastu komen jenjarang sekali n now i'm in ur blog list!!OMG!!terharu i..

anyway, take care mommy-to-be..keep on updating..x sabar mahu lihat ur little ones nanti..=)

Mr PenyuBiru said...

bila baca entri ni,aku pun teringat gak masa dulu². kalu kita baca semula entri yg pertama dulu,mesti kita gelak tak ingat nyer kan. masa mematangkan kita.gaya penulisan blog juga turut berubah.

dulu ko suka taruk gambor mata bulat ko kan.skang taruk gambor perut bulat plak.hehe..

ViNN said...

blog dulu lagi best na..hahaha..

tapi ok la. at least ko sedar ko da tua kan. makin lama makin lain la tulisan. sape2 je.

lynntaib said...

hi, sy agak lm dah la tau blog ni, from my ex. dia coursemate ana kt uitm. lepastu lamaaaa tak tgk blog ni. baru2 ni jumpa balik blog ni tgk eh, awk dah kawin? sy pn da nk kawin time tu (bln 7)follow la sikit2, lepastu eh, da pregnant? eh nak duduk lumut? eh, org beruas? (kg sy kt beruas gak, kt kg tengah) terus rs mcm nak folow lah, sbb rasa mcm dekat jek. suka baca pregnancy update, sbb sy tgh pregnant gak. so, salam kenal, sy masih amatur =)

Ryehanna said...

To Deena Awanis: hehe.. femes la sgt!! mane der.. biase2 je... and u're one of the 1st blog of hot new mommy yg ku bace blognyer.. byk info for mommy to be... btw, thanks ek for loyally reading my blog! hehehe :D

To Mr Penyubiru: Dulu memang suke je letak gmbr muka... eh, sekarang pun suke cuma dah jarang camwhore mcm dulu.. so gmbr baru pn xde sgt. hahaha...
tp kan, memang la... entry yg ditulis dulu2 memang mengundang senyuman bila dibace blk.. :D

To Vinn: Dulu mybe best bg ko cos ko pn bujang lg skrg.. and aku dah berubah status.. tp, lelaki beza ngan pompuan.. most men style writing/kandungan entry still the same.. kalo pompuan, mmg berubah agak drastik gak le.. huhu

To Lynntaib: Oh?? siapakah ur ex yang di uitm tu?? nak tau gak sapekah yg promote blog ni.. hahaha... btw, thanks for reading my blog.. salam kenal. sama2 kita alami pengalaman mengandung bersama2 ya... :)

rAtu saLju™ said...

ko ni wat aku x sabau nak ngndung..doakan kali ni berjaya tanpa abortion lagi ea..aminn~

bardboo said...

aduish..aku pon melalui benda ni gak..asyik tulis pasal pregnancy je..pasnie mesti pasal baby je..hehe..

patotla follower2 lama lari jauh2 dah..haha..

http://www.bardboo.com/2011/01/pengalaman-hamil.html

Puan nadxoxo said...

Hehe Nad jumpa blog yang cute dengan panda ni masa pregnant hihi.. Hope dapat berkongsi pengalaman lagi lepas2 ni :)

Ryehanna said...

To Ratu Salju: Ko plak selalu bagi aku terkejut bila dpt komen dr dirimu.. xsangka bace blog ni lagi! hahaha... btw, selamat berusaha! insya Allah... ada rezeki membuyong la dikau.. hihi

To Bardboo: Takpela.. nak wat camne.. dah itu yang kita lalui.. hehehe...

To Nadxoxo: Insya Allah.. blog nad merupakan antara blog new,young mommy that i follow... same2 kita kongsi pengalaman ek... :D

yonna said...

weh suka gila entry ni :)) LIKE banyak banyak banyakkk kali. kalau dulu shoutbox is a must,tapi sejak2 team klik NN dok menempek tak sudah2, terus aku remove. plus aku malas nak mampos balas mesej org hahaa.

btw, masa zaman dulu, selalu la nampak ko dengan cik cukis dok rajin main2 icon mcm2 kat shoutbox hahaha. kreatif gila korang. macam2 ikon ada LOL.

rindu zaman dulu :) rindu zaman2 script semua. rindu suasana aman dulu. hehe tapi tak mungkin dah rasa mcm dulu semua. sekarang ramai dah tak rajin update blog, semua dok twetting ja. kalau takde kau asak2 aku untuk aktif twitter balik, until now apa aku tak login dah acc twitter aku :p thanksss a lot. ko lah punca utama aku terjebak dengan twitter hahaha.

ko pun dah nak ada baby dah haaaaa! dulu asyik emo2 je pasal study kan entry ko. la ni baby je hari2 :D

Ryehanna said...

Hehehe... that's y entry ni ditujukan utk ko jgk... cos ko pn atr blogger yg ku kenal zaman awal2 blogging dulu... aku ingt lg, dulu asyik hijau je blog ko...

well, keadaan mmg berubah but thanks to blog, Fb and twitter, we're still friends and connected!

:D