Monday, January 31, 2011

Membuat tilam kekabu

bismIllah...


Merujuk kepada tajuk di atas, bukan aku yang buat tilam kekabu yer... But my Mom did. With the help from her unemployed daughters and adopted grandson. Huahua... Me? Aku tolong gak... tolong tengok. :P

Last weekend dapat balik Beruas sekejap since takde ape-ape hal yang menghalang. Seriously, walaupun umah dekat je ngan kampung, tapi bukan selalu balik... Last time would be masa Krismas dulu kot. Bukan ape, aku selalu kena attend customer yang nak amik keta la... nak return keta la etc. So, ape-ape hal, kena standby di Lumut. huhu

Balik kampung baru ni, Mak tunjuk kat aku progress pembuatan tilam kekabu for her future grandson yang berada di dalam perutku ini. Maju sungguh... larat Mak aku nak buat sendiri.

Kebetulan la plak Mak dapat 2 guni besar kekabu pemberian besannya iaitu mak mertua Yong masa Mak ke Tambun beberapa minggu sudah. So, dapat la buat tilam kekabu sendiri... takyah beli. hehehe...

Jom tengok gambar...

Mak menunjukkan tilam kekabu yang dalam proses untuk disiapkan.
Mak jahit sendiri sarung tilam ni...



Pembantu-pembantu adalah Nini, Diyana dan Amirul.
Amirul tukang cuci kekabu (asingkan biji kekabu)




Alatan yang digunakan untuk mengasingkan kekabu dari bijinya...



Pusing-pusingkan buluh tu macam dalam gambar.



Kalau penat, boleh duduk yer...
And oh, pastikan pakai 'mask' untuk elakkan kekabu yang halus-halus tu terbang masuk hidung. Hehehe...
Udah rupa buruh paksa kanak-kanak pun ada Amirul ni... :P



Next, hentak-hentakkan bakul untuk keluarkan biji-biji kekabu yang berada di dasar bakul setelah proses 'pusing2 batang buluh' dilakukan masa mula-mula tadi.


Kemudian, sila kaut kekabu yang gebu dan bersih dari biji-biji untuk disumbatkan ke dalam sarung tilam...

Sumbat sampai mampat.
Guna batang kayu or rotan untuk memudahkan proses.
Dalam kes di atas, kami guna tongkat rotan Opah. Hahaha...

Ulang proses mengasingkan biji kekabu berulang-kali sampai cukup yer...

Diorang proses tilam ni dari petang sampai malam...
(aku tak tau pukul berapa settle... yang aku tau, pagi esoknya aku tengok dah siap)
Hasilnya...

Tada!!
Sebijik tilam dan 4 ketul bantal bayi berisi kekabu fresh...
Sarung tilam dan sarung bantal takde lagi k...
Nanti-nanti la baru beli kain untuk buat sarung lak...

Kekabu yang diisi secara tradisional ni lagi best dari yang beli kat kedai.
Cos yang kat kedai tu diorang mesin je kekabu sekali ngan bijik-bijik dia...




Ni contoh tilam kekabu yang diisi kekabu mesin.
If you look closer, leh nampak bijik2 kekabu pun dimesin sekali... hancur... huhu

Mak ingat nak recycle balik kekabu ni... tapi aku tak sempat tau kesudahannya...
Leh ke recycle balik?

Aku rasa macam boleh... tapi kena pecah-pecahkan balik la kekabunya... cos dah keras camtu... huhu


Ok. Selesai bab tilam+bantal baby.


Alhamdulillah Mak aku rajin nak membuatnye... kalau ikutkan aku, beli dah siap je udah. Tapi nampak ke'eksaited'an Mak aku di situ... so biar je la... :P

Barut untuk aku pakai pas beranak nanti pun Mak dah beli... Tapi baru ada satu jela... Nak kena beli berapa ek? 2 helai cukup?

Barut baby pun dah ada. Mak beli RM10 dapat 6 helai... Murah le tu... Yang aku selalu nampak online, paling murah 3 helai RM10. Tapi barut warna putih jela. Takde corak-corak bagai. Ahh lantak le... pakai kat dalam. Bila baby pakai baju, tak nampak gak corak lawa-lawa pun. Huhuhu... Mak cakap, cukup la 6 helai... Baby pakai kejap je pun... haaa ok la. Bab nak menjimat-jimat, memang aku suka!

Aku suka material barut ni...
Kain yang sejuk... :D


Okeylah, that's all for now.

Nanti free2 aku update lagi...

By the way, thanks a lot to my readers yang komen di entry Bad News ni. Terharu sangat... huhu... However, I'm okay now. That's why the hardest job in the world is being a navy's wife! Chayok2...


Salam...

alhamdulIllah...

9 comments:

bardboo said...

ala apesal mak sy xnak tawr pun nak wat kan tilam kekabu? dia cuma offer ajak g shopping je..hehe..

Jom Lawat Blog Bardboo

::alwaniamalini:: said...

wah kagum! selalu beli yg dah siap je. macam susah gak nak membuat tu..

glad to know that u r ok now.

cheers! :)

rAtu saLju™ said...

hurm....t leh tempah kat mak awak la..sy plak suka yg tradisional nieh..mmg best la!

Ryehanna said...

To Bardboo: Heheh.. ok la... gi shopping pn best ape...

To Alwani amalini: Alhamdulillah ada rezeki untuk buat tilam kekabu sendiri... hehehe
btw, skrg ni ok la.. nnt dkt2 hubby nk blayar kang sedih2 blk.. huhu

To Ratu Salju: Hah.. yelah tu...takdenya dia nk amik tempahan... buat utk cucu dia tu pn dah bising cakap xmo buat dah... hehehe

[DnaZz] said...

Camtu upenya proses wat tilam kekabu.,.dok baca sambil gelak2 tgk si amirul tu kena paksa..hahaha iza, MIL yang buatkan bantal kekabu. Hari tu dah belikan kain tuk dia jhtkan sarung...hasilnya xtgk gi..my MIL memang rajin betul, stiap anak menantu dia yg nk bersalin, wjib dpt sepersalinan eh silap, dpt 1 set bantal kekabu..

Ryehanna said...

Untung la iza...mak mentua buat kat setiap menantu yang nak beranak...

mak ana tu kebetulan je ada besan bagi kekabu, kalau x mmg xde la dia buat... beli jelah... ni pun, katanya xlarat dah le nak buat lagi.. heheheh

p/s: Memang amirul nampak macam buruh paksa kan?? HAHAHAHA

Anonymous said...

Susah juga nak buat tilam kekabu. Nampak rumit dan memenatkan... makan masa berjam-jam pula tu. Tapi mesti berbaloikan.... :)

Anonymous said...

huu, bestnyeee.. tingin nk buat sndr. tp konpius yg jd petak2 kt tilam tu. buat mcm mne tu ye? jahit pnjg terus ke jahit ckit kt tgh2 tu je..?bleh kongsi x cara2 nk jahit yg petak2 tu... :)

m said...

Hi. Akak boleh tak sy nak phone number atau email. Saya student textile,saya nk buat kajian tentang tilam kekabu tu mohon jasa baik akak utk bg peluang sy belajar dgn akak.