Friday, January 14, 2011

A lot on my mind...

bismIllah...


Nota: Entry ni agak panjang dan agak 'kedewasaan'. Senang citer... ini entry orang dah kahwin. Kalau takmo boring, better stop kat perenggan keempat. heee...



Semakin dekat tarikh due date, semakin aku rasa macam blur nak buat ape... well, not technically that close, but hey... I am now 30 weeks pregnant, and since this is a first child, people say that the baby could/would probably come out early... huhu...

So memang patut la aku get ready ape-ape yang patut sekarang ni kan?

The problem is, I don't know what to buy! >___<

Takde pengalaman cos ni first cucu untuk family belah aku... Mak jauh... (ala 45minit dari Lumut je pun) dan aku susah nak balik Beruas, aku pun stuck la ngan kepala pening aku ni. ish ish ish...

Benda kecik je kan... setakat nak shopping je... tapi tu la... aku ni perangai pelik sikit. Nak shopping pun tak reti. ahaks... Asyik la dok usya blogshop online... tapi tak best sangat la kan cos tak dapat nak belek and pegang materialnye...

Takde masa sangat ke ek? Hmm.. that could be it. Aku takde masa nak mengsurvey or merayap-rayap mencari barang baby... haihhh... bile nak free nyer tah. Nak ikutkan, takde la banyak kerja sangat kat ofis ni... tapi mungkin sebab tak cukup manpower, aku nak tinggalkan workstation tu susah sikit... nak mintak cuti pun aku rase serba salah. Dok fikir, sape nak standby kat ofis? huhuhu...

Aku juga takde checklist.

Yer, aku tak pernah nak buat pun checklist jadah ni... masa tunang tak buat, kahwin pun tak buat, nak ada baby pun tak buat.

But since perutku dah besar dan due date makin dekat, aku tau aku kena jugak ada checklist untuk mengelakkan migraine dan keserabutan otak.

So aku tiru je checklist orang. Muahahahaha...

Bagus jugak ada blog ni kan... Leh bloghop kat blog orang... And since ramai orang dah ada blog, (dari budak sekolah rendah sampai le ke datuk/nenek orang) so kita senang berkongsi/menimba ilmu dari pengalaman blogger-blogger lain. hehehe...

Aku cilok checklist dari Puan Myaini di entry blog beliau. Hehehehe... maseh ek... bloghop and terus nampak checklist yang bersesuaian ngan diriku... minus and plus sendiri la mane-mane yang rasa perlu...

Then, aku jugak jumpa Newborn Checklist yang comel serta boleh didownload dari Peekaboo Baby Shop. So ape lagi... terus print. Hehehe... (dasar pemalas... eh silap... bukan malas... aku memang tak reti and tak tau sangat... :P)

Newborn checklist
(click to enlarge image)

Minus/plus sendiri la barang2 ikut kesesuaian yer...



So, sekarang ni lega la sikit cos ada list.

Yang tak leganya just bab duit. Huahuahuahua...

Hubby leh tegur, "Banyak nyer barang...." bila tengok checklist2 yang ku print. Hmmm memang banyak pun kan... macam-macam nak beli rupanya... sedia duit jela... uhuk uhuk

Bab duit pun masalah gak ni... ape la yang aku beli yer... bile check maybank2u tengok-tengok dah sikit dah duit. Baru 14hb January!! errr... takleh nak beli kek secret recipe selang 3 hari dah la... 2 minggu sekali la baru leh. ahaks...

By the way, aku dah decide untuk mengaplikasikan pemakaian 'cloth diaper' for my baby nanti.

Bila bace blog Puan Deena yang ada kat link aku tu, aku rase macam teruja la plak. Husband pun galakkan... (tapi aku dah buat perjanjian ngan dia... dia kena tolong basuh! heheheh)

Aku pun dah research tentang cloth diaper ni... memang banyak kebaikan iaitu menjimatkan duit sebab cloth diaper boleh dicuci dan dipakai lagi. Berbeza ngan pampers... so kos beli pampers leh dikurangkan... Aku tak plan untuk terus reject pampers... Yela, aku sendiri belum alami benda ni kan... mane la tau kot-kot tak larat nak mencuci ke... Aku rase still kena ada pampers. Sebab kalau kuar jenjalan or travel, agak leceh le pakai cloth diaper... huhu

Aku decide untuk pakaikan baby cloth diaper lepas berpantang. Time berpantang macam tak elok je nak nyusahkan mak or adik2ku cucikan lampin... So, lepas pantang jela ek.

Kami dulu sumer pakai lampin je masa kecik... mane der pakai pampers... So kalau Mak aku leh buat (6 orang anak lak tu), aku mesti boleh. chayok2... (motivasi diri sendiri)

Selingan:
Bagi yang tak tau cloth diaper tu ape ke benda (bagi kawan-kawan bloggerku yang ramai tak kahwin lagi), korang google jela. Basically, kain lampin la. Cuma bukan kain lampin warna putih yang dilipat dan dipin macam masa kita kecik dulu... Tapi dijahit menyerupai pampers. Materialnya kain dan pelbagai... tak tembus bile baby kencing/berak cos material luar waterproof (fabrik PUL mostly). Boleh dibasuh dan ulang-pakai. Leh usya link INI.


Bab kos membeli cloth diaper, well... setakat yang aku bace dan kaji, aku rasa cloth diaper ni same je semuanya... Fungsi semua sama. Yang membuatkan harganya mahal tu selalunya sebab jenama. Setakat ni aku tak rasa aku beli cloth diaper yang berharga RM40 ke atas... Yang RM30 lebih pun dah ok. Ada yang lagi murah pun ada... RM20 lebih... kena pandai-pandai cari la... banyak je orang jual secara online. Cuma kena ingat satu jela, try dulu sekeping dua... kalau ok+selesa+berkualiti, baru beli lagi :)


Ni cloth diaper yang mahal...
Banyak duit leh le beli. :p

Ermm.. ape lagi nak tulis ek?

Oh... tentang breastfeeding my baby.

Ini adalah satu perkara yang aku belum decide lagi.

Berbelah bagi actually...

Memang banyak kebaikannya bile bagi susu badan instead of formula milk. Tapi... mampukah aku? Sebab aku bekerja kan (please jangan suggest untuk aku berenti kerja ye...) rajin ke nak pam tetek breasts hari-hari untuk bekalan baby nanti?

Plus, aku sendiri tak tau nak hantar baby ke babysitter mane bile dah beranak nanti. Mak dah offer nak jaga sampai umur baby 3,4 bulan... tapi, gile ah.. Tak sanggup rasenya nak berjauhan! Penat-penat aku beranak, mak aku and adik-adikku lak jaga... Lagipun, macam larat je Mak aku tu nak jaga cucu... isy... tak nak la... ermmm...

Dilema oh dilema...

Aku nak BF baby... hopefully dapat la... :)

K, dah banyak membebel... nama entry pun 'a lot on my mind' kan. hehehe...

Salam...


alhamdulIllah...

9 comments:

rAtu saLju™ said...

salam...

mmg la b4 deliver mcm2 u akn risau..esp. nak beri yang terbaik untuk baby..but i know 4 sure,pas deliver u'll b a gud mum!..jgn presure sgt..jadik silent reader u wat saya nampak u a bit stress..n abaout CD(cloth diaper) tu,saya mmg stuju.papehal klu nak dapat info,cuba usha majalahpa&ma.com =)

take care~ moga Allah permudahkan urusan anda...

lynntaib said...

salam, hai, sy org manjung so mcm best je baca blog anda. tp currently dok kl. mommy-to-be gak. tgh survey2 pasal CD gak tp tah nape malas gilakk nak cr info pasal CD ni. tapi pasal breastpump rajin plak survey.

rasanya kat kedai kt sitiawan tu (tak sure anakku or manjaku nama kedai tu) selalu buat sale kan?

ni, ada lg satu checklist utk sambut baby:
http://www.facebook.com/album.php?aid=2089386&id=1003511651
smg segala urusan dipermudahkan =)

Ryehanna said...

To RAtu Salju: Waaa.. this is a pleasant surprise... didn't know u read my blog! hehehehe... thanks tho. I do hope i would be a good mom. :)


To Lynntaib: Anakku ada, Manjaku pun ada kat Sitiawan ni... Setakat ni baru pergi survey baby cot je kat situ.. hehehe...

btw, thanks for ur comment!

Taufan Ribut said...

tak bace..cume nak komen..grrrrrrrrrr!!!!

deena awanis said...

ana, good choice about cd..=)
x fully pun xpe, janji kita dah tolong contribute mengurangkan sampah kat dunia nih..hhihihi

erm..about breastfeed.deena sangat menyokong to bf baby..and yes, benda baik mmg "price" dia mahal sket..kena korbankan kemalasan diri untuk anak tersayang laa..;-)

Bay said...

Wow! Very interesting blog you had here! Wish to connect with you on Google Friend Connect! Cheers! =) (http://whimsicalss.blogspot.com/)

nads said...

dear, better bf je ur baby...xdapat lame...dapat 6bulan sepenuhnyer pun dah baik sangat dah...banyak kebaikannya dear...baby kurang meragam...jimat...dan yang plaing penting rahim kite cepat kecut dan kembali ke bentuk asal....sila tanam niat dari sekarang, kalo org dulu2 bleh susukan anak...kenapa kite tidak...betul x...

::alwaniamalini:: said...

hehe belum kawin lagi so tak tau nak komen ape haha.. but anyway, pasal bf tu, i think u should try kot. time bf tu la nak bonding ngn anak kan.n lgpon banyak khasiat. tak susah kot nak pam susu hari2. kan dah ada yg machine tu kan ehehe...

selamat membeli belah barang baby n jgn pening2! :)

Ryehanna said...

To Taufan Ribut: Thanks yer.. haha

To Deena Awanis: Thanks for ur support on the BF and CD matter. Yang BF tu mmg nak buat... well, hrp2 dpt le... :P

To Bay: Thanks

To Nads: Hehe.. tp mak ana dulu pn tak BF kitorg cos busy keje.. ahaks... well, hopefully dpt la... niat tu mmg ada... we'll see... :)

To Alwani Amalini: Yup...thanks... dapat gaji bulan ni br nak shopping.. skrg tgh kering... hahahaha