Thursday, January 27, 2011

Semalam ke Ipoh

bismIllah...


Semalam memang tak lekat di ofis. Me and my colleague kena pergi Ipoh sebab 2 perkara. Satu, nak tukar Ford Ranger Sime Darby Industrial cos keta diorang dah nak due service. Kedua, nak collect kereta Waja yang customer nak return kat Taman Chateu, Ipoh.

Kitorang gerak lepas Zohor camtu... Sian lak kat my colleague, Ganesh (aku dah tak kerja sorang-sorang lagi) cos dia tak berapa sihat tapi kena jugak kerja. Nak wat camne kan... (arini dia MC. nasibaik la arini takde ape sangat). Aku lak ajak Nini ikut sekali (kan dia ada kat umah aku) cos nanti takdela aku kena drive Waja tu sorang-sorang dari Ipoh. Oh.. aku tak berapa pakar jalan Ipoh. Serabut otak. Jalan kat Ipoh tu lebih kurang macam KL je aku rasa... So, better aku bawak Nini teman aku. Hehehe...

Singgah Sime Darby Industrial di Jalan Lahat, Bukit Merah untuk tukar kereta... Bagi kereta Ranger yang kami bawak dari Lumut and amik Ranger diorang (swapping) untuk hantar pergi servis... ermmm nasib baik la bukan aku yang kena buat benda alah ni... Aku tak reti bawak manual!

Kalau auto tu aku reti la...
Sebelum ni taknah drive langsung Ford Ranger cos gedabak sangat, tapi bila dah tukar kat Lumut ni, aku bawak le jugak... tapi auto ok...
Yang macam atas ni memang aku surrender. huhu


Next, Ganesh hantar aku pergi collect kereta lak... kena rush cos nak elak jammed orang balik kerja... And then hujan plak tu... Paham-paham jela... Takut customer tu ngamuk lak kalau sampai lambat. Alhamdulillah sampai on time.

Lepas collect, aku suruh Nini drive cos dia lebih tau jalan kat Ipoh ni. Hehe... Ganesh lak, pas hantar kami amik kereta, dia gerak pergi workshop and ke Penang...

Well, aku sempat singgah Ipoh Parade! (it's late, kalo terus balik Lumut memang still lambat cos hujan dan jalan jem)

Singgah pun bukan sebab ape, nak amik/beli buku cerita je pun.

Novelhut, Ipoh Parade.
My favorite place in Ipoh. =)


This is my favorite section, by the way.


What I love about this store were the cheap price and the varieties of books they have.

Ada novel (english, malay, chinese), ada buku teks sekolah, ada buku-buku rujukan untuk budak-budak U, majalah etc...

Kedai buku ni jual buku-buku/majalah-majalah terpakai dan edisi lama sahaja. Tak perasan lak ada majalah yang baru ke tak... tapi rasa macam takde...

Kedai ni beli buku dari sesiapa yang nak jual buku, then dia akan sewa atau jual balik. That's why berlambak gile buku-buku kat kedai ni.

Ada lagi satu cawangan kat shoplots belakang Jaya Jusco Ipoh. Tapi aku pernah pergi situ dua kali je... tu pun lame dah... Tak tau ada lagi ke tak...

Bookworms' heaven. :)


Harga buku memang MURAH sangat!

Nak kata harga depends atas condition buku, well... ada je aku jumpa buku elok (berbalut plastik lagi) yang harga murah.

Tapi, kalau mahal pun sebab buku tu baru la... Mahal means above Rm20 for a book.

As for Mamito, she always rent the books. Harga lagi murah la... cos mak aku memang banyak giler buku citer... nak simpan kat umah pun buat nyemak je... aku kureng sikit ngan Mamito's choices on books. Asyik-asyik love story... Mak suka amik buku citer keluaran Mills & Boons... Harga dalam Rm1.50-2.50 jer kat sini (tak tebal sangat buku nya). Buku Sandra Brown jela yang kami sama-sama minat. :p

Semalam, aku sempat sambar 3 buah buku dan 1 majalah Impiana edisi lama untuk idea-idea renovate dapur nanti (yang dapur umah Kak Di Green Apple ade di'feature' di dalam majalah Impiana tu) Lupe nak snap gambar buku-buku dan majalah yang kubeli... Tapi buku dari Sandra Brown, Erich Segal dan juga Jackie Collins. Buku Jackie Collins tu RM2 je... tapi patut la RM2, tak best pun! huh... (padahal tak abis baca lagi)

Buku Sandra Brown; RM20 (cos baru) and Erich Segal's book was RM5.

Malam ni aku ingat nak bace buku Sandra Brown tu... hopefully hubby tak marah la...

Tau tak sebab kenapa aku dah jarang blog tentang buku?

Well... sebab suamiku rasa disisihkan bila aku start bace buku... So, rase serba-salah la nak beli novel lagi kan... Nak wat camne, aku ni kalau dah start membace novel, memang I'm in a world of my own. Terpisah dari realiti (that's how focus I'll be if the book's worth it!). Sesapa tegur or cakap ngan aku, memang aku tak perasan. Huhu...

Tapi since dah lama aku tak pegang novel, I think a couple of books (3 bijik je pun!) will do no harm. Lagipun dah tanya hubby awal-awal... nasib baik dia izinkan beli novel (yer, sampai macam tu sekali).

Kadang-kadang, how I wish my hubby loves to read like me too... Ada koleksi buku dia yang tersendiri. Leh share dan discuss...

Tapi, memang impossible. He's not that kind of guy. And setakat sejarah cintan aku dulu-dulu pun, memang aku tak pernah kapel/sangkut ngan lelaki ulat buku (novels lover). Ulat buku dari segi study tu of course la kan... I love men with brains. Tapi, kalau berboifrenkan lelaki yang suka bace novel, buku-buku motivasi, or ape-ape buku cerita la (auto biografi or true story), memang tak pernah ada. KAWAN, yes (tetiba teringat Faizal dak Komander masa Kesatria). But boyfriend, NO.

Opposites attract, I guess.

Oklah, that's all update for today.

Tak sabar nak balik umah bace buku! ^___^



alhamdulIllah...

6 comments:

deena awanis said...

banyak nyer buku..zaman singl mingle dulu rajin gak baca novel..semenjak ada Rafique neh, baca Rafique jer laaahhh..

Ryehanna said...

Memang banyak kan? tu yang geram tu...

tp tu la.. skrg pon agak ssh gak nak bace novel... masa tu kurang ada...

::alwaniamalini:: said...

hohohoh.. geram tgk buku2 tu. murah lak eh? huhuhu

Ryehanna said...

mmg murah sgt!

yg plg best, byk pilihan... tp yg xbest pn ada gak, sbb terlampau byk pilihan, kena spend byk masa cari buku yg berkenan di hati :)

fieda303 said...

ana, nak tanya arr, kalu kat ipoh parade tu kat tingkat bpe ek?? aduh!! aritu dah jenuh mencari kedai tu xjumpa2.. :(

Ryehanna said...

ala... ana pn xberapa ingt.. tp kalo xsalah, tingkat 2. dekat dgn entrance parkson bahagian barang2 dapur+rumah... :)