Wednesday, January 19, 2011

Bersyukur

bismIllah...



Baru sehari suami berlayar... hati rasa kosong je... Dahle nak tefon pun tak dapat. Sms yang aku hantar sejak malam semalam pun tak delivered2 lagi... haih... rindunye...

Rindu nak masak sama-sama, makan sama-sama, tengok tv sama-sama, tidur sama-sama... Waaaa.... T___T

Sunyi gile cos takde kawan nak berebut channel tv.

Aku pun kurang kuar suara cos dah takde orang yang suka 'jelui' seluar merata-rata untuk ditegur... huhu...

Kalau dulu, masa aku masih bekerja di KL, tak jumpa sebulan tu macam takde ape sangat... Yela, lepas kahwin terus balik ke rutin macam masa bujang... Aku di KL, dia di Lumut, Perak. So, memang tak macam married couple pun... tak duduk sebumbung kan...

Now, since aku dah duduk serumah, sebumbung dan sekatil ngan suami since pertengahan November tahun lepas, memang terasa sangat la bila dia berjauhan berhari-hari. Dah duduk sekali baru la tahu...

Ni baru sailing seminggu... Camne la isteri-isteri navy yang ditinggalkan berbulan-bulan tu? Lame tu wei... kalau ada anak, maybe kurang la sikit rasa sunyi... Tapi kalau yang takde anak atau tengah pregnant? Yang kes isteri beranak time hubby sailing tu camne... sedihnye... Huhuhu... sian ooo... Betulla orang cakap (orang tu adalah suamiku dan kwn2nya serta isteri2 mereka), kerja paling susah adalah menjadi isteri navy. Sebab SELALU sangat sailing...

So, mental kena kuat. Hati kena keras. And paling penting, berdikari. Nasib baik la aku ni boleh drive, boleh merempit dan biasa berseorangan. Kalau nak drive or bawak motor pun takleh, memang susah le...

Nasib aku jugak baik sebab family aku just 45 minutes away. Sekarang ni pun ada adik aku dari Beruas datang teman. Syukur alhamdulillah...

Haa.. bila sebut tentang hal ni, aku teringat tentang buku Dr Tuah. Tak ingat tajuk yang mane satu cos aku ada beli banyak gak la buku dia...

Tapi tentang bab impian/angan-angan. Memang betul ape dia tulis... Bagus sebenarnya berangan-angan cos secara tak langsung, kita menanam impian. Banyak je orang yang berangan dapat apa yang diangankan.

As for hubby, dia sebelum ni memang nak cari isteri orang Perak cos senang untuk isteri dia balik kampung kalau dia berlayar or ada operasi. Lagipun kerja kat Lumut kan, so convenient untuk cari orang rumah dekat-dekat... itu angan-angan dia la...

Aku pulak, berangan nak lelaki engineer. Nak kahwin dengan lelaki yang dah ada kereta, ada rumah. Senang. Errr... yer, bunyi macam materialistik le pulak kan tapi ini angan-angan aku dulu... since study kot. Lame dahla pasang angan-angan camtu... hehe

Dan alhamdulillah... angan-angan kami tercapai. Hubby dapat memperisterikan aku yang berasal dari Beruas, Perak. Beruas ngan Lumut bukanla jauh sangat so ok la...

Aku lak dapat suami yang aku inginkan. Ada bonus lak tu, rajin masak. Hee... syukur alhamdulillah...

Lumrah manusia, tiada yang sempurna. Begitu juga aku dan dia.

Maybe dia dapat isteri orang Perak, tapi aku tak pandai banyak perkara... tak graduate... tak sama pendidikan dengan dia cos belajar ijazah tak abis... :P



And maybe aku dapat suami yang berkereta dan ada rumah, tapi tak pandai memujuk aku... and who would've guessed that I'm going to be 'isteri navy'?? Oh... itu memang takde dalam list angan-angan aku... tapi dah jodoh... :)



You gain some, you lose some. Yang penting, bersyukur....

Oh... kesimpulan dari cerita ni, berangan-angan lah... Mungkin dari situ tanpa sedar kita akan usaha untuk mencapainya... :')


Ada orang tanya, takmo sambung belajar ke?

Err... rasenya tak kot. Aku dah malas. Lagipun setiap hari kita belajar benda baru kan... kat tempat kerja banyak ilmu aku belajar... cuma tak formal and tanpa pentauliahan je la. hehe... but no... rasenya takde der nak sambung degree dah rasenya... Takpela, kerja ni dapat gaji. Lehla menampung perbelanjaan rumah. So, ok la tu kan... hehe

Bagi chance kat suami sambung belajar jela... permohonan untuk dia sambung belajar dah diluluskan oleh pihak navy. Cuma tak tau nak sambung universiti mane je... Course yang suami nak pun takde kelas kat daerah Manjung. Kena pergi KL setiap weekend kalau dia confirm nak sambung master. Mmm pasrah jela... Aku?? Dok umah jaga anak yer... takpe takpe... pengorbanan seorang isteri... :)

Hmmm tak tau la bila suami nak apply kat U nyer pun. Ntah-ntah tahun depan! (lagi bagus...huhu)

K lah... banyak betul membebel kat entry ni...

Till then, salam....


**Updates:
Pagi ni baru dapat call dari hubby. Waaaa... lepas rindu sekejap....
Dia kat perairan Pangkor.... dekat je... Sikit lagi diorang anchor/berlabuh. Tapi nape la susah sangat nak dapat line...



He sent me these mms...
Gelagat navy bila nak dapatkan line tefon...
Semua kuar cari port best untuk bergayut...
Hahaha... comel je... :)


alhamdulIllah...

9 comments:

ChuyRy™ said...

hahahaha..semua memang cari line ye..

Ryehanna said...

tu la pasal... semua dok kuar cari tempat strategik utk bergayut... hihihi

Tyra said...

wahahahha... kelakar gmbr2 last tu.

ade member wife army. selalu husband dier away masuk hutan 6 bulan... kesian giler kt die mase tgh pregnen sarat. tp skrg dh bersalin dah.

Ryehanna said...

tu la.. darat kalau msk hutan lame gak beroperasinya... tp kurg arif sikit cos xde kenal tentera darat. hehe...

tp mmg sedih ar kalau kena tgl smpai berbulan2 tu... gile... kena hati kering ar...

::alwaniamalini:: said...

adoiii..sedih pulak baca entry ni. tak boleh nak bayang keadaan saya lak nanti. setakat ni dia x sailing cos kapal under SLEP. tp katanya 2012 dah start sailing balik. adehhh... xleh byg. tp memangla jadi istery navy ni kena kuat kan? bersedia berkorban org kata hehe..

cute tol dorang cari port hihihi

p/s i read ur blog to inspire me. moga2 jadi tabah seperti anda bila dah sah jadi seorang isteri navy nanti :)

Ryehanna said...

mudah-mudahan... kalau dah kahwin ngan navy, kena tabahkan diri... insya Allah, boleh...

xpe, dulu pn b4 kahwin ngan husband, mmg bc blog isteri navy... tgk dugaan nyer cmne.. so dpt tau la sikit2 ape utk di'expect'. bila rasa mcm ok, sampai seru, kahwin juga... hihi

Tepuk dada tanya iman... :)

::alwaniamalini:: said...

hehe tula pasal.. kalau dah jodoh tak ke mana. dugaan masa kahwin tu sume pun rasa, depends pada kita jela macamana nak handle kan :) doakan yang baik2 je..

ayut said...

hihihi..sangat suka part navy-navy cari port utk dpt line..mesti dyorg pon rindu kan.. :) bakal senasib dgn u..salam kenalan :)

hanachipyong -pyong- said...

asalammualaikum salam kenal, saya asal dari indonesia
oh.ya, saya da boneka tarepanda san x japan.. ^_^ second,