Saturday, May 14, 2011

Just the two of us

bismIllah...


Akhirnya blogger dah ok. Semalam seharian tak dapat komen blog and update blog. Terbantut terus selera nak update blog Razin. Cehh.. btw, Razin tak demam lepas kena cucuk 2 bulan! Dia kena cucuk Khamis lepas and today is already Saturday and he's doing fine. Alhamdulillah... Aku ikut je cakap nurse yang suruh bagi ubat sebaik sampai rumah. Nasibaik Razin tak nangis makan ubat... cuma muka blur-blur je rasa benda manis. hihi...

Anyway, sekarang tengah dok berdua je ngan Razin since hubby duty. So, it's just the two of us. Malam ni berdua jugak ke?? Hopefully not!

Aku suruh Nini hantar Diyana petang kang... Lagipun Mak Tih dari Sarawak ada datang balik tengok Opah. So memang Mamito and the rest will come to my house later today to see Razin.. :)

Diyana of cos kena dok sini terus le cos aku dah nak start kerja Isnin ni! Waaaaa sekejap je cuti! 2 bulan je... dah kerja swasta, redha jela. hihi... Takpe, cuti annual leave aku banyak lagi. hehe...

Isnin ni jugak hubby sailing ke Langkawi. Sekejap je... Khamis dah balik. So, aku pesan Corelle lagi! hihihi... Another set of Country Rose so that semuanya ada 8 pinggan and cawan.. Baru leh guna untuk hidang time orang datang. Kalau setakat 4 keping pinggan/cawan, mane cukup kalo rombongan sampai 5,6 orang kan...

Sape nak pesan (yang dok daerah Manjung shj) PM aku. kehkehkeh... hubby sumbat semua masuk kapal je... Bestnyer cos murah (tak sampai rm400)! Lebih murah dari Pernama/NAFI okay... *wink2*

Eeee... macam makcik-makcik je cakap tentang pinggan-mangkuk dengan penuh ghairah. kehkehkeh...

Actually aku ada rasa risau jugak ngan Diyana ni. Leh ke jaga Razin elok-elok... riso wehh... Yela, cos aku ni susukan Razin guna susu aku. Cam leceh jugak la nak panaskan susu... and then, Razin pakai cloth diaper(cd), kalau Razin kencing takpe lagi. Leh masuk baldi je.. kalau Razin berak? Kenala bilas benda alah tu. Then baru masuk baldi*

*My routine is... bilas semua cd-cd kotor then masukkan dalam baldi. Dah banyak terkumpul dalam baldi(dalam dekat-dekat 10 helai) or selepas 2 hari, baru masuk mesin untuk basuh betul-betul.


Nak ke Diyana bilas taik Razin? errr... leh ke kalau tak bilas?? Any mommies yang hantar baby kat nursery or babysitter please comment. Pernah bace kat MCDP yang it's ok kalau masukkan cd-cd kotor (with poop also) dalam wetbag asalkan balik tu terus bilas. Tapi... macam lame je nak tunggu aku abis keje... takpe ek?

Kalau takpe, Diyana tak bilas pun takpela... nanti aku balik kerja, aku bilas...

Memang macam banyak guna kudrat bila ber'cloth diapering' ni, kan? But so far I enjoyed it. Yes, call me crazy for loving to wash poop out of the cd but I do love doing it. It felt so natural. (hah anak baru sorang leh la ko nak rasa suka camni.. kalo dah lebih dari sorang, tak tau la camne lak perasaannye kehkehkeh). And rasa macam lagi banyak pahala dapat. Leh tolong hubby jimatkan duit beli disposable diapers...

Cakap tentang disposables, sekarang ni aku belum FULLY cd lagi. Waktu malam Razin pakai PetPet. Tunggu la aku beli insert bamboo ke ape ke (yang sangat bagus dari segi penyerapan air) baru Razin pakai cd waktu malam kot. Oh kalau keluar memang pakai disposables la cos aku ni wetbag pun takde lagi. hihi...

Rasa macam nak up entry tentang cloth diaper...

Razin wearing Happy Flute CD in ball design.


Well, that's all for now. Daaa...



Salam...



4 comments:

mommie yuyu said...

dh byk tu cd razin kalau boleh kumpul sampai 10 helai baru basuh..tp 10 helai untuk 2 hari??mmg byk eh pakai dlm sehari??

nk tny kalau pakai cd, muat x nk [akai seluar?mcm besar je nmpk

Ryehanna said...

razin start pakai cd masa dia dah 1 bulan lbh.. masa mula2 dia xmuat lg...

kalau ttg pakai suar, mmg muat sgt2...mcm pampers je... bulky sikit la cos razin kecik lg. hehe

ttg cd tu, ana mmg beli since belum beranak lg... beli sikit-sikit... ala xde la byk mane... baru dalam 15 helai je baru... 13 helai masa belum beranak.

ana mmg tukar diaper razin setiap 3 atau 4 jam. so dlm sehari dlm 5 helai gak la.. waktu nak tido je pakai disposable diapers (kul 11 mlm camtu). kalau baby bgn 4,5 pagi nak susu, tkr pampers dl br bg susu. so mmg ana byk guna diapers. that's why rasenya lg bgs pakai cd. leh basuh. hehehe

mommie yuyu said...

ooo kerap jgk tukar..lebih kurang sama mcm pakai DD jgk.cuma bezanya boleh bsuh kan?hmmm nk beli skrg ni mcm dh x smpt.skrg bajet untuk bersalin je..kena tgu lepas bersalin jgk nampak gayanya..ni la pekdahnya kalau dh x bekeje..hehe

Ryehanna said...

xper.. cos masa baby baru lahir mmg xmuat pakai one size cd... cos kecik lg. kalau nk bg baby pakai jgk, kena beli size newborn (jadi keje la plak) tp bukan leh pakai lame... and then baby br lahir kerap berak, better pakai disposable je. hehehe...

razin pn sebulan lbh br btl2 muat pakai cd... so ada je masa utk beli lps baby lahir... dont worry :)