Thursday, May 12, 2011

New pump!

bismIllah...


I got my new manual pump today... beli kat Fabulous Mom dengan harga RM83.30 tak masuk pos... Saje ar beli pam yang manual lak cos backup kalau-kalau takde letrik ke... and kalau kerja nanti kena keluar sampai berjam-jam ke... kalo breasts bengkak penuh susu tapi takleh kuarkan tak ke naya? huhu...

Mulanya nak beli jenama Avent manual tapi harganya mahal bagi aku... Paling murah dalam RM150 kot (retail RM200 lebih). Ahhh aku kedekut! Lagipun aku dah beli Spectra 3 tu RM338 (sekali extra breast shield), takkan la pam MANUAL pun nak beratus jugak. Jenuh la aku dok google kot-kot ada Avent manual under RM100 ke... pre-loved pun lantak la... tapi takde.

Then I found out from KIM yang ada satu lagi pam manual jenama Unimom serupa sejibik macam Avent. Ape lagi, cepat-cepat google gambo... haaa memang same la. Yang penting (bagi aku) ada silicone massager tu. hehe.. cos banyak review kata sedap pakai :)

So, aku decide nak beli cos harganya less than RM100. Kat Enjoybreastfeed jual harga RM88 (member), tapi kat FabulousMom jual harga RM83.30... so of cos la pilih yang lebih murah kan. Nak kira duit pos lagi kan... Sambil-sambil tu tambah sehelai nursing bra masuk cart. hehehehe...

Bayar hari Ahad, dapatnye hari ni... iaitu hari Khamis. Tu pun selepas aku emel diorang Selasa lepas tanya dah pos ke belum, then diorang replied tunggu supplier hantar stok hari Khamis. Pam takde stok. APAKAH??? bising la aku.. nape x emel aku gitau akan delay? and nape tak tulis kat website barang 'temporarily out of stock' ke ape... aku ingat bayar hari Ahad tu, hari Rabu paling lambat dapat la (sehari je kan poslaju?)...

Lepas aku reply emel camtu, a few hours lepas tu dapat la notification kata dah pos. Haaa.. ada pulak? takyah tunggu Khamis pun? Nak kena bebel baru nak jalanSo arini aku dah dapat. Pengajaran, pasni nak beli dari FM kena call dulu tanya barang yang kita nak tu ada stok ke tak... kalau leh tunggu, silakan la... :)

So...

Ini la dia pam nyer...
Unimom Mezzo Manual Breastpump
Made in Korea... sebab tu murah dari Avent


Pendapat aku, pam ni ok. Suction dia macam baby... lembut sikit dari Spectra 3 aku.maybe sebab ada silicone massager tu kot. Pasni nak amik silicone tu letak kat my Spectra 3. hihi...


Handle warna pink :P
(nampak ke? kuar flash cos umah gelap kat luar hujan)

Tu hasil yang ku dapat lepas 20 minit pam dua2 belah breasts.
Dapat 4 oz... biase la tu...

Ada syringe di background cos baru peh bagi Razin ubat.
Kena cucuk 2 bulan hari ni. Nurse pesan suh bagi ubat sebaik sampai umah untuk elak demam..


Tapi yang tak bestnyer macam banyak benor parts nak assemble. Aku ni dah le tak suka benda-benda renyah camni. tapi belasah jela... manual memang camtu kot

So now dah ada 2 pam. Satu letrik, satu manual. ok la tu. Nak beli Medela Freestyle tak mampu. uhuk uhuk. Lagipun sebab susu tak banyak mana... takde motivasi langsung nak pakai Free style :(




alhamdulIllah

16 comments:

mommie yuyu said...

nmpk mcm ok je..boleh beli ni..sbb yuyu xbeli lg..rupa dh ada mcm avent tu..avent mmg mahal.kat sinirm289

Ryehanna said...

ala try cr online.. leh dpt less than rm200 utk brand new avent...mmg unimom ni rupa sama... tp ada org kata dia bising dr avent. xtau la cos xpkai avent. bising pn lantak la asal kuar susu. hihi


ana beli spectra 3 dl before bersalin tp pakainya lps 2 minggu beranak :)

Ryehanna said...

komen hilang ke?? ceshhh

Siti Syuhada said...

Tengah berkira2 nak beli breast pump gak nie..now wut secara marmet je..macam ok jerkan unimom nie..Avent cam mahal sgtkan...

Mrs.aisheiteru said...

sy pun mcm berkire-kire nak tambah manual breastpum. teringin nk beli unimom ni. ok ker ek?

Ryehanna said...

To Siti Syuhada: Setakat ni ok je.. xrasa pn tau2 susu dh banyak hehehe.. tp satu je unimom ni... silicone massager yg dberi xguna.. cos kalau letak, susu masuk bawah tu (antara corong n silicone)


Mrs Aisheiteru: Ok sgt. xpnh try Avent tp kalau tgk rupe mmg sebijik same dah. so far so good. murah jeee :D

mummy dhia said...

salam..tgh google2 psl pam unimom ni..btl2 ok ker?mampu bli yg manual jer..nipple x sakit ek?

Ryehanna said...

Tak sakit pun bagi saya.. xtau la org len cmne... tp mostly yg pakai sume puas hati. padan ngan harganye. :D

Ietams said...

tgh² google psl testimoni unimom B/pump ni jumpa ur blog.
memang betul² okey ke pump ni?
lagi satu nak tanye, u pakai spectra 3 kan.. boleh share tak psl servicing spectra 3.. memang spectra 3 kene service eh, mcm blur² brp kali nak kene service & nak service kat mane..

cik arora cik ateh said...

AS-salam...

tumpang tanye...beli spectra 3 dpt 338 tu kat mane ye?urgent....tqqqq

Michelle said...

Hello Ryehana,
I'm Michelle from Manila and I was looking for reviews about Unimom manual pump. Your blog is the only review I found and unfortunately I couldn't understand it. I hope you don't mind if you can give me a short version of your review in English. Is it a positive or a negative verdict? Thanks a lot!

Ryehanna said...

To Cik Arora Cik Aleh: You can buy from enjoybreastfeed.com


To Michelle: Haha! so sorry u couldn't understand my entry... I wrote a positive verdict! It's similar to Avent Manual in every way except for the popping sound when you pump...the suction is softer than my Spectra 3, but it still does it work! I think it's a great 2nd pump where u can bring anywhere as it is quite cheap too :)

Michelle said...

Thanks so much for the translation Ryehanna! I think I'll give it a try since its price is half that of Ameda here.

Ryehanna said...

No problem Michelle... glad to help. i will remind myself to write in english whenever i'm reviewing something.. hihi...

cheers :)

cherry_ijau said...

salam . nak tya .. fabolous mom yg kamu beli ni kat mana ye ? nak grab lah satu ..

Ryehanna said...

Hi Cherry_hijau

I bought it online at fabulousmom.com... not at the retail outlet :)