Tuesday, May 3, 2011

Bad news and good news.

bismIllah...


I'm home in Lumut. God, it felt great to be home!

Aku balik Lumut hari Sabtu lepas... Hubby plak balik sailing Ahad. Aku balik hari Sabtu petang cos nak kemas-kemas rumah... Long (hubby's brother) nak datang umah hari Ahad tu... Kalau aku pun balik Ahad, alamat kelam-kabut la kemas umah. Biasa le umah dah lama tinggal kan... and then laki aku dah jadi orang bujang, so umah macam kapal pecah ar sikit-sikit. Heee...

Masa balik sailing... masuk-masuk umah terus terkam Razin.
Rindu anak... :)



So now dah 3 Mei... Aku masuk keje 16 Mei. Lagi berapa hari je.. alahai Razin... Tak dapek nak berkepit selalu dah...

Stok susu aku pum tak banyak cos baru balik kan... so agak stress nak buat kerja rumah, nak pam susu, nak nyusukan Razin... That's why aku punyer susu pun lagi merudum. Giler ahhh 45 minit pam dapat 1 oz je! Makan Shaklee dah tu... T____T

Tapi aku jugak salah... Makan supplement tapi minum air tak banyak, jadual pam pun tak teratur.. patutnye pam susu every 2 hours tapi mane laa sempat! Razin nak nyusu, time dia tido aku nak basuh pinggan la, masak la, basuh kain, sidai kain, sapu sampah, kemas dapur bla bla bla... bila aku nak rehat, Razin dah jaga. Bagi susu lagi... so mane la sempat nak pam susu je kan? That's why la bila pam sikit je dapat...

Baru sekali dapat pam 6 oz. Banyak tu! Itu jela sekali.. huahua...

Ini la stok EBM (Expressed Breast Milk) aku setakat ni dalam freezer.
Ciput je kan? 6 botol jer...
Entah sempat ke idak nak tambah untuk stok bile pergi keje nanti.. huhu...
Takpe... Susu tin ada backup

Itu lah bad news nyer...

Oh, nak tambah lagi. Malam tadi aku bagi Razin susu tin/susu formula (FM) yang hubby beli dulu... Sebab utama, nak tengok reaksi dia... dia nak ke taknak. hahaha... Yela, laki aku beli tin besar plak tu! Sabo jelah... tak terfikir dek hubby yang karang kot-kot baby tak serasi ke, cirit-birit ke ape ke bila minum FM tu... konfiden je beli tin besar terus.

Tapi nasib baik la ok. Razin minum and then pagi tadi dia berak selepas 3 hari tak berak (kalau minum susu ibu, tak berak seminggu pun ok lagi). Baru aku tau beza taik hasil susu ibu dan hasil susu lembu. Kalau minum Formula Milk (FM) tahi baby busukkkkkk!! HAHAHA
Warna pun pekat... cam nak oren-oren gitu. Sebelum ni warna kuning je... berdasarkan tahi tu juga aku menyimpulkan bahawa susu FM yang diminum Razin adalah serasi dengan Razin. Sebab? Cos tahi tu tak keras and tak cair sangat. Kelikatannya sama macam kalau dia minum susu ibu.

Heii ape blog pasal taik-taik ni??? Choii!

Ok. At least, kalau susu aku betul-betul tak cukup nanti, bagi jela FM... Malam-malam or kat umah baru breastfeeding ngan aku. (Yes, Razin still nak susu aku jugak! hehehe... alhamdulillah)

Buat masa ni, pam jela setakat yang larat and mampu. Kalau ada, ada la... kalau takde, nak buat camana kan... T__T

Itu citer bad news (susu sikit).

Ni nak citer good news.

Aku dah ada babysitter!! yeayyyyyy!!! (buat ombak, cepat!)

Babysitter tu leh jaga Razin dan leh terima CD (cloth diapers) dan EBM nih... so ok la kan... Bayaran adalah RM200 sebulan.

Selain jaga Razin, babysitter aku ni juga leh jaga umah. Sapu-sapu sampah, masak nasi and kalau dia rajin, dia masak (KALAU DIA RAJIN LAAA COS TAK MASUK DALAM AGREEMENT)

Nak tau sape babysitter tu??

haaa...

My sister, Diyana! kehkehkeh...

Alhamdulillah... jenuh gak aku pujuk dia jadi bibik... at least buat sementara waktu la since dia pun bukannye kerja... Opah kat Beruas, Nini leh jaga cos Nini kerja kat pekan Beruas je... Amirul pun ada bila balik sekolah... So ok la... Opah pun tak kisah Diyana dok ngan aku... Lega...

Tapi syaratnye sebulan je. Jadi la... lepas sebulan baru aku pikir-pikir ape taktik nak bagi dia jaga Razin lagi. WAKAKAKA... Kalau tak berjaya, baru la aku cari pengasuh betul-betul. Bukan ape, risau weh nak tinggal anak kat total stranger! huhuhu...

Aku abis cuti nanti baru nak amik Debab (Diyana) datang sini...

Buat masa sekarang, I'm enjoying me housewife duties!


Boleh golek-golek atas katil dengan budak busuk ni lama-lama...
(muka nak nangis cos borink. hehe)


Leh dodoikan Razin tidur...

Yer, aku pakai buaian.
Pedulik hape orang kata tak elok la ape la...
Ini memudahkan kerja ok.
Tak larat dowh kejap-kejap nak berkejar ke baby bila dia nangis time jaga...
(ini jugak taktik nak pujuk Debab jaga Razin actually.. haha)
Jangan la henjut laju-laju sampai bergegar kepala baby...
slow-slow udah...
huhuhuhu...

Kat Beruas dah ada buaian, so belila yang untuk rumahku plak...



Kalau Razin takmo buaian pun takpe...
Dok dalam baby cot nih...

Selalunya lepas dia lena tidur dalam buaian, aku angkut masuk dalam baby cot lak.
Senang nak perhati cos aku nak tengok tv. Buaian tu jauh sikit cos nak kena dekat ngan palam elektrik untuk cucuk 'electronic baby cradle'...

Sebab Razin ni kalau buaian tak berhenjut, mulala dia jaga... so, belasah pakai jela benda alah tu.
Mahal rupanya benda alah tu... tapi duit hubby.. biarla... heheh


That's all for now.

Salam..



alhamdulIllah...

9 comments:

suarasepi said...

Alhamdulilah lama sungguh tidak singgah disini,seingat saya last singgah sebelum lahir sicomel..

Apapun tahniah moga kekal bahagia disamping yg tercinta dan sicomel itu..

LumutHijau said...

Assalamualalaikum Ryehannazz. =) Boleh tak saya dapatkan email awak? Ada benda nak tanya ni. Tapi segan nak tanya open2. Harap dapat send di email. Tq. :)

Ryehanna said...

To Suara Sepi: hehe.. thanks yer... :)

To LumutHijau: Leh emel saya kat sakura_anna@hotmail.com :)

LumutHijau said...

Ok. Saya dah hantar emel. Tq!=)

Ryehanna said...

Dah bls dah. hehehe... btw, tahniah ye. :P

amal said...

wah cepatnye masa berlalu... ana dah nak start keje balik dah.. rasa macam baru haritu saya baca cerita awak bersalin hihih.. razin pun nampak dah besar. cute tol muka dia nak nangis tu...

deena awanis said...

enjoy ur housewife life..few more days before stat keje tu..hihi

[DnaZz] said...

tahniah dah ada bby sitter. mana nak cariorg macam diyana tu lagi ek..hehe

ana dh nk kje dh? kjap nya lah kan..do take care ok. iza holiday lagi. cti 3 bln :)

Ryehanna said...

To Amal: Cute ke? haa itu yg bapak dia suke nyakat dia bg nangis tu.. geram je... haha... well, as cliche as it may sound, mmg cepat betul masa berlalu!

To Deena Awanis: Tgh mengenjoykan diri la ni... lg beberapa hari je! huhu

To Dnazz: Amboi.. mentang2 cuti 3 bulan.. best ar.. huhu...
baby sitter cam diyana? ade ke adik pompuan xkeje? itu je calonnye.. hehehe...