Monday, May 30, 2011

New CDs for my CD stash

bismIllah...


Selain dari group KIM di Facebook, aku jugak join group Malaysian Cloth Diapering Parents (MCDP) di Facebook. So, sekarang takde bosan sangat layan Fb sejak tau group-group ni. Banyak informasi berguna boleh diketahui.. Nama lagi newbie kan. Kena la belajo dan kumpul ilmu dari yang lebih berpengalaman...

Melalui group ni jugak aku join 'Group Buy'(GB) untuk beli cloth diapers (CD) yang imported. Harga retail untuk CD import kat Malaysia ni mahal kan... so bila ada group members rajin nak lead group buy, join le (kalau ada bajet). Dapat harga murah sikit cos diorang kira wholesale price... Just kena cukupkan kuota untuk wholesale la... Barang dah sah-sah dari US (selalunyer GB untuk US branded cd ler...) and harga dapat murah dari retails. Sekali-sekala kalau nak melaram cd mahal ape salahnye kan? Lagipun insya Allah boleh pakai lama... hehehehe...

Razin di samping CD Sunnybaby yang design jeans tu dan CD Blueberry minky in Green Camo.

Design Green Camo itu sangat menambat hati!
So aku beli... Ini la CD paling mahal yang aku ada.
(Lagi mahal dari AI2 GroVia cos CD GroVia aku beli time less... so tak sampai RM95)
Campur harga pos dekat RM95 gak la sekeping.
Padahal pocket cd je pun.



Ni label pada cd Blueberry tu.

Tobat takmo beli pocket cd mahal-mahal dah!
1 ni cukup ler... huhu (leh cayer ke...)

Yang Sunnybaby tu murah je... RM25 sekeping.
Beli sebab design jeans. :D



Ape-ape pun aku puas hati ngan CD Blueberry ni cos cutting besar gak.
So insya Allah leh pakai sampai Razin potty train...
Velcro dia pun kuat gila!
Memang budak kalau dah besar pun agak susah nak tanggalkan sendiri.
Double yeay. :D

Jadi la... nak merasa...


Ini adalah kandungan parcel lain yang I received this week.
Ergobaby carrier pun ada. Padahal Razin kecik lagi, memang takleh masuk dalam carrier ni lagi.
Kalau nak carry Razin guna Ergo ni kena beli aksesori untuk letak baby. Malehhhh...
Tunggu Razin beso jelaa...
Saje rembat awal-awal cos harga murah dari retails di sini

CD2 di atas adalah brand GroVia.
Aku jadi suke lak dengan GroVia since beli aplix AI2 CDs dulu...
So group buy kali ni aku order 1 shell 'Plane', 1 set soakers dan 2 keping AIO.

*AI2=All In Two
*AIO=All In One

Apekebendanye tu?
Leh refer SINI.


This is my first Bamboolite AI2 CD
Yang ni bukan beli, tapi trade.
Haaa.. group untuk trade CD pun ada tau.
Tu yang best FB ni.. hehe...
Aku trade GroVia AI2 Blackberry CD aku dengan Bamboolite ni.


Sebab utama ialah design GroVia just plain purple je. Takde corak-corak.
Aku dah ada kaler purple kat CD Babyland 2 keping.
Sebab kedua ialah aku nak try CD Bamboolite.
Reviews banyak memuji cos material bamboo ni menyerap dengan baik.
So, sebab itu aku trade.
Kebetulan ada orang nak trade Bamboolite dia yang design comel.
Since harga GroVia lagi mahal dari Bamboolite (and aku bagi brand new soaker), she gave me 2 sets of soakers.
1 soakers untuk Lite, satu lagi Premium.
Maleh nak pikir-pikir, rembat jela. ok la kan?



Meh jot down inventori sikit.

Babyland - 8 pcs
Autumnz - 3 ppcs
Little Doodlez - 1 pc
Happy Flute - 1 pc
Grovia AI2 (with soaker) - 2 pcs
GroVia AIO - 2 pcs
Blueberry -1 pc
Sunnybaby - 1 pc
Bamboolite AI2 - 1 pc

Extra soakers for AI2 - 5 pcs


So total CD-CD yang aku ada ialah 20 CD semuanya. Since aku ada A12 dan 5 extra soakers untuk digunakan pada AI2 cover, so macam ada 25 CD gak le.

This is where I stored them.
2 laci je yang letak barang-barang Razin.



1st drawer letak baju-baju
2nd drawer letak CDs, extra inserts+soakers, sleeping bag an Moby wrap
(jarang pakai since ada ring sling)

Banyak jugak eh... I think I'm going to fully cd Razin on the weekends... or maybe weekdays too. We'll see...

Next entry I'll share adakah pakai CD ni menjimatkan atau tidak... kena bawak kuar calculator ni.

Salam



alhamdulIllah...

6 comments:

deena awanis said...

dah banyak tuuu..dah boleh fully CDing dah..=) u go girl!!

Ryehanna said...

tu la.. semalam dah try pakaikan Razin CD waktu malam. ok jer.. hehehehe...

Maybe leh fully cd kat umah dah.. tp kalo keluar, malehhhhh... :P

Dnazz'Shoppe said...

drawer tu samalah ng rifqi punya cuma dianya kaler itam n iza pon iza cd kat drawer plg bwh.ingt nk post entry psal ni gak, tpi asek terpendm jer.,.hehe

Ryehanna said...

jgn pendam.. post ler bebila free.. leh share2... heheheh

Muhaimin said...

Yes! Saya pun gunakan CD untuk newborn baby saya, so far so guud! Tapi baru 5, campur gak ngan disposable..;p

Ryehanna said...

same la.. saya pn campur gak ngan disposable walaupun dah ada 20 keping... hihihi... especially kalau kuar, mmg pakai DD ler.. :D