Tuesday, May 17, 2011

Cabaran breastfeeding bila dah mula kerja

bismIllah...


....rasa nak bawak anak pergi tempat kerja je. Like seriously. Ni sebab takde carseat je lagi ni, kalo idak memang aku angkut. haha...

Rutin baru adalah sesi mengepam susu before pergi kerja. Then keluarkan cd-cd dan baju yang nak bagi Razin pakai lepas mandi. Aku minum Horlicks jap then kejut Diyana suh turun bawah jaga Razin baru pergi keje. Razin tidur pagi-pagi cos dia dah bangun dalam kul 4 pagi camtu. hehe...

1st day keje?

Ok la... aku sempat pam 3 kali dalam waktu kerja. The 4th time was after 6pm, bila dah balik umah. Cabaran betul la kalau nak bagi baby susu sendiri ni. Susu aku pulak dahle tak banyak. Agak stress le juga... tapi aku teruskan jer la pam...

Gambar semalam masa pam di ofis...
Guna pam manual yang beli aritu
Sikit je susu aku... 3 oz pun tak sampai ni rasenya cos hati tak tenang....
Asyik tengok pintu je (walaupun dah kunci)




Hari ni baru 1st time aku buat double pumping. Nama je beli Spectra 3 with extra breast shield set tapi tak nah guna. So arini baru aku guna cos aku rasa sangat-sangatlah time consuming kalau pam sebelah then asyik tukar-tukar. Sekali pam dua-dua belah baru jimat masa. hehe... almaklum, baru nak belajar-belajar hands-free. Sebelum ni dok pegang je corong masa pam. :P


Serius rasa macam kilang susu je.
WAKAKA
btw, aku hands-free dengan selit corong tu kat bra...
(tips dari KIM)
takde bajet ah nak beli benda-benda alah yang assist hands-free ni...



Sekarang aku dah tau dah Razin minum banyak mana time aku pergi kerja.
Razin minum dalam 4 botol yang berisi 3 oz susu je....takde la banyak sangat. Ok la.. tau la aku nak bajet kalau hantar dia ke babysitter or nursery nanti (Diyana jaga for the time being)

Maknanye sehari aku kena pam dalam 4 kali gak le... baru leh rotate. Almaklum, stok tak banyak... dalam freezer adal 10 botol frozen EBM. Kat bahagian refrigerator ada 3 botol EBM yang chilled. ITU JE.

Beruntungnya kalau jadi stay at home mother, tak perlu nak kejar buat stok sangat. Direct feed je. Stok guna kadang-kadang... ni rasa macam nak benti keje je ni

Aku ni tengah pening camne nak bagi banyak susu. Bulan puasa dah dekat. Dekat KIM ramai je bf mothers dok kepoh-kepoh buat stok susu. Siap beli deep freezer semata-mata nak letak stok EBM. Perghh banyak betul susu diorang! huhu... kalau puasa camne nak bf? Boleh ke? mampoih susu tak kuar rasenya cos tak minum air... kalau kuar pun mesti sikit. Takkan tak puasa pulak?? Aku tinggal puasa tahun lepas pun berlambak tak ganti lagi ni. Tumpo la aku...

Cabaran betul la nak menyusukan anak ni. Aku memang bersemangat je nak BF. Tapi kalau berdepan halangan yang kita takleh nak buat ape walaupun dah usaha, camne?? Doa-doakan susu aku bertambah meriah ye... sebolehnye memang aku taknak bagi susu tin kat Razin.

Memang la susu badan ni takde cop DHA, Taurina, Gangliosida and ape tah lagi macam yang kat susu tin, tapi susu ibu adalah yang terunggul kan? Khasiatnye tidak ternilai. Sebab tu aku nak sangat-sangat Razin minum susu dari badan aku. Ya Allah, permudahkanlah... murahkanlah rezeki hambaMu ini. Amin.

Apa-apa pun aku bersyukur dapat bagi Razin bf setakat ni. Bila dah mula kerja ni yang aku risau sikit.

Well, mudah-mudahan aku berjaya... target aku adalah 6 bulan cos lepas tu Razin dah makan solid food so takdela eksklusif minum susu ibu lagi. Campur ngan FM pun takdela terasa sangat. Seelok-eloknya sampai 2 tahun kan? tapi bila tengok prestasi susu aku yang kurang dari segi kuantiti, tak tau la nak ramal akan tercapai ke tak penyusuan selama 2 tahun tu. huhu

Oklah, masa untuk pam kali ketiga.

Salam.



alhamdulIllah...

10 comments:

Farzlyna Mustafar said...

congrats la sbb sabar teruskan BF wlwpon susu kurang.. akk keluar hospital jek kunun nak bg BF then anak mengamuk2 susu x cukup, trs kasi susu formula, banyak belanja o.. pakai susu formula ni..

Ryehanna said...

mmg susu sy sikit je.. ada je topup susu formula 2,3 kali kat baby. 1st sesaje gatal test cos dah hubby beli susu tin. 2nd and 3rd time cos mmg dah xkuar susu. baby nyusu then ngamuk2.. bila picit nipple rupanya mmg dh xkuar susu. br bg fm. tapi 2,3 kali gitu jela. huhu

byk cbrn nk bf.. xtau la leh bertahan brp lama ni.. hopefully sempat sampai 6 bulan :)

cuna said...

caiyok2 ana. mmg sgt mencabar nk bf time dh keje. cm ana ok lg kot la kot dpt pam 3 kali kt tmpt keje. cm sy ni dpt 2 kali je. tu pn kalo sibuk sgt sekali je dpt :( sedey2...takut susu kering b4 tiba masanya...huhuhu..ni pn cm dh makin sikit je...irfan pn kdg2 ngamuk2 cam xcukup susu T_T

Ryehanna said...

kalau dia ngamuk tu cek la nipple kuar susu ke x. kalo kuar, abaikan 'xcukup susu' punyer mindset.insya Allah cukup tu... kalo xkuar mmg xleh buat ape ar. ana bg fm le kalo jd cmtu (ada la dlm 2x jadi gitu)
huhu...

dpt pam 3 kali ikut luck gak la. ni sbb xbusy leh la pam 3x. kalo busy, ntah2 sekali je kot... xpe cuna, sama2 kita usaha.. :)

[DnaZz] said...

ssu yg dh dipam kt ofis tu ana simpn dlm cooler beg or peti sjuk eh?kl dlm cooler beg leh thn berpa jam eh b4 msuk fridge? risau smpai umh, ssu dh lemau nnti.

p/s:lg seminggu jer nk holiday.pastu dh start kja :(

rAtu saLju™ said...

salam...

ada 1 surah yg ustazah bahiyah ajar bagi ssu banyak...tapi lupa plak surah apa...u try la.. :)..xpe..yg penting time pam tu wat je keje lain x pon tengok u tube ke?..

Ryehanna said...

To Dnazz: Masa 1st day ana xbwk cooler bag. so biar jela dalam ofis (ada aircond) cos susu fresh tu thn 4 jam. Xsampai 4 jam ana dh htr blk umah msk fridge time kuar mkn.

tp semalam pakai cooler bag+ice packs...bole la.. ice tu tahan dalam 8-10 jam camtu. masa blk umah time maghrib mmg ice packs dh cair(ade sikit je yg ketul2 yg keras) tp still sejuk lg la ebm dlm botol.. so cpt2 msk fridge.


To Ratu Salju: Ana rasa Surah al-hujjurat kot? xtry2 pn lagi...insya Allah nnt try.. :)

[DnaZz] said...

ooo..cam tu okayla. tkt kang xda fridge ssh plak nak pump. so no to any excuses right? :)thanks ana

yusyanti said...

saya pun tinggal kt lumut gak..
hehehhehe...
stakat ni anak baru 3m 2w
masih mampu bertahan EBM & EBF
tapi macam aawak jug sekali pam ciput je
dah le stok beku sikit je.
Ari tu kes ada peti ais rosak & pam antar servis
Huhuhu
harap masih mampu bertahan at least until 6 month kan.
Amin

Ryehanna said...

To Dnazz: Yup. Takde alasan untuk tidak pam (kecuali kalau dah busy keje la kan) cos ada cooler bag and ice pack yang leh dibeli.

To Yusyanti: Oh, dok Lumut jugak? welcome to my blog! hehehe... same2 kita usaha ya...